ADOPT A GORILLA - The Dian Fossey Gorilla Fund
Berggorilla BISHUSHWE met zoontje IGISUBIZO.
De 23-jaar oude berggorilla Bishushwe kreeg haar laatste baby in januari 2008. Hij is haar derde kind. Bishushwe staat vooral bekend om haar uitstekende moederschap. Haar laatste kindje kreeg op 17 juni 2009 de naam "Igisubizo", tijdens de jaarlijkse ceremonie (Kwita Izina of Gorilla Baby Naming Ceremony) van het Rwandan Office of Tourism and National Parks waarbij namen worden gegeven aan alle nieuw geboren gorilla's in het Volcanoes National Park.

Dit evenement biedt tevens de mogelijkheid om het behoud van de gorilla in Rwanda te promoten. Veel hoogwaardigheidsbekleders en bekende sterren uit de hele wereld wonen de ceremonie bij. Dit jaar ontvingen maar liefst 20 gorillakinderen hun naam waaronder 10 baby's die geboren zijn in één van de gorillagroepen die door Karisoke worden beschermd. Het thema van de ceremonie van 2009 was "Samenwerken om onze dieren te conserveren."


Bishushwe's eigen familie.
In Shindu's groep verwierf Bishushwe al snel het respect en aanzien van verschillende gorilla's. In het bijzonder van Shinda, de dominante silverback. Op basis van de geboorte van de nieuwe baby gaat men er van uit dat Shindu waarschijnlijk de vader is van Igisubizo. Het lijkt erop dat Bishushwe het beu was om in het centrum van de groep te leven. Op een bepaald moment begon ze de jongere silverback te volgen. Uiteindelijk ging ze een relatie aan met de 17-jarige zilverrug Urugamba. Ze hebben en erg sterke band en blijven altijd bij elkaar in de buurt. Urugamba is erg verdedigend naar Bisushwe toe en gaat in de aanval tegen iedere silverback die te dicht bij haar in de buurt komt.

De komst van de nieuwe baby veranderde niets aan de relatie tussen Bishushwe en Urugamba. Meestal zijn ze met z'n drietjes samen als één familie. Urugamba lijkt erg geinteresseerd in de baby en komt vaak van dichtbij naar hem kijken. Igisubizo is niet verlegen en klimt graag op moeders rug om de omgeving beter te kunnen verkennen. Ondertussen waakt Urugamba trots over moeder en zoon.
Leven in een nieuwe groep.
Bishushwe en Igisubizo leven in de gorillagroep van silverback Shinda. Deze groep bestaat uit 28 familieleden en is één van de grotere groepen berggorilla's die door het Karisoke Research Center worden gesteund. Bishushwe kwam in 2006 aangewandeld bij deze groep met haar vorig jong nadat ze de groep van Pablo had verlaten. De reden hiervoor is niet duidelijk. Het is niet ongebruikelijk voor een vrouwtjesgorilla om te veranderen van groep maar het is uitzonderlijk als ze dit doet terwijl ze een jong heeft. Helaas overleefde dit jong de verhuizing niet.

Moord in de mist opgelost?
Jarenlang kon de FBI geen vat krijgen op de verdachte van de moord op Dian Fossey, Protais Zigiranyirazo. Hij is de voormalige governeur van de provincie Ruhengeri in Rwanda en zwager van de vermoorde president van Rwanda. Hij was één van de meest gezochte personen in zijn land vanwege zijn rol in de oprichting van de doodeskaders die verantwoordelijk zijn voor de dood van maar liefst 800.000 Rwandezen in 1994. Zigiranyirazo werd opgepakt door de Politie in België op 9 juni 2001 toen hij probeerde Kenya te ontvluchten.

