CaliforniŽ
Bezienswaardigheden / nationale parken / attracties en steden welke wij bezocht hebben.
De mammoetbomen of Sequoia bomen bevinden zich in Mariposa Grove nabij Wawona. Mariposa Grove is ongeveer 1 uur rijden vanaf de Valley. Maar indien je Yosemite vanaf de zuidelijke ingang binnenkomt (Rte 41) kun je hier direct een stop en wandeling maken. Grote trekpleister is een 2700 jaar oude mammoetboom De Grizzly Giant.

Voor een geweldig uitzicht over de vallei en de Half Dome rijdt je naar Glacier Point (vanaf de valley ongeveer een uur).

Alle wegen in Yosemite National Park zijn prachtig, maar de meest schilderachtige is langs de Tioga Road zo'n 1,5 uur rijden. Je komt langs bossen met Sequoia's, alpenweiden en kale rotswanden. Op een hoogte van 2600 mtr. bereik je dan Tuolumne Meadows. Vanaf hier is er een wandelroute van zo'n 10 km naar de Grand Canyon van de Tuolumne rivier.

Heb je slechts 1 dag dan zou je de centrale vallei met een wel (vonden wij) heel toeristische tram kunnen bezichtigen.

Alle ingangen naar het park  waaronder die langs Highway 120, 140 en 41 zijn het gehele jaar open met uitzondering van de Tioga Road en de Glacier Point Road.
De Tioga Road is in verband met sneeuw gesloten tussen november tot eind mei of begin juni. Als de Tioga Road gesloten is, is het niet mogelijk door te rijden naar Tuolumne Meadows of Yosemite National Park binnen te komen vanuit het oosten. Ook is de Glacier Point Road door sneeuwval gesloten tussen november tot eind mei of begin juni.  Het is niet mogelijk om te rijden naar Glacier Point als de Glacier Point Road gesloten is.

Overnachten  kan  in het park in bijvoorbeeld Yosemite View Lodge en Cedar Lodge , op meer dan 15 kampeerterreinen of in diverse hotels of motels net buiten het park zoals Oakhurst of Lee Vining (vlakbij Mono Lake). Buiten het park zijn de hotels een stuk goedkoper. Je dient wel ruim van te voren te reserveren, zeker in de zomer .

Voor alle informatie over het park, de routes en diverse trails zie  www.nps.gov/yose/planyourvisit/things2do


CaliforniŽ staat bekend om zijn nationale parken (o.a. Yosemite National Park, Joshua Tree NP, Sequoia and Kings Canyon, Death Valley NP) en andere bezienswaardigheden. Geografisch gezien is Californie het land van onbeperkte veelzijdigheid. De klimaats- en hoogteverschillen zijn in geen enkele andere staat zo groot, het hoogste punt (Mount Whitney) slechts 96 km verwijderd van het laagste punt (Bad Water, Death Valley). In CaliforniŽ bevinden zich de grootste bomen (Giant Sequoias), 's-werelds oudste bomen (Bristle Cone Pines) en de hoogste bomen (Redwoods). De staat heeft een rijke flora en fauna, bergketens, woestijnen, gletsjers, bossen, meren en stranden en kent het heetste en droogste gebied van de VS (Death Valley). Het symbool van de staat is een grizzlybeer. De bijnaam van CaliforniŽ is "the Golden State". De meeste reizigers beginnen hun reis in Californie, met name in Los Angeles of San Francisco.

Tijdens onze rondreizen in CaliforniŽ hebben wij de navolgende nationale parken, staatsparken, steden en andere populaire en minder populaire bestemmingen bezocht:


San Francisco
San Francisco is ťťn van de aangenamere en meest tolerante steden van Amerika. De stad met de beroemde Golden Gate Bridge ligt aan de San Francisco Bay area. Het centrum is  goed te voet te verkennen door zijn compactheid, alle belangrijke toeristische bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar. Wil je alles op je gemak verkennen, heb je wel zeker 2 dagen nodig. Het zou jammer zijn deze stad in een sneltreinvaart langs te gaan. Het is even wennen om met je huurauto in deze stad te rijden, er is veel eenrichtingsverkeer en doordat het nogal heuvelachtig is heb je niet altijd goed zicht op tegemoetkomend verkeer. Wij bezochten ondermeer:

Het Golden Gate Park in het oosten van de stad, een van de meest bezochte stadsparken in de Verenigde Staten. www.golden-gate-park.com.

