2012, het jaar van de Maya´s.
Reizen in Belize is verblijven in uitstekende junglelodges in prachtige regenwouden en nationale parken, snorkelen en duiken vanaf paradijselijke eilandjes in het Caribisch gebied en op verkenning gaan langs nauwelijks ontdekte Mayaruïnes. Belize - het voormalige Brits Honduras - is een klein Midden-Amerikaans land ten oosten van Guatemala. Het is wellicht niet zo bekend, maar met name duikers en liefhebbers van bijzondere wildernislodges komen in Belize uitstekend aan hun trekken. Het land zelf heeft genoeg te bieden voor een volledige en afwisselende reis.
Geschiedenis.
De oorspronkelijke bewoners van Belize zijn de Maya's. De mayacultuur kwam vermoedelijk op rond 1000 jaar voor Christus en beleefde zijn bloeitijd van 250 tot 900 jaar na Christus. Na de ontdekking van Amerika door Columbus kwam geleidelijk de kolonisatie op gang. Eerst kwamen de Spanjaarden en later Engelse piraten (Baymen) die het gemunt hadden op Spaanse convooien. Toen de piraterij ten einde kwam, gingen de Baymen zich bezighouden met hout kappen en voor dit zware werk werden vele negerslaven naar Belize gehaald. De dominantie van de Baymen zorgde er ook voor dat Belize, als één van de weinige gebieden in Latijns-Amerika van Spaans grondgebied, een Britse kolonie werd. Het toenmalige Brits Honduras bleef tot 1947 een kolonie en werd daarna zelfstandig. In 1973 kreeg het land zijn huidige naam Belize.
Een privéchauffeur rijdt ons vervolgens via de hoofdstad Bemopal naar het Mystic River Resort in het Cayo district, vlak bij de grens met Guatemala. Ook hier slapen we 3 nachten met zicht op de junglerivier. Eén dag besteden we aan een ruige autotocht naar de ruines van Caracol, dwars door het Pine Ridge Forest Reserve. We nemen een kijkje in de Rio Frio Cave en Río On Pools en maken op eigen gelegenheid een kanotocht vanuit de lodge naar het dorpje Santa Elena. Verder genieten we op en rond het terrein van de lodge van de natuur en de vele soorten tropische vogels.
Fotograferen.
Een tele- of zoomlens en groothoek en macrolens is erg aan te raden voor het fotograferen van de zeer diverse dierenwereld en landschappen in Belize. En natuurlijk mag een onderwaterhuis niet ontbreken als je gaat duiken. Ga je speciaal voor fotograferen naar het regenwoud, neem dan zeker een statief en externe flitser mee want in de regenwouden is het vrij donker. Je hebt relatief lange sluitertijden (onscherpte) en ruis door hogere ISO.
In de periode dat wij er waren was het vochtig dus denk om je camera. Ook een verrekijker om wild te spotten kan zeker handig zijn. Zorg dat je voldoende geheugensticks of andere opslagruimte bij je hebt voor de honderden foto's die je zeker en vast gaat maken. In de hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je wel een wereldstekker nodig.
De meeste inwoners van Belize zullen het niet erg vinden als je een foto van ze maakt, als je het maar van te voren vraagt. Soms vragen ze hiervoor een kleine vergoeding. Over het algemeen vinden ze het erg leuk als ze de gemaakte foto terug kunnen zien. Hierdoor vindt men het al minder erg dat ze gefotografeerd zijn. Houdt er bij bijvoorbeeld religieuze of militaire plekken altijd rekening mee dat je eerst toestemming vraagt.
Wegen.
In Belize rijdt men rechts en er is niet zo veel verkeer. Het wegennet van Belize is zeer beperkt door de lage bevolkingsdichtheid, en het gebrek aan steden. Belize heeft 4 belangrijke tweebaans geasfalteerde hoofdwegen, maar geen autosnelwegen. Slechts circa 600 kilometer weg is verhard en van goede kwaliteit. De overige primaire wegen zijn van mindere kwaliteit. Secundaire wegen zijn vaak onverhard en sommige kunnen alleen met een terreinvoertuig worden bereden. Buiten de hoofdroutes is de bewegwijzering matig tot slecht. Afstanden en snelheden worden aangeduid in mijlen.
