Landeninfo / tips Het Zuidwesten van de USA
Nationale parken
De meeste nationale parken en andere federale parken zijn niet gratis, indien je van plan bent meerdere parken te bezoeken is het kopen van een National Park Pass (America the Beautiful pass) zeer aan te bevelen. Deze pas kost $ 80 en is 1 jaar geldig in alle Nationale en andere federale parken. Vaak scheelt het ook nogal eens in tijd omdat je dikwijls voorrang krijgt bij de ingang van een park en snel door kunt rijden. De pas geldt voor een auto en maximaal 4 volwassenen; kinderen jonger dan 16 jaar krijgen gratis toegang. Bij de ingang van de parken kun je deze nationale pas kopen.

De pas is in de VS te verkrijgen bij de ingang van Nationale Parken. Op deze website kun je terugvinden voor welke parken deze pas geldig is. Ook is het mogelijk hier de pas online te bestellen (je betaalt dan wel extra kosten). Je kunt de National Park Pass) niet in alle parken gebruiken zoals bijvoorbeeld de State Parks, Canyon de Chelley en Monument Valley (welke laatste twee door Navajo Indianen worden beheerd).


Fotograferen
(Natuur)fotografen komen in Amerika niets tekort, er is zoveel moois om vast te leggen. Voor het maken van video-opnamen of foto's van mensen dient je wel vooraf toestemming te vragen. In sommige delen van de indianenreservaten is het zelfs verboden om een (video) camera mee te nemen.


Overnachten
Voor wat betreft overnachtingen heb je in de Verenigde Staten alle mogelijkheden, er zijn vele hotels, motels, bed& breakfast, lodges en ranches.
Indien je een tijdsplanning en reisschema hebt, is het in de nationale parken, zeker in het hoogseizoen, wel aan te raden en prettig dat je vooraf het verblijf in een van de hotels of lodges geregeld hebt. De hotels kunnen allemaal vol zitten en je bent dan geen kostbare tijd kwijt voor het regelen van een overnachtingsplaats.
Ook in de hotels en motels wordt vaak om een deposito, inleg gevraagd en heb je een creditcard nodig voor de eventuele te gebruiken extra's.
Wij hebben vaak in de grote motelketens Motel 6 en Super 8 geslapen, indien wij een overnachtingsplaats in de steden zochten. Je komt ze in bijna elke plaats wel tegen. Deze motels zijn zeker schoon en netjes en de prijzen zijn relatief goedkoop. Op deze sites kun je boekjes aanvragen met alle motels waarin ook informatie met de faciliteiten en routekaartjes naar de motels kunt vinden.

Motel 6
Super Motel 8


Eten en drinken
In de supermarkt kochten wij altijd een piepschuim koelbox. Bijna alle hotels en motels hebben ijsmachines waar je gratis ijsblokjes kunt tappen, zo hadden wij voor onderweg altijd de gehele dag heerlijk gekoeld eten en drinken bij ons.

Het is voordeliger de maaltijden buiten de hotels te gebruiken. En ook is het heel normaal om buiten het hotel te ontbijten. In de coffeeshops kun je vaak al vanaf 06.00 uur ontbijten en voor het diner bij de vele steakhouses, Italiaanse, Mexicaanse en Chinese restaurants. Als je een restaurant binnenloopt dien je te wachten op een medewerker die je een tafel aanwijst, aangegeven door de bordjes met de tekst  Please wait to be seated'. Ook kan het voorkomen dat je in een rij moet staan bij binnenkomst. En natuurlijk overal ook langs de snelwegen vind je de fastfoodrestaurants.In bijna alle restaurants en zeker de fastfoodketens is er de gratis bijvulling van frisdrank (free refills).
In de restaurants is geen bedieningsgeld inbegrepen en het geven van een fooi 12 tot 20 %, afhankelijk hoe je de service vind, is heel normaal.


Sales Tax
In Amerika wordt een belasting berekend over aankopen, maaltijden, autohuur etc. De tax verschilt per staat en is niet op producten vermeld. Deze salestax wordt bij de kassa verrekend en kan oplopen tot 12 %.


Vervoer
Wij vonden de meest comfortabele manier om Amerika te ontdekken door zelf rond te rijden met een huurauto (automaat), het geeft je ontzettend veel vrijheid. Wij hebben al onze reizen met  diverse types huurauto's gedaan en dit  is ons uitstekend bevallen. Een creditcard voor het huren van een auto is noodzakelijk. Overigens kun je in Amerika vrijwel niet zonder creditcard. Het Nederlandse rijbewijs is geldig in de VS, maar het is wel aan te bevelen een internationaal rijbewijs te kopen bij de ANWB voor zo'n 16 euro en dit samen met het normale rijbewijs mee te nemen.


Wegen
Het rijgedrag van de Amerikanen met name in het zuidwesten ervaarden wij als zeer rustig en zeer beleefd. In de stedelijke gebieden is het in het begin even wennen, maar over het algemeen wordt ook hier rustig gereden.

