Heb je iets aan onze informatie en/of ons reisverslag gehad, ga je zelf naar Canada, heb je nog tips etc. We zouden het leuk vinden indien je ons laat weten dat je hier was, door een berichtje te schrijven in het gastenboek. De foto's van onze reis kun je bekijken in 2 fotoalbums die je hier kunt vinden.


Canada, land van contrasten.

In september 2011 hebben we een individuele rondreis gemaakt door Canada, het 2e grootste land ter wereld. We zijn gestart in Calgary en geŽindigd in Vancouver. Grofweg bezochten we de staten British Columbia inclusief Vancouver Island en een klein stukje van Alberta. Wat een uitgestrektheid en ruigheid, dit land met behulpzame en vriendelijke Canadezen. Ontmoetingen en gesprekken met de oorspronkelijke bewoners (First nations) en natuurlijk de wilde dieren hebben bij ons een diepe indruk achtergelaten. Eind augustus / begin september is een heerlijke periode om hier rond te reizen, het is er veel minder druk (behalve dan het Labourday weekend). Op de zeer bekende plekken ervaarden we af en toe wel massatoerisme, maar er zijn zeker ook nog een rustige plekjes te vinden.
We hebben temperaturen gehad van -1 tot + 35 graden. Regen, een heel klein beetje sneeuw, maar zeker ook zonovergoten dagen.
Het was weer een totaal andere beleving dan onze voorgaande reizen, echter een beetje vergelijkbaar met onze rondreizen door Amerika. We konden wildlife van dichtbij bekijken, waren in de juiste periode voor de zalmtrek, genoten van ondermeer de grizzlyberen, walvissen en orka's. En ook de majestueuze Rocky Mountains waren onvergetelijk. De Knight Inlet was ons hoogtepunt, erg prijzig maar het geld absoluut waard, wat hebben we genoten, we waren in het juiste seizoen (het grote wonder van de zalmentrek). Canada is een immens groot land met unieke kenmerken zoals de gematigde regenwouden langs de Canadese westkust en wildernis, er valt nog veel meer te ontdekken.  Dus jaÖ. we gaan zeker nog eens terug. Een uniek land om zelf rond te toeren al dan niet in leuke cabins of met een camper.

In ons zeer uitgebreide (foto) reisverslag vind je meer informatie, we hebben een aparte pagina besteed aan onze 2 dagen in de Knight Inlet, pure wildernis en bijzondere ontmoetingenÖ.., in ons geheugen gegrift.


Nationale- en Provinciale parken.

Er zijn 39 nationale parken verspreid over heel Canada en wel honderden provinciale parken. Meestal hebben alle parken een informatiecentrum, waar je informatie kunt krijgen over het park, de activiteiten, wandelroutes etc. Informatiecentra kunnen gesloten zijn in het voor- en naseizoen. Echter tijdens ons bezoek was alles gewoon geopend. De aan te bevelen meeste nationale parken zijn niet gratis, indien je van plan bent meerdere parken te bezoeken is het kopen van de 'Parks Canada Discovery Pas' aan te raden. Je kunt deze pas bij de ingang van de parken kopen of via internet. Vaak scheelt het ook nogal eens in tijd omdat je dikwijls voorrang krijgt bij de ingang van een park en snel door kunt rijden. De pas is een jaar lang geldig. Ook op bijvoorbeeld Marktplaats staan vaak passen te koop van voorgaande reizigers. Wij kochten onze pas op Marktplaats. Dat scheelt weer aardig in prijs. Let op dat de pas dan ongetekend is en kijk naar de einddatum. Je kunt vooraf uitrekenen welke pas (groep of individueel) voor jou het voordeligst is.


Wildlife in Canada.

Eťn van de grootste attracties van Canada en dan met name de Canadese Rockies, de Westkust en Vancouver Island zijn natuurlijk de wilde dieren en dan in het bijzonder de grote zoogdieren zoals elanden, kariboes, elk,  zwarte en grizzlyberen, coyotes, wolven, poema's, berggeiten en bighornschapen. Maar er zijn ook veel kleine zoogdieren zoals marmotten, eekhoorns, bevers en wasbeertjes. Niet op de laatste plaats heeft Canada een groot bestand aan marine wildlife zoals orka's grijze walvissen, bultruggen, (Stellar)zeeleeuwen en zeeotters.