In de grotere plaatsen zijn voldoende tankstations, op het platteland echter veel minder. Het verkeer is zeer beperkt, de wegen zijn rustig. In dorpen liggen soms flinke drempels. Wegen zijn niet genummerd in Belize, maar hebben een naam. Er is 1 grensovergang met Guatemala en 1 met Mexico. Er zijn nationale parken, die niet over de weg bereikbaar zijn.
Geldzaken.
De munteenheid van Belize is de Belizaanse dollar. Het is echter ook mogelijk om met Amerikaanse dollars te betalen, maar er gelden wel 2 verschillende koersen. Vraag dus voor de zekerheid altijd om welke dollar (Belizaanse of Amerikaanse) het gaat, zodat misverstanden kunnen worden voorkomen. Betaal je met Amerikaanse dollars, dan ontvang je in veel gevallen de Belizaanse dollar als wisselgeld retour. (USD 1 = BZ$ 2). Het is wettelijk verplicht om prijzen zowel in USD als in BZ$ gepubliceerd te hebben (in restaurants bv). Indien dit niet het geval is, altijd even vragen. De meeste hotels en restaurants accepteren USD.
Het is aan te raden al Amerikaanse dollars mee te nemen op reis. Gewone Nederlandse pinpassen worden namelijk door veel automaten in Belize niet geaccepteert. Een creditcard kan hier echter als alternatief dienen. Belize kent geen dwingende fooiencultuur maar het is wel goed gebruik om bijvoorbeeld gidsen en chauffeurs te belonen met een fooi wanneer de door hen geleverde service naar wens is geweest. In duurdere restaurants wordt vaak al 10% fooi (servicio) aan de rekening toegevoegd. En bedenk Belize is duur. Geen goedkoop land is onze ervaring, zeker in verhouding tot veel andere landen in Midden-Amerika. Als toerist betaal je westerse prijzen voor alle (duik)excursies en maaltijden.
Gezondheid.
Voor standaard vakantiereizen naar Belize worden op dit moment vaccinaties aanbevolen voor o.a. DTP en Hepatitis A bij een korter verblijf dan 3 maanden. Malaria komt voor in het westen en zuiden en het wordt aanbevolen hiervoor een preventief medicijn te slikken. Dit slechts ter info, neem tijdig (ca. 6 weken voor vertrek) contact op met bijvoorbeeld de GG&GD voor een persoonlijk en actueel medisch advies.
Op 10 januari beginnen we aan ons 16-daagse uitstapje naar Belize. Via Atlanta in de VS, waar we een overnachting hebben, reizen we de volgende dag door naar Belize Int. Airport, net buiten Belize City. Van hieruit brengt Tropic Air ons met een klein vliegtuigje voor 3 overnachtingen naar Robert's Grove op het schiereiland Placencia in het zuiden. Hier maken we 2 duikjes bij Lauching Bird Caye NP en gaan we een dagje op pad met een gids naar het Cockscomb Jaguar Reserve. Meer dan 128.000 hectare van weelderige jungle wordt omringd door de spectaculaire Cockscomb Mountains. In Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary leven alle vijf van Belize's katten: Jaguar, Puma, Margay, Jaguarundi en Ocelot. Geschat wordt dat er nog zo'n 80 jaguars leven in het gebied. Je moet echter een enorme geluksvogel zijn om deze te spotten. Het nationale dier van Belize, de Baird's Tapir, woont hier evenals meer dan 290 vogelsoorten. Verder genieten we van witte stranden, palmbomen en de Caribische Zee.
Een paar uurtjes rijden brengt ons 3 dagen later via Belize Int. Airport naar de omgeving van Orange Walk in het Noorden waar we de boot nemen naar de Lamanai Outpost Lodge. Deze bekende en afgelegen lodge ligt aan de oever van een lagune, pal naast de ruines van Lamanai. Vanuit onze Cabana hebben we een heerlijk uitzicht over de oevers van de Krab-Catcher Lagoon. Een schitterend gebied tussen mangrovebossen, wetlands en jungle. Het gebied is bekend van de overblijfselen van de Lamanai ruines en de lagunes met zijn talrijke (water)vogels, krokodillen en brulapen. Je voelt je hier afgezonderd van de rest van de wereld. We maken er natuurwandelingen, gaan in het donker op zoek naar krokodillen en beleven de zonsondergang met een hapje en een drankje vanaf een bootje in de wetlands. Eén van de hoogtepunten is een dolle tocht met een propellorboot die decadent eindigt met een cocktail bij een wegzakkende zon.