Belangrijkste bezienswaardigheden in dit park zijn  het Conservatory of Flowers een broeikas in Victoriaanse stijl en de Japanese Tea Garden een overblijfsel van de wereldtentoonstelling in 1894. Vooral in het weekend is het hier leuk om rond te wandelen en te picknicken.

We deden een ritje met de cable-cars die vanuit het centrum naar Fishermanís Wharf op en neer rijden. Er zijn nog 3 lijnen. Een tweetal vertrekt aan een draaischijf aan Market en Powell streets en de andere vertrekt aan de kruising van Market en Drum Streets.
We bezochten Sausalito ten noorden van de Golden Gate brug (een rit over of een stukje wandelen over de Golden Gate brug is een leuke ervaring). Er zijn uitzichtpunten aan de noord- en zuideinde van de brug. Vanaf Fort Point of Vista Point heb je een erg mooi uitzicht op de brug.

Fishermanís Wharf is een erg populair gebied aan de kade van San Francisco. Je vindt hier veel attracties en eetgelegenheden. We namen een kijkje in de onderzeeŽr USS Pampanito uit de Tweede Wereldoorlog op pier 45 Fisherman's Warf. Je kunt vrij rondwandelen in de compartimenten van de duikboot. Namen foto's van de kolonie zeeleeuwen op pier 39 kort bij Fisherman's Wharf. We ondernamen een boottocht op de baai langs de legendarische gevangenis Alcatraz. Wil je naar het eiland dan dien je een veerboot te nemen aan pier 31-33 (Embarcadero & Bay Street). Je moet dan wel op voorhand reserveren, daar dit een populaire attractie is.

We maakten een wandeling in Lombard Street, de zeer bekende bochtige en steile straat. Natuurlijk kun je deze ook per auto doen (eenrichtingsverkeer). De straat is erg fotogeniek. Ook bezochten we de typische wijk met Victoriaanse rijhuizen aan Alamo Square.

Een informatieve site over San Francisco met alle bezienswaardigheden is www.stadsverkenner.com/sanfrancisco


San Diego
San Diego ligt in het zuiden van de staat, nabij de grens met Mexico en is omringd door mooie stranden. San Diego ligt zo'n 2,5 uur rijden vanaf Los Angeles. Doel voor ons in deze stad was de trekpleister Sea World. Zeker de moeite waard, maar check de website voor openingstijden en vrij hoge toegangsprijzen. www. seaworld.com

Ook bezochten we in deze aangename stad ondermeer het Cabrillo National Monument (Cabrillo 1800 Memorial Drive San Diego) met een spectaculair uitzicht over zowel de baai van San Diego en de Stille Oceaan. Het belangrijkste kenmerk van het park is het standbeeld van Cabrillo. Het nationale park ligt op het meest zuidelijke puntje van Point Loma. Van december tot maar kun je hier top Cabrillo Point Lookout de grijze walvis spotten op zijn jaarlijkse trekroute van Alaska naar Baja California. Het uitkijkpunt ligt net ten zuiden van de oude vuurtoren. Entreeprijs 5 dollar per auto.

We bezochten het luxe historische Hotel del Coronado waar de film Some like it Hot met Marilyn Monroe werd gedraaid. En schoten hier enkel plaatjes vanaf het strand. Het strand was afgezet met linten we konden hier dan ook niet verder. (1800 Orange Ave, Coronado)

Het visitor center van San Diego bevindt zich in het luxe winkelcentrum Horton Plaza, 324 Horton Plaza San Diego (tussen de haven en de historische wijk Gaslamp quarter).