Dian Fossey observeerde ruim 18 jaar gorilla's in de provinci Ruhengeri. Ze werd op brute wijze vermoord in haar hut op 27 december 1985. Vanwege haar jacht op stropers had Fossey veel vijanden gemaakt, waaronder Zigiranyirazo. Ze stond juist op het punt om de media te vertellen over zijn betrokkenheid bij het smokkelen van bedreigde diersoorten en goud in en uit Rwanda. Vrij snel na haar dood werd één van haar spoorzoekers opgepakt. Deze man pleegde officieel zelfmoord in zijn cel maar officials in Kigali geloven dat hij heimelijk is opgehangen voordat hij kon gaan praten. Enkele maanden later werd Wayne McGuire, Dian's onderzoeksassistent, verdacht van de moord. Hij werd echter gewaarschuwd en verliet het land zo snel mogelijk.
Nadat Fossey in 1966 de paleontoloog Louis Leakey had ontmoet op een congres in de Verenigde Staten, richtte ze met zijn hulp in 1967 in Rwanda het Karisoke Research Center op. In opdracht van de National Geographic Society voerde ze een langdurige observatie van gorilla's uit. Dankzij haar geduld en uithoudingsvermogen werd ze tenslotte door de gorilla's geaccepteerd. Ze slaagde er in op film vast te leggen hoe de gorilla's haar aanraakten en met haar communiceerden. Door dagenlange observaties verkreeg Fossey nieuwe inzichten in de onderlinge verhoudingen en communicatiestructuren van gorilla's.

In vakkringen was Fossey bekend door haar documentaires en haar artikelen in het tijdschrift National Geographic. In 1974 promoveerde ze aan de Universiteit van Cambridge tot doctor in de zoölogie. Maar terwijl Fossey in haar beroep grote successen behaalde, was haar privé-leven een tragedie. Ze liet zich steeds weer met getrouwde mannen in, die haar vervolgens weer in de steek lieten. Fossey leed aan haar eenzaamheid en had waarschijnlijk last van zware depressies. Ze hield zich op de been met alcohol en kalmeringsmiddelen.

Fossey werd in 1985 met ingeslagen schedel aangetroffen in haar hut in de Rwandese provincie Ruhengeri.Haar memoires getiteld "Gorillas in the Mist" werden in 1988 verfilmd door de Britse regisseur Michael Apted, onder de titel "Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey", met Sigourney Weaver als Fossey. De film is gebaseerd op Fossey's leven en werk in Afrika.
Wandeling naar het graf en de hut van Dian Fossey.
Het is mogelijk om het graf van Dian Fossey te bezoeken maar daar moet je wel wat voor over hebben! Het is een lange en stijle klim die erg lastig is vanwege de hoogte, afstand en vaak natte omstandigheden. Draag handschoenen want ook hier zijn volop prikkende planten. Een trip heen en terug is ongeveer 5 1/2 mijl en duurt minstens 5 uur. Ga om 07:00 naar het ORTPN-bureau en zet je naam op de Dian Fossy Hike List. De rit met de auto naar de parkeerplaats duurt ongeveer 30 minuten. Het laatste kwartier is de weg erg slecht. Op zijn minst 3 gewapende rangers (tegen olifanten, buffels en stropers) gaan mee met de tocht die begint in de akkers bij de parkeerplaats. Na 30 minuten bereik je de voet van de vulkaan.

De hut van Dian bestaat niet meer, behalve dan wat overwoekerde funderingen. Dit lijkt erg teleurstellend maar je wordt toch op een manier gegrepen door het gevoel hoe zwaar het voor Dian geweest moet zijn om hier te verblijven. Wij zouden het nog geen 2 weken volhouden. Wegens tijdgebrek hebben we overigens het graf niet bezocht. Wel zaten we op dezelfde vulkaan.

Terug naar boven
Berggorilla's Maggie en zoontje Gasore.
Berggorilla Maggie gaf het leven aan een gezonde zoon op 19 januari 2010, in Bwenge's groep, één van de vele groepen berggorilla's die door het team van het Dian Fossey Gorilla Fonds (Karisoke Reserach Center in Rwanda) nauwlettend in de gaten worden gehouden. Gasore was de eerste baby in 2010. Het is maggie's 1oe kind alweer. Helaas hebben 6 van haar kinderen het niet gehaald om diverse redenen. Eén van die redenen zijn haar 3 andere kinderen.