Groot voordeel van de Lamanai outpost lodge is dat je zeer dicht bij de ruines bent en je deze op je gemak en in alle rust kunt bezoeken (voordat hordes toeristen van de aangemeerde cruiseschepen de ruines overlopen).
Maar liefst 5 nachten genieten we op Ambergris Caye, het noordelijkste en grootste eiland van Belize. In slechts 17 minuten brengt een Cessna 208 ons naar het voormalig vissersdorpje San Pedro waar we op de boot stappen naar het resort. San Pedro is de perfecte uitvalsbasis voor het duiken op Lighthouse Reef, midden in de Caribische Zee en Rob duikt er onder andere in The Great Blue Hole. We knuffelen de verpleegsterhaaien en pijlstaartroggen in Shark Ray Alley, duiken in het Hol Chan Marine Park en snorkelen bij Mexican Rock. De rest van de dagen vertroetelen we onszelf met de gemakken van het resort.
Met gemiddelde temperaturen van ruim 30 graden, blauwe luchten en een fris zeebriesje in gedachte vliegen we helaas op 26 januari via Atlanta en Parijs weer terug naar Amsterdam.
In ons zeer uitgebreide (foto) reisverslag kun je onze belevenissen van dag tot dag lezen.
Onze indruk en korte samenvatting van de reis.
Belize, het best bewaarde geheim van moeder natuur.
Belize, het vroegere Brits-Honduras, is een onafhankelijk land in Centraal-Amerika met de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. het grenst aan Mexico in het noordwesten en Guatemala in het zuiden en westen. In het oosten grenst het aan de Caribische Zee.
Het land is relatief vlak. De voertaal is Engels (officieel), Spaans, Q'eqchi', Mopan, Yucateeks Maya, Plautdietsch en Garifuna. Het land heeft een aantal eilanden waaronder Ambergris Caye, Caye Caulker en de Turneffe-eilanden. De meeste eilanden zijn koraaleilanden.
Reis met ons mee en proef de mystiek zoals wij die voelde in de dichte jungle tussen de resten van ooit een groot volk die dit land bewoonde. De combinatie van een hele rijke onderwaterwereld, een -door de ruines- bijzondere jungle die groeit op honderden oude steden en een gevoel van rust op de stranden aan de Oostkust maakt dit kleine landje tot een exclusieve maar vooral ook ultieme reisbestemming.
Op 21 december 2012, precies om 21:12 uur, zal volgens de gelovers in de Mayakalender de wereld ophouden te bestaan in zijn huidige vorm. Het is het jaar dat de wereld vergaat of in elk geval een grote verandering zal ondergaan. De cyclische "Tzolkin" kalender van de Maya's is al heel erg oud. Daarop is volgens sommigen te lezen dat de tijd stopt in 2012 en dat er daarna een nieuwe zon zal komen. In de scheppingsmytologie van de Maya's is 11 augustus 3114 voor christus het begin van alle tijden. Andere wetenschappers beweren echter dat de telling niet klopt en dat het einden der tijden pas op een veel latere datum zal plaatsvinden.....
Of het verhaal klopt kan niemand vertellen. Voor ons blijft 2012 in ieder geval het jaar van de Maya's. In Mexico maakten we eerder al kennis met deze eeuwenoude cultuur maar in Belize ontmoette we de nazaten van de Maya's die nu nog her en der verspreid zijn over het land. Allemaal hebben ze hun eigen visie en uitleg over de voorspelling van hun voorouders. De deels opgegraven ruinesteden Caracol en Lamanai laten slechts een paar promille zien van alle tempels en gebouwen die nog in het oeroud verborgen zijn. Het mysterie van de Maya's lijkt dus nog lang niet opgelost.
Bevolking.
Weinig landen in Latijns-Amerika beschikken over zo'n enorme culturele diversiteit als Belize. Eerst waren er de Maya's, toen de Spanjaarden, daarna de Baymen, de negerslaven en vervolgens kwamen in Belize nog andere kleinere bevolkingsgroepen aan, zoals de Garifunas en de Mennonieten. Hoewel mensen van Afrikaanse origine 'slechts' 30% van de bevolking uitmaken, is hun cultuur toch de dominante in Belize. De grootste bevolkingsgroep zijn de Mestiezen (mensen met gemengd indiaans en Europees bloed) met zo'n 45%. De indiaanse afstammelingen van de Maya's maken tegenwoordig zo'n 10% uit van de bevolking en zijn onder te verdelen in drie etnische groepen: de Yucatec, de Mopan en de Kekchi. Daarnaast zijn er verschillende kleinere groepen zoals Europeanen, Garifuna's, Aziaten en Noord-Amerikanen.