Vogelaars zullen de hele reis geboeid blijven door de grote diversiteit aan vogels. Er zijn zo ontzettend veel kansen om wildlife te zien, al dan niet met een extra excursie zoals bijvoorbeeld een beren- of walvistocht.

Wildlife tijdens onze reis gespot:

Op deze pagina kun je alle dagprijzen van de parken en de prijzen van de jaarpassen vinden:

http://www.pc.gc.ca/pn-np/ab/banff/visit/tarifs-fees_e.asp?park=1.

Meer informatie over alle nationale parken in Canada:

http://www.pc.gc.ca/eng/index.aspx

De door ons bezochte nationale en provinciale parken kun je terugvinden
op het tabblad route.

Wildlife
 • Zwarte beren
 • Grizzlyberen
 • Coyote's
 • Wasbeertjes
 • Noord-Amerikaanse rivierotters
 • Wapiti (Elk)
 • Witstaartherten
 • Muildierherten
 • Elanden
 • Eekhoorns w.o. de chipmunk
 • Berggeiten


Marinelife
 • Bultrug walvissen
 • Grijze walvissen
 • Orka's
 • Pacific White Sided Dolphins
 • Zeeotters
 • Zeehonden
 • Stellar zeeleeuwen
 • Zalmen
Vogels
 • Canadese Ganzen
 • Bold Eagle
 • Golden Eagle
 • Arctische eenden
Fotograferen.

Een tele-, zoom- en groothoeklens is aan te raden voor het fotograferen van zowel de landschappen als de dierenwereld in Canada, zeker ook voor de orka's en walvissen omdat de bootjes minimaal 100 meter afstand moeten houden. Heel vroeg in de morgen en laat op de middag / begin van de avond heb je de meeste kans om wildlife te zien. De hertachtigen kun je regelmatig spotten, voor beren moet je wel iets meer geduld en geluk hebben. Ook voor de beren geldt dat ze het meest actief zijn in de vroege ochtend of tegen het schemer. Zorg ervoor dat je onderweg altijd je camera bij de hand hebt en houdt afstand van het wildlife. Niet alleen de beren zijn gevaarlijk! Een tripod kan zeker handig zijn en die hebben wij dan ook regelmatig gebruikt. Ook een goeie verrekijker mag niet ontbreken. Zorg voor voldoende geheugensticks of andere opslagmedia want je gaat honderden foto's schieten. Wij gebruiken daarvoor een minilaptop, je kunt dan per dag kijken of alles in orde is met de camera en instellingen die je gebruikt. In de hotels kun je de batterijen van je camera opladen maar hiervoor heb je wel een wereldstekker nodig.


Overnachten in Canada.

De overnachtingen hadden we stuk voor stuk thuis al geboekt en ze bleken zeer afwisselend. Van comfortabele lodges in blokhutstijl, karakteristieke chalets met alle faciliteiten tot goedkope motels. Met een uitzondering waren de meeste slaapplaatsen schoon, sfeervol en kleinschalig en van alle gemakken voorzien. Alle accommodaties waren dus vooraf geboekt (een goede keuze voor met name in de nationale parken van de Rocky Mountains), alles was ook in deze periode vrij ver volgeboekt. In andere gebieden zagen we dat er nog volop keuzemogelijkheid was en vrijheid om ergens te overnachten. We kozen bewust niet voor een camper daar we zo met name in de steden iets meer vrijheid zouden hebben. Maar een volgende keer, wie weet, Canada is het camperland bij uitstek! In de hotels en motels wordt vaak om een deposito (inleg) gevraagd en heb je een creditcard nodig voor de eventuele te gebruiken extra's.

Taal.

De officiŽle voertaal is Engels en Frans. Wij hebben in het "Engelse" gedeelte rondgereisd.

Vervoer.

Wij vonden de meest comfortabele manier om Canada te ontdekken door zelf rond te rijden met een huurauto. Het geeft je ook met name in de steden ontzettend veel vrijheid. Een creditcard voor het huren van de auto is wel noodzakelijk. Overigens kun je in Canada vrijwel niet zonder creditcard. 
Beren op de foto.