Los Angeles
Om een beetje een indruk te krijgen van deze megastad heb je eigenlijk wel een paar dagen nodig. Wat direct opvalt in deze tweede grootste stad van Amerika is het grote netwerk aan snelwegen en de grijsbruine smog welke boven de stad hangt, iets wat je niet snel vergeet. Wij bezochten ondermeer

Disneyland
Disneyland in Parijs is een exacte kopie, alleen de Amerikanen zijn tijdens de vele shows in Amerika zo heerlijk enthousiast, een attractie op zich.

1313 Harbor Blvd., Anaheim, CA 92803, www.disneyland.com

Universal Studios
Voor de zeer indrukwekkende filmstudio's van Universal hadden wij een volle dag nodig om alles te kunnen bezichtigen en te beleven.

100 Universal City Plaza, Universal City, CA 91608, www.universalstudios.com.


Niet ver van de Universal Studio's vind je ook de chique woonwijk Beverly Hills met natuurlijk Rodeo Drive (de laan met de zeer dure winkels). Maar kijken kost geen geld.

Ook niet ver van de Universal studios vind je Hollywood Boulevard met in het midden Hollywoods Walk of fame met daarbij de beroemdste bioscoop van Hollywood Graumens Chinese Theater met de hand en voetafdrukken van filmsterren en het Hollywood Sign (de grote witte letters op de heuvels van Mount Lee). Deze letters zijn het beste te zien op de hoek van Sunset Boulevard en Bronson Avenue.

Venice Beach
Voor een middagje strand en mensen kijken is de Ocean Front Walk bij Venice Beach tussen Venice Boulevard en Rose Avenue zeer geschikt, we vermaakten ons prima.

Westwood Village Memorial Park
Een begraafplaats waar vele bekende mensen begraven zijn, waaronder actrice Marilyn Monroe, Roy Orbison, Frank Zappa, Dean Martin, Natalie Wood en Burt Lancaster.
1218 Glendon Ave. Westwood

Voor de grote pretparken is Los Angeles de moeite waard, maar wil je een grote Amerikaanse stad bezichtigen, dan is naar onze mening San Francisco of
San Diego een veel betere keuze.
Palm Springs
Deze stad in de Colorado woestijn is vernoemd naar de inheemse Washington palmboom en de heet waterbronnen. Het is het tweede thuis voor rijken en filmsterren. Er zijn ontzettend veel golfbanen, luxe huizen, dure winkels en kunstgaleries. Je kunt er met een kabelbaan naar de top van Mount San Jacinto om van het uitzicht te genieten.  Wij vonden het fijn om hier even te relaxen, maar een speciale omweg hiervoor maken zouden we een volgende keer niet doen.


Joshua Tree National Park
Vanuit Palm Springs is het mogelijk Joshua Tree National Park te bezoeken. Dit natuurreservaat bevat veel Joshua bomen in de Mohave woestijn en is een paradijs voor wandelaars Wij hebben dit niet bezocht daar het in de zomer vonden wij te heet is. Met name in het voorjaar is dit een goede plaats om te bezoeken.  Iets wat bij ons nog op het verlanglijstje staat.

Barstow / Calico Ghosttown
De stad Barstow is uitgangspunt voor een tour langs de westelijke Mojave-woestijn, gelegen tussen Los Angeles en Las Vegas. Een woestijngebied met spaarzame Joshua trees en yucca's.  In het stadje zelf is niet zoveel te doen, wel is er het Mojave River Valley Museum en het Desert Information Center. Vanuit Barstow kun je gemakkelijk naar de spookstad Calico (17 km ten oosten van Barstow). Van 1881 tot 1896 was dit een bloeiende stad dankzij de zilvermijn. Nadat de zilverprijs dramatisch was gekelderd verdwenen de inwoners en werd het een spookstad. Rond 1960 is Calico Ghosttown opgeknapt door de eigenaar van het pretpark Knott's Berry Farm. Vrij toeristisch stadje maar wel leuk om hier een tweetal uurtjes rond te wandelen en de oude westernsfeer te proeven.  Entreeprijs volwassenen 6 dollar.  Route iets voorbij Barstow 3 mijl noordelijk van de I-15 aan de Ghost Town Road.
Vanuit Barstow kun je eventueel verder naar Death Valley of Las Vegas. www.calicotown.com