Flora, Fauna en Barrièrerif.
Bijna 40% van Belize is beschermd grondgebied en hieronder vallen o.a. het Mountain Pine Ridge Forest Reserve en het grootste privé reservaat het Río Bravo Conservation Area.
Belize beschikt over een prachtige jungle met veel flora en fauna. Er zijn zo'n vierduizend verschillende planten en bomen, terwijl Belize het kleinste land is van Midden Amerika. Ontzettende veel vogelsoorten komen er voor, waaronder de bekende Toekan. Zoogdieren zoals brulapen, herten, miereneter, krokodillen, jaguar en poema zijn ook geen onbekende gasten. De Baird's tapir is het nationale dier van Belize en daarnaast leven er nog zo'n 60 soorten slangen.
En dan is Belize natuurlijk een overweldigende duikbestemming met tropische eilanden en zandstranden, schitterende koraalriffen en onderwaterleven. Het Belize Barrier Reef (het grootste rif van het noordelijk halfrond) strekt zich 185 mijl langs de kustlijn van het land en beschikt over duikplaatsen binnen en buiten het rif. Er zijn talloze duiklocaties in Belize, waarvan The Blue hole natuurlijk het bekendste is. Hou je van snorkelen, ook dan kom je volledig aan je trekken. Je ziet ontzettend veel tijdens snorkeltours. Zo kun je zelfs snorkelen tussen pijlstaartroggen en verpleegsterhaaien bij Shark Ray Aley. Een geweldige ervaring, maar houd er wel rekening mee, dat je niet alleen bent!!. Een zeer populaire snorkeltour.
Overnachtingen, vluchten en transfers.
We hebben er bewust voor gekozen om op een rustig tempo 4 verschillende gebieden aan te doen. De overnachtingen waren allemaal in kleinschalige comfortabele lodges of cabanas. De binnenlandse vluchten werden uitgevoerd door Tropic Air, een maatschappij die goed staat aangeschreven.
Placencia
Cayo District
Orange Walk
Ambergris Caye
Taal.
In Belize is de officiële voertaal Engels, maar er wordt ook Spaans, Maya, Garifuna en Creools gesproken.
Vervoer.
Onze reis bestond uit privétransfers met chauffeur en wisselende voertuigen (4WD), een aantal binnenlandse vluchten en boottransfers. Zo konden we tijd besparen en de chauffeur nam ons alle verdere beslommeringen uit handen.
Vertrekbelasting.
Bij vertrek uit Belize geldt een vertrekbelasting van ongeveer USD 40 per persoon welke bij het inchecken op de luchthaven betaald moet worden. (peildatum 2012).
Reisadvies.
Het ministerie van buitenlandse zaken geeft algemene reisadviezen, ook wanneer er geen speciale calamiteit is. Het is altijd goed om deze adviezen even door te lezen.
Eten en drinken.
Het nationale gerecht is rijst met bonen en kip (arroz con pollo). Seafood en fruit is ook erg populair in Belize. Kokosnoot wordt vaak in gerechten gebruikt. Belize heeft niet echt een eigen etensstijl, het is een smakelijke mix van keukens uit Engeland, VS en Caribisch gebied. Het water uit de kraan is in Belize niet drinkbaar. Flessen water zijn overal te koop. Belikin het biermerk van Belize smaakt heerlijk.
Kleding.
Vanwege het overwegend warme en vochtige klimaat neem je het beste katoenen, luchtige zomerkleding mee. 's Avonds kan het in de hoger gelegen gebieden ietsjes koeler zijn is een sweater aan te raden. Neem ook een regenjack of poncho, stevige wandelschoenen en wat bedekkende kleding voor in de avonden (muggen) mee.
Internet.
We hadden op al onze accommodaties gratis Wifi Internet.
Reisgidsen en /boeken.
Wij namen als handboek mee : The Rough Guide to Belize (Engelstalig). Zeer goede reisgids en boordevol informatie voor zowel de georganiseerde maar ook voor de zelfstandige reiziger.
Enkele wetenswaardigheden over Belize.