Inhalen gebeurt links maar mag ook rechts, dit was de eerste keer wel even wennen. Op de wegen is de leuze vooral 'Keep your lane' of blijf op je rijstrook. In de stedelijke gebieden is 4 tot 6 rijstroken heel normaal.

De afstanden staan in mijlen aangegeven (1 mijl = 1.6 km). De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn behoorlijk en groter dan ze in eerste instantie lijken.

De verschillende staten van de USA hanteren ieder hun eigen regels voor wat betreft de maximumsnelheden, deze staan duidelijk aangegeven. Op de meeste Interstates bedraagt de snelheid 70 mijl/u (112 km/u), terwijl er binnen de bebouwde kom niet harder mag dan 30-35 mijl/u (56 km/u).

Stopborden in elke richting vind je vaak op gelijkwaardige kruisingen zonder verkeerslichten Dit betekent dat al het verkeer, uit welke richting dan ook, moet stoppen. Degene die als eerste bij de kruising aankomt mag doorrijden, hierna de tweede etcÖ
Een bord met 'yield' betekent dat je voorrang moet verlenen.

Indien er een schoolbus stopt en de knipperlichten aanzet dien jezelf ook altijd te stoppen, anders bega je een zware verkeersovertreding. Rijd je tijdens de schooltijd langs een school, dan ben je verplicht een maximumsnelheid van maximaal 15 mijl/u aan te houden. De regels hiertoe zijn zeer streng.


Brandstof
De tankstations zonder bediening zijn vaak goedkoper. De benzine wordt verkocht in gallons (gallon: 3.7 liter) en is nog altijd stukken goedkoper dan bij ons. Bij sommige tankstations dient vooraf betaald te worden, waarna de pomp wordt geactiveerd en er getankt kan worden.


Bewegwijzering
Er is een prima bewegwijzering. Voor een goede oriŽntatie dien je de wegennummers te kennen en ook in welke richting (Noord, Oost, West, Zuid) je rijdt. De snelwegen die noord-zuid lopen hebben oneven nummers  en highways die oost-west lopen even nummers.
Een goede wegenkaart biedt uitkomst, wij vonden de beste de Rand McNally Road Atlas, verkrijgbaar baar veel boekhandels en de ANWB.


Temperatuur
De temperatuur in de VS wordt gemeten in Fahrenheit (F).
20   F = -7 C
32   F =  0 C
45   F =  7 C
60   F = 15 C
70   F = 21 C
80   F = 27 C
90   F = 32 C
100 F = 38 C
125 F = 52 C (zoals wij overdag meemaakten in Death Valley met een nachttemperatuur van rond de 30 gr. C.)


Gezondheid
Neem hiervoor contact op met de lokale GGD of een travel clinic, omdat zij hierin gespecialiseerd zijn. Wij kunnen hier geen uitspraken over doen, omdat de adviezen vaak veranderen.


Paspoort en verplichte elektronische reistoestemming (ESTA)
Je hebt een paspoort nodig dat nog geldig is na terugkomst van je reis. Elke Amerika bezoeker, ook kinderen en baby's, moet een eigen paspoort hebben. Daarnaast is het verplicht, voor vertrek een zogenaamde "visa waiver" in te vullen, Voor een online aanvraag kun je naar de website van ESTA gaan:  Doe dit tijdig, geruime tijd voor aanvang van je reis Zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen zie: https://esta.cbp.dhs.gov


Reisadvies voor de USA
Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Reisgids / Boeken
Er zijn ontzettend veel boeken/reisgidsen over de Verenigde Staten. Tijdens de diverse reizen namen wij als handboek mee
- Trotter Westkust USA - Rocky Mountains
- Lannoo's reisgids Zuidwest USA
- Nelles Guide Westkust, Rocky Mountains en Texas
-  ANWB reisgidsenTIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
8 uur vroeger Mountain Time zone (Denver, Phoenix, Salt Lake City, Rocky Mountains)

9 uur vroeger Pacific Time zone (Seattle, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles)
Ca. 9,5 mln. km2 en ca. 270 miljoen inwoners.
Amerika wordt aan de noordkant begrensd door Canada en de zuidkant door Mexico en het Caribische gebied. Aan de westkust is er de Grote Oceaan, aan de oostkust de Atlantische Oceaan en in het zuiden de Golf van Mexico. De hoofdstad is Washington D.C.
De dollar is onderverdeeld in 100 cent. De namen van de munten zijn:
-1 cent: of penny
- 5 cent: nickel-
- 10 cent: dime
- 25 cent: quarter
- 50 cent: half  dollar
-1 dollar: dollar

In Amerika is de netspanning 110 Volt. De stopcontacten zijn er smaller, zodat je een wereld of verloopstekker met 2 platte polen nodig hebt.

Kijk voor vertrek of je electrische apparaten ook op 110 volt werken.WETENSWAARDIGHEDEN VERENIGDE STATEN