Edwards Air Force Base
Een vliegbasis van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegveld staat bekend als alternatieve landingsplaats voor de spaceshuttle maar is ook een belangrijke basis voor testvluchten  van experimentele vliegtuigen (het is waar Chuck Yaeger de geluidsbarriŤre doorbrak), Adres 50 mijl ten noordoosten van Los Angeles, 7 mijl ten noorden van Lancaster in de plaats Rosamond.

Op de basis kun je een rondleiding krijgen van maandag t/m vrijdag en er is een Air Force Flight Test Center Museum. Rondleidingen zijn maandag t/m vrijdag, deze dienen echter wel van tevoren gereserveerd te worden. Check de website voor reserveringen www.edwards.af.mil/index.asp of bel met Edwards AFB Public Affairs: tel.nr (805) 277-3510.


Death Valley National Park
Diverse malen bezochten we Death Valley National Park, de beroemdste woestijn van Amerika in het oosten van CaliforniŽ op de grens met Nevada, de droogste en laagste plaats in Amerika. Alle overnachtingen hebben wij geboekt in de Furnace Creek Ranch resort. Een heerlijk resort met verkoelend zwembad. Dit resort ligt in het hart van Death Valley. In de zomermaanden is het hier ontzettend warm. De warmste temperatuur gemeten tijdens een van onze bezoeken was zo'n 52 graden met een nachttemperatuur van zo'n 30 graden. Maar tijdens een rondreis door het zuidwesten mag je Death Valley zeker niet overslaan. Death Valley woestijn heeft veel te bieden zoals canyons, brandende zoutvlakten en prachtige rotsformaties met subtiele kleuren. Het bezoekerscentrum vindt je in Furnace Creek.


De meeste bezienswaardigheden zijn gemakkelijk per auto te bereiken zoals Badwater (het bekendste punt van Death Valley 85 meter onder zeeniveau) en Devilís Golf Course (een uitgestrekte zoutvlakte), Zabriskie Point met een prachtig uitzicht over de heuvels van de Golden Canyon, Dante's View (vanaf 1700 meter een heel erg mooi uitzicht op de zoutvlakte van Death Valley). Vanaf de parkeerplaatsen is het altijd wel nog een stukje lopen, maar de moeite wordt zeker beloond. Er zijn ook plaatsen met moeilijker begaanbare wegen zoals bijvoorbeeld naar Artist Palette via de Artist's Drive. Artist palette bestaat uit prachtig gekleurde heuvels  ontstaan door oxidatie van verschillende metalen. De smalle weg naar Artist Palette is eenrichtingverkeer.

Er zijn prachtige wandelingen te maken zoals in de Golden Canyon (een tocht van zo'n 4 km).  Wij maakten hier een zeer vroege ochtendwandeling in de zomer, met veel water op zak was dit om te doen.

Benader je Death Valley vanuit het noorden bijvoorbeeld vanuit Las Vegas loont het de moeite Scotty's Castle en Ubehebe crater te bezichtigen. (State Route 267).
Ubehebe Crater
Door een enorme vulkanische explosie is deze krater zo'n 3000 jaar geleden ontstaan. Er is een parkeerplaats bij de krater en je kunt om de rand van de krater heen wandelen en eventueel naar de bodem van de krater. Dit laatste hebben wij niet gedaan. Het schijnt behoorlijk zwaar te zijn.

Verder naar Furnace Creek kom je dan ook langs de Sand Dunes, waar je een wandeling in de duinen kunt maken (ten noorden van Stovepipe Wells).

Het zou zonde zijn om Death Valley in een sneltrein tempo voorbij te razen en we willen dan ook een overnachting in de Furnace Creek Ranch zeker aanraden, zodat je meer tijd hebt om dit prachtige gebied te verkennen.