Stel je voor, je wilt een donker gekleurde beer op de foto zetten die tegen een donkere achtergrond continue aan het bewegen is of die onder de bomen verscholen zit. Je moet de foto maken vanuit een wiebelend bootje of auto. Alle ingredienten voor een onscherpe foto zijn zojuist genoemd! Hier zijn wat tips om het toch te proberen. Wij hadden het zwaar maar toen we hoorden hoe lastig het zelfs voor natuurfotografen blijkt te zijn, doken we nog maar eens in de tips:

 • Gebruik een telezoom- of telelens (minimaal 200 mm) en zet het diafragma zo ver mogelijk open.
 • Haal de filters van je lens af.
 • Gebruik een snelle sluitertijd (1/500 sec of sneller) om de beweging van het dier stil te zetten.
 • Plan een plek waar je enige zekerheid hebt om beren te zien. De vroege ochtend of
  begin van de avond zijn de beren het meest actief.
 • Neem uit veiligheidsoverwegingen een gids mee die bekend is met het gedrag van de beren.
 • Zorg dat je altijd geluid maakt zodat de beren je aan horen komen. Koop een paar berenbellen.
 • Houd bij het zien van een beer ALTIJD voldoende afstand en bedenk dat een beer veel harder kan rennen dan een mens.
BC Ferries.
BC Ferries zorgt voor de verbinding tussen het vaste land van British Columbia en Vancouver Island. Veerboten varen onder andere tussen Vancouver en Victoria, tussen Tsawwassen en Swartz Bay en tussen Horseshoe Bay (West-Vancouver) en Nanaimo. Wij hadden de kortere variant geboekt van de Inside Passage naar Port Hardy.Het zou een prachtige kustroute moeten zijn van Bella Coola naar Port Hardy van zo'n 12 uur varen. Het was de laatste boot van het jaar. 2 dagen voordat we in zouden schepen werd ons verteld dat deze boottocht kwam te vervallen door mankementen.  Ehhh..  tja heel onze route was hierop aangepast. We hebben toen 1250 km moeten omrijden om toch weer op tijd op Vancouver Island te zijn. Gelukkig hadden we ruimte in ons reisschema. Iets om rekening mee te houden dus! Het is aan te raden de Bella Coola Passage of de Inside Passage ruim van te voren te boeken.

Meer informatie over alle ferryovertochten kun je vinden op de website van BC Ferries.
Zelf rijden in Canada.

Het rijgedrag van de Canadezen ervaarden wij als zeer rustig en zeer beheerst. In de stedelijke gebieden is het in het begin wel even wennen maar over het algemeen wordt ook hier rustig gereden. In de natuur en bosgebieden kun je geconfronteerd worden met overstekend (groot) wild, zeker in de vroege ochtend en avond. Iets om rekening mee te houden. Kleine uitstapjes en uitzonderingen daargelaten, waren de wegen in het gebied waar wij gereden hebben over het algemeen geasfalteerd. Het Canadese wegennet is vrij overzichtelijk en de afstanden staan in kilometers aangegeven.  De hoofdwegen zijn genummerd en krijgen vaak nog de wegaanduiding East, West, North en South. Afslagen worden aangegeven met cijfers, niet opeenvolgend, maar naar het aantal kilometers vanaf het beginpunt.

Veel meer verkeersregels voor Canada vind je terug op de pagina van de ANWB.
enzine.

Benzinepompen langs de grote wegen zijn 24 uur geopend, in de steden meestal tot  22.00 uur, in kleinere plaatsen vaak alleen tot 19.00 uur. Bij bijna alle benzinepompen kun je betalen met een creditcard.  Hou er ook rekening mee dat je vaak een (prepaid) bedrag moet betalen, voordat je kunt gaan tanken.

Wegenkaart / navigatiesysteem.

Handig tijdens het plannen van je reis zijn goede wegenkaarten. In alle Visitorcentra en hotels vind je ook vaak detailkaartjes en stadsplattegronden waarmee je goed uit de voeten kunt. We hadden ook een navigatiekaartje gekocht voor Canada via Marktplaats. Dit is ons prima bevallen.

Rijbewijs.

Voor Canada is een internationaal rijbewijs niet verplicht, tenzij je van plan bent om voor langere tijd een auto te huren. Alle buitenlandse rijbewijzen zijn gedurende een periode van zes maanden geldig in Canada.

Geld en belastingen.