Een vroeg alarm.
Op 27 januari was er reden tot zorg toen de baby zonder reden begon te schreeuwen. Gelukkig stopte dit snel en begon Gasore zich als een normale baby te gedragen. Dierenartsen en begeleiders hielden het stel nauwlettend in de gaten maar gelukkig was er geen reden meer tot zorg. Maggie is een goede moeder en ze is erg druk met de opvoeding van de kleine. Daarnaast moet ze zorgen dat haar positie in de groep behouden blijft. Tegen haar beschermers is ze minder zachtaardig geworden sinds de komst van Gasore.


Beroemde stamboom.
Maggie werd geboren op 15 juni 1980 in groep no. 5. Dit is één van de groepen die door Dian Fossey werd gevolgd. Haar moeder Effie had een grote familie en de meest nakomelingen zijn over vele groepen verspreid. De meeste familie zit echter in Pablo's groep waar Maggie deel van uitmaakte tot ze naar de Bwenge groep ging in 2007.

De staf is erg enthousiast over de groei en voortgang van Gasore. Hij is het 11e lid van de groep van Bwenge wat  één van de nieuwe groepen is die door het onderzoekscentrum wordt gevolgd. De andere 3 kinderen van Maggie leven in Pablo's groep waar ze het goed doen.

Gasore kreeg zijn officiële naam in juni 2010 tijdens de traditionele "Kwita Izina", een ceremonie waar de jong geborenen hun naam krijgen. In de lokale taal (Kinyarwanda) betekent Gasore zoiets als "jong". De naam werd gekozen door de Belgische muzikant Viktor Lazlo. Met een mooie naam staat Gasore aan het begin van een mooi leven.
De adoptie van een gorillamoeder en haar jong.
Na ons verblijf in Rwanda in 2009 besloten wij om een gorillamoeder en haar jong te adopteren bij het Dian Fossey Gorilla Fund. Deze dierenorganisatie heeft zijn basis in het Karisoke Research Center in Rwanda en is opgericht in 1978 door Dian Fossey. Fossy besteedde ruim 18 jaar van haar leven aan de studie van berggorilla's voordat ze op brutale wijze werd vermoord. In haar moordzaak is ondertussen een verdachte aangehouden (zie onder).

Van de organisatie ontvingen we een adoptiecertificaat van moeder BISHUSHWE en zoonlief IGISUBIZO, 2 Eastern Lowland Gorilla's die leven in Rwanda. Van deze soort zijn nog maar 700 exemplaren op de wereld!

De stichting houdt zich voornamelijk bezig met de conservatie van gorilla's en hun leefomgeving in Afrika door het actief voeren van anti-stroper campagnes, door wetenschappelijk onderzoek, het monitoren van de dieren en niet te vergeten door de lokale gemeenschap haar steun te geven. Ook is er een weeshuis opgericht voor de opvang van babygorilla's die gered worden nadat hun familie is gedood door stropers.Sinds kort is de stichting gelukkig ook actief in Congo waar hun hulp o zo broodnodig is.


Hoewel Bishushwe altijd erg close was met Pablo (de oudste silverback en nu 2e in hierachie) was ze nooit uit op een centrale positie binnen de groep. Haar 6 jaar oude zoon Kubona bleef in Pablo's groep, zonder zijn moeder dus. Zijn oudste broer Kubaha, - een blackback-  heeft recent de groep verlaten, samen met silverback Isabukuru. Hij gaat helpen een nieuwe groep te vormen. Kubaha is al lang het speelmaatje van Isabukuru wat misschien kan verklaren waarom hij samen met de silverback de groep verliet om een nieuwe familie te stichten.
Dian Fossey.
Dian Fossey (San Francisco, 16 januari 1932 - Ruhengeri (Rwanda), 26 december 1985) was een Amerikaanse etholoog en mammaloog die jarenlang gorillagroepen observeerde in de bergwouden van Rwanda. Bij het grote publiek werd Fossey bekend nadat haar leven was verfilmd (Gorillas in the mist).

Fossey werd geboren in San Francisco. In 1954 haalde ze een graad als ergotherapeut aan San Jose State College (tegenwoordig San Jose State University). Ze verhuisde naar Kentucky waar ze in een ziekenhuis ging werken. In 1957 begon ze te denken over een reis naar Afrika. In 1963 had ze de financiële middelen bij elkaar. In Afrika zag ze haar eerste berggorilla.