Scottyís Castle
In het noorden van Death Valley kun je een rondleiding krijgen in het fantasiehuis van Walter Scott, Death Valley Scotty, uit de roerige 20 en 30'er jaren van de vorige eeuw. Deze oplichter is een legende in de Amerikaanse geschiedenis. Het in Moorse stijl gebouwde Scotty's Castle werd in 1922 in werkelijkheid gebouwd door Albert Johnson. Johnson werd door Scotty opgelicht door hem te laten geloven dat hij een goudmijn in Death Valley had ontdekt, hij maakte Johnson veel geld afhandig. Nu is het in eigendom van de National Park Service.
Niet ver hier vandaan ligt de Ubehebe Crater.

Mono Lake
Een uitstapje maken bij het fotogenieke Monolake indien je over de Tioga Pass naar of van Yosemite National Park rijdt,  is zeker de moeite waard (in de buurt van de US-395 en State Route 120 - nabij de plaats Lee Vining).  Op de zuidelijke oever vind je bizarre kalkformaties. In het meer is weinig leven en het water is zouter dan de zee. Er leven enkel garnalen en vliegen, belangrijke voedselbronnen voor vogels. De kalkformaties lijken letterlijk uit het water te groeien.

Body
45 km ten noorden van Lee Vining is de goudwinning spookstad Bodie. Er zijn geen voorzieningen op Bodie, maar er is een museum en er zijn dagelijkse rondleidingen.

Big Pine - Bristlecone Pines
Een kleine omweg is zeker aan te raden om de oudste bomen ter wereld te bekijken: de Bristle Cone Pine. Bristle Cone Pines groeien op onbedekte, droge, rotsachtige hellingen in het westen van de Verenigde Staten. Sommige van deze bomen zijn wel 4600 jaar oud. De bomen zijn niet hoger dan 9 meter en blijven in de moeilijkste omstandigheden leven door hun energie in maar een aantal takken te concentreren, zodat de rest van de boom kan afsterven. Het duurt soms wel 100 jaar voordat de boom ringen heeft van 2,4 cm. Sommige bomen zijn in leven met maar slechts 10 % levend materiaal, waardoor ze zaailingen kunnen voortbrengen. Voor water maken zij gebruik van condens uit de lucht.

Het Schulman Grove Visitor Center is, indien de weersomstandigheden het toelaten open van eind mei tot eind oktober. De White Mountain road is tijdens de wintermaanden en in het voorjaar gesloten. Entree 3 dollar per persoon. De Bristlecone pines kunnen worden bekeken vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum en langs drie wandelpaden, populair zijn o.a. Pine Alpaha en Metsulah trails.

Routebeschrijving: Een uur rijden vanaf Bisshop. Neem US Hwy 395 zuid naar Big Pine, volg hierna de 168 in oostelijke richting naar de Westgard Pass. Hier linksaf de White mountain road op. Voorbij de Sierra View overlook, rijdt je het Ancient Brsitle Cone Pine Forest binnen. Bij het bezoekerscentrum Schulman Grove kun je suggesties krijgen over wandelroutes en bezienswaardigheden.

Sequoia / King's Canyon Nationale Park
Deze twee nationale parken in het centrale deel van CaliforniŽ liggen naast elkaar in de zuidelijke Sierra Nevada en vormen een aaneengesloten berggebied. De hoofdweg in het park, the Generals Highway, verbindt de twee parken. Het gedeelte tussen de twee parken is in de winter gesloten door sneeuw. De weg naar het nationale park is ontzettend mooi.  De meeste toeristen bezoeken het park vooral vanwege de Sequoia woudreuzen.

Er zijn diverse bezoekerscentra, een museum, een scenic drive the Generals Highway waarbij je belangrijkste bezienswaardigheden ziet, grotten en veel eenvoudig begaanbare wandelpaden. Maar je kunt ook zelf of met rangers voettochten maken. In totaal zijn er in beide parken meer dan 1200 km aan wandelpaden.  Alle andere bezienswaardigheden in het park zijn bereikbaar te voet, paard of bus.  In het park rijden diverse shuttlebussen die je naar bepaalde plaatsen kunnen brengen. De bomen komen op diverse plaatsen in het park voor. In het park leven bruine beren en je bent dan ook verplicht voedsel altijd goed op te bergen.