De Canadese munteenheid is de Canadese dollar. Een pinpas en een creditcard is onmisbaar. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard vaak vereist vereist. In vele plaatsen kunt je met je bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Tegen wat extra kosten, kan dit  ook vaak in supermarkten.
In Canada is het geven van fooien gebruikelijk. De bijkomende belastingen de zogenaamde salestaxes staan vaak niet op vermelde prijzen van maaltijden, souvenirs en andere aankopen, zoals GST (Goods and Services Tax) en soms daarboven nog de PST (Provincial Sales Tax). De percentages varieren tussen de 7 en 10 %. Iets om rekening mee te houden.

Paspoort.

Nederlanders hebben voor een vakantiebezoek aan Canada in de regel geen visum nodig. Zij moeten echter wel in het bezit zijn van een internationaal paspoort, dat geldig is tot en met een dag na de dag van terugkomst, en een retourticket. Met een geldig paspoort kunt je, als toerist, maximum 6 maanden in Canada verblijven.

Gezondheid.

Canada stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties.

Reisadvies voor Canada.

Check voor een recent reisadvies de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleding en andere zaken.

In Canada is de kleding informeel. Aangezien de temperaturen per plaats erg kunnen verschillen varieert de benodigde kleding van lichte, luchtige kleding tot warme kleding zoals een sweater. Ook een regenjack en wandel- of bergschoenen mogen niet ontbreken. Lichte casual zomerkleding, maar we hebben ook veelvuldig gebruik gemaakt van onze truien, blouses en T-shirt met lange mouwen, vooral 's morgens en' s avonds (periode augustus/september ).

Eten.

De Canadese keuken heeft veel weg van de Europese. Er zijn eenvoudige zelfbedieningsrestaurants, fast food restaurants van alle ketens en specialiteitenrestaurants. We hebben vaak in de zgn. familyrestaurants gegeten, goed en voor een redelijke prijs. Ook hebben we een aantal keren zelf gekookt in de geboekte accommodaties. In de lodges en cabins, maar ook in sommige motels zijn vaak kleine keukentjes aanwezig met alle benodigdheden om je eigen potje te kunnen koken.

Feestdagen.

Met name in de nationale parken kan het op een lang weekend of feestdag bijzonder druk zijn. Dit hebben we zelf mogen ontdekken in het weekend van Labourday (de eerste maandag van september). Ook zijn er dan veel officiŽle instellingen gesloten en  veel Canadezen trekken er een lang weekend op uit. Hierna werd het gelukkig weer een stuk rustiger.

Op deze pagina kun je de feestdagen voor Canada terugvinden:

Internet.

We hadden op bijna alle accommodaties gratis Wifi Internet.
TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
Canada heeft zes tijdzones met een verschil van 4,5 uur tussen de oost en westkust.
Van oost naar west kent men de Newfoundland, Atlantic, Eastern, Central, Mountain en
Pacific tijdzone.
Afhankelijk van waar je bent is het 4,5 tot 9 uur vroeger dan in Nederland.

Canada is qua oppervlakte 240x Nederland  met ca. 32 miljoen inwoners.
Canada grenst aan de Atlantische, de Stille en de Arctische Oceaan. Canada grenst in het zuiden aan Amerika en in het westen aan Alaska. Canada is onderverdeeld in 10 provincies en drie territoria. Deze territoria zijn schaars bevolkt. De tien provincies zijn: Alberta, Brits-Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prins Edwardeiland, Quťbec en Saskatchewan.
De drie territoria zijn: Northwest Territories (Inclusief deel der Canadese Arctische Eilanden), Nunavut en Yukon.

De nationale munteenheid is de Canadese dollar. Er zijn munten van 5, 10, 25 en 50 dollarcent en munten van 1 en 2 dollar.
Bankbiljetten zijn er van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1.000 dollar.

Het voltage in Canada is 110 Volt, een verloopstekker of wereldstekker meenemen is noodzakelijk.
Reisorganisatie.

Wij boekten al onze accommodaties en extra excursies vooraf zelf. Wel boekten we een starterspakket bij een reisorganisatie voor vlucht, auto en 1e hotelaccommodatie.

Enkele weetjes.

Canada.

Reisgidsen / Boeken.

Wij namen als handboeken mee:

West-Canada. De mooiste reisregio's en autoroutes, van Lannoo.
Met toeristische highligts van het prachtige landschap van West-Canada. Beschrijft de culturele en historische bijzonderheden, bezienswaardigheden en alle praktische reisinformatie, kaartjes en plattegronden.

Canada Capitool reisgids.
Met algemene informatie over Canada en veel bezienswaardigheden, foto's en kaartjes.


Reisinformatie Canada