Heb je net als wij slechts 1 dag om het park te bezichtigen start je bij het bezoekerscentrum voor meer informatie, bepaalde gebieden zijn niet toegankelijk voor campers en bepaalde activiteiten zijn seizoensgebonden. Hierna kun je bijvoorbeeld het Giant Forest bezichtigen inclusief de General Sherman Tree (2 mile vanaf het Giant Forest Village). De General  Sherman Tree in Sequoia National Park is de grootste boom qua volume in de wereld. De leeftijden van de General Sherman en andere grote sequoia's zijn onbekend, maar geschat wordt dat deze reuzen  tussen de 1800 en 2700 jaar oud zijn.

Bij de General Sherman Tree start een gemakkelijke wandeling op de Congress Trail (2 mile), Het pad volgt een verharde route door het hart van het Giant Forest, met grote groepen van de Sequoia's.

Tunnel Log is een Sequoia boom waar je onderdoor kunt rijden. Deze drive-through-boom is als gevolg van natuurlijke omstandigheden omgevallen in1937.  De tunnel is 2,4 meter hoog en 5,2 meter breed. Voor grotere voertuigen is er een by-pass gemaakt

Niet ver van de hoofdingang kun je naar Moro Rock, een granieten blok die een van de mooiste uitzichten op de westelijke helft van Sequoia National Park en het Great Western Divide heeft. Om naar het panoramisch terras te komen dien je wel eerst 400 treden te klimmen (ongeveer een half uur). Maar je inspanningen worden beloond. Moro Rock is populair, dus het kan op de trappen erg druk zijn.

Crescent Meadow: De Crescent Meadow Road eindigt op een parkeerplaats. Hier kun je een  populaire wandeling maken naar (1 mijl) naar Tharp's Log, Een omgevallen sequoia welke als zomerhuis diende  voor de eerste blanke bewoner van het Giant Forest. De wandeling duurt ongeveer een uur.

Moro Rock en de Crescent Meadow Road zijn niet aan te raden voor campers


Het minder bekende noordelijk gelegen Kings Canyon is zeker de moeite waard indien je hiervoor de tijd hebt. Het gebied heeft hoge steile rotswanden, canyons, meren, bergweiden en sequoiadendrons. Helaas wegens tijdgebrek hebben wij zelf enkel Sequioa NP bezocht.

Entree 20 dollar per auto of de America the Beautiful Pas.
Overnachten:  In Sequoia en Kings Canyon zijn 14 campings met verschillende faciliteiten en diverse hotels. Ook in de dichtstbijzijnde stad Visalia vind je diverse hotels. Het nationale park is te bereiken via Visalia (naar Sequioa NP) of Fresno (Kings Canyon NP).

Er zijn nog veel meer wandelpaden en gebieden om te ontdekken, waaronder een bezoek aan de  Crystal Cave grot (een grot met kalksteenformaties). Wij vonden het erg jammer dat we slechts 1 dag hadden in dit interessante natuurgebied. Voor alle informatie en bepaalde seizoensgebonden activiteiten www.nps.gov/seki/index.htm.
Yosemite National Park
Ook in het bekendste en drukst bezochte park van CaliforniŽ heb je echt meerdere dagen nodig om alles goed te kunnen bezichtigen. Het park heeft een mooie vallei midden in het park.  Deze vallei is gevormd door gletsjers welke de vallei hebben uitgesleten in de ijstijd. De vallei is omgeven door hoge steile flanken, hoge watervallen, reuzesequoia's oftewel mammoetbomen, wilde rivieren en prachtige panorama's. Indien je in de vallei bent aangekomen wordt je aandacht direct getrokken naar de reusachtige kale rotswand El Capitain en het symbool van het park de Half Dome. Er zijn in Yosemite NP diverse wandelingen te maken voor elke niveau van enkele uren tot enkele dagen, je kunt er fietsen, paardrijden en ook met de auto zijn er verschillende tochten maken naar ondermeer Tuolumne Meadows en Glacier Point

Het Valley Visitor Center is gelegen in Yosemite Village, waar je ook diverse andere voorzieningen hebt. 
Monterey / Monterey Bay Aquarium / 17 Mile Drive - route langs de kust van San Francisco naar Los Angeles
In het plaatsje Monterey hebben we het Monterey Bay Aquarium bezocht. Dit is ongeveer 100 mijl vanaf San Francisco via de Pacific Coast Highway. Deze kustweg slingert langs  spectaculaire uitzichten op de oceaan. Jammer voor ons was dat we deze route in de ochtend reden en door de ochtendmist moesten wij de beloofde uitzichten missen. Hierna gingen we door naar het Monterey Bay Aquarium waar we een aantal uurtjes hebben doorgebracht. Het is een schitterend aquarium met tropische vissen, kelpwouden, haaien en otters. Check de website voor de openingstijden en toch wel hoge toegangsprijzen www.montereybayaquarium.org. Wij vonden het zeker door onze passie voor de onderwaterwereld de moeite waard.

17 mile drive
In de Monterey regio kun je een scenic route maken langs de 17-Mile Drive, een weg door Pacific Grove and Pebble Beach. Wij vonden in het begin de route een beetje raar overkomen, doordat je ook langs golfbanen en luxueuze villaīs rijdt. Echter rijd je ook langs een rotsachtige kust met woeste brandingen,  Monterey-cipressen (en de beroemde "Lone Cypress"), Seal Rock met vele zeeleeuwen en Bird Rock Je betaalt wel tol voor deze scenic route, maar het is zeker de moeite waard.
Er zijn ingangen in Monterey en Carmel.


Carmel - Point Lobos State Reserve
Het plaatsje Carmel ligt vlak bij Monterey. Hier bezochten we het natuurpark Point Lobos State Reserve. Dit reservaat biedt bescherming aan veel land en zeezoogdieren Je kunt hier wandelingen maken met  mooie uitzichten en plaatsen waar je zeeotters en zeeleeuwen kunt zien. Wil je de zeeotters goed zien moet je wel over een verrekijker beschikken. Het is ontzettend grappig om de beestjes in de weer te zien of op hun rug te zien drijven in de kelpbedden. Eventueel kun je er ook duiken of kajakken. Je dient dan wel van te voren te reserveren. De entree is drie mijl ten zuiden van Carmel ligt op Highway 1. Entree 10 dollar per auto.


Santa Barbara
Santa Barbara wordt soms aangeduid als de Amerikaanse RiviŤra. Het Spaanse verleden is goed zichtbaar in deze stad. De Spanjaarden vestigden zich hier aan het eind van de 18e eeuw en bouwden een missiepost. De eerste bewoners waren de Chumash indianen. Zij leefden als jagers, verzamelaars en vissers langs de kust van Californie.  Santa Barbara heeft prachtige stranden en palmen langs Cabrillo Boulevard en is geliefd bij de rijkeren en Hollywood sterren, waardoor de prijzen om te overnachten vrij hoog zijn. Wij boekten een overnachting in het nabij gelegen Ventura wat een stuk goedkoper is. Ventura ligt ongeveer 30 km van Santa Barbara. Het bezoekerscentrum in Santa Barbara bevindt zich aan de aan de Santa Barbara Street 1.
De Santa Barbara Mission opgericht door de Spaanse Franciscanen doet nog steeds dienst als kerk. Je kunt er dagelijks een rondleiding maken van 09.00 tot 17.00 uur 2201 Laguna Street Santa Barbara www.santabarbara.com/points_of_interest/mission/#directions. Voor meer informatie over de Chumash indianen www.santaynezchumash.org/history
Vanaf Santa Barbara is het nog zo'n 2 uur rijden naar Los Angeles.