TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
Zomertijd: 8 uur vroeger
Wintertijd: 7 uur vroeger

Ca. 51.000 km en amper 4 miljoen inwoners.
Costa Rica ligt tussen de landen Panama en Nicagarua in Centraal Amerika. Ten westen van Costa Rica ligt de Grote Oceaan en ten oosten ligt de Caribische Zee. Ook Cocoseiland behoort tot Costa Rica. De hoofdstad is San José.


Colón (onderverdeeld in 100 céntimos). 
Het voltage in Costa Rica is 110 Volt. Het gebruik van een adapter of wereldstekker is handig met 2 platte polen, zoals ook in de USA wordt gebruikt
Handige weetje over Costa Rica
Taal.
De officiële voertaal in Costa Rica is Spaans, maar in de toeristische gebieden en de hoofdstad kom je met Engels ook een heel eind. Indien je geen Spaans spreekt is een miniwoordenboekje voor de wat afgelegener gebieden wel handig.

Vervoer.
Eigenlijk hebben we maar 1 minpuntje voor de Costa Rica reis en dat is onze keuze voor de auto, een Daihatsu Terios,  een 4x4. Het was een klein autootje met veel te weinig vermogen. Wij zouden voor de volgende rit een auto kiezen met meer ruimte, meer comfort en een betere vering, want de wegen zijn soms zeer slecht. Wel zijn er voldoende steunpunten in Costa Rica en een 24 uurs dienst mocht je met pech komen te staan.

Wegen / brandstof.
Wij hebben zelf niet in de hoofdstad gereden, maar deden eerst een paar dagen excursie naar Tortuguero vanuit San José, dit is ons prima bevallen. Na volledig geacclimatiseerd te zijn, pikten we onze huurauto in een rustiger gebied op. Over het algemeen hebben we voornamelijk alleen op rustige tweebaans geasfalteerde wegen gereden. Het rijden was zeer goed te doen met uitzondering van de Panamerican Highway, er rijden ontzettend veel vrachtwagens en er zitten soms behoorlijke gaten in de weg. We hebben ook nogal wat gravelwegen gehad, een 4x4 is wel aan te raden.

Benzine: wij betaalden ca. 1 Amerikaanse dollar per liter.

Bewegwijzering.
De bewegwijzering is wat schaars, een goede wegenkaart biedt uitkomst.

Gezondheid.
Neem hiervoor contact op met de lokale GGD of een travel clinic, omdat zij hierin gespecialiseerd zijn. Wij kunnen hier geen uitspraken over doen, omdat de adviezen vaak veranderen.

Reisadvies voor Mexico:
Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisgids / Boeken.
Er is een keur aan boeken en reisgidsen over Costa Rica te koop. Wij namen als handzame boekjes mee:
  • Costa Rica pocketgids van Berlitz.
  • Een handig woordenboekje Spaans-Nederlands.

Het sub-tropische Costa Rica is een paradijs voor natuurliefhebbers die houden van een vakantie zonder kopzorgen, lekker eten en een vriendelijke bevolking. Prachtige stranden, natuurgebieden, vulkanen en regenwouden, kleurrijke vogels, kolibries, gifkikkertjes, de grappige Kapucijner aapjes, krokodillen, leguanen, hagedissen, luiaards…. Je kunt er paardrijden, avonturen hebben in de boomtoppen, duiken, costa Rica heeft het allemaal. De vertaling van Costa Rica, rijke kust doet zijn naam eer aan. De kustlijn met ruige baaien en stranden zijn geweldig. De bevolking is gastvrij en dringt zich niet op.

De verhalen over het rijden vinden wij sterk overdreven, wij beleefden het als een hele relaxte en rustige manier van reizen die voor een ieder uitstekend te doen is. Wel zijn de wegen soms heel slecht en vol gaten in het asfalt. Ons advies is om - zeker als je geen sterke rug hebt - een goede 4x4 te huren in plaats van een normale auto. En doordat het land niet veel groter is dan Nederland, kun je op een paar weken tijd veel van het land zien. De keuze om niet met een groep te gaan is ons prima bevallen. Vaak kun je voor veel minder geld dezelfde excursie doen als de excursie die de gids van een groepsrondreis aanbiedt. Je krijgt er een stuk vrijheid voor terug dat ons, zeker in Costa Rica, uitstekend is bevallen. Het staat bij ons in de favorieten top 3!

In ons uitgebreide reisverslag kun je veel meer informatie terugvinden.

Duiken.
Wij hebben enkel gedoken aan de Golfo de Papagayo in het plaatsje el Coco, bij Rich Coast Diving. De duikuitrusting huurden we hier, het materiaal zag er allemaal vrij nieuw uit. We hebben hier maar 2 duikjes gemaakt omdat het niet het juiste seizoen was om Manta's te vinden bij de Catalina-eilanden. Maar als toetje kregen we toch nog de White tip reef sharks te zien. Het duiken in de Pacific bij Playas del Coco is een klein beetje tegengevallen vanwege de prijs en het beperkte zicht onder water. Een alternatief zou kunnen zijn om naar Cocos Island Marine Park te varen maar de prijzen (tussen de $3000 en $2500) om hier naar toe te varen liegen er niet om. Te weinig duiken dus om echt een goed beeld te vormen van het duiken in Costa Rica.
Fotograferen.
(Natuur)fotografen komen in Costa Rica niets tekort, er is zoveel moois om vast te leggen. In je fotobagage dient een statief (met name voor in het regenwoud), een telelens en makrolens voor de kleine beestje onderdeel van je bagage te zijn. De kleine gifkikkertjes zijn een gewild fotomodel, gebruik s.v.p. geen flitslicht indien je ze in het donker fotografeert, ze kunnen er verblind door geraken. Overdag zijn overigens deze prachtige beestjes ook zeer goed vast te leggen. Ook een verrekijker dient onderdeel van je bagage te zijn.

Overnachten.
Voor wat betreft overnachtingen zijn er in Costa Rica zeer veel mogelijkheden. Wij hebben overnacht in kleinschalige sfeervolle hotelletjes, bungalowtjes passend bij het land, meestal tussen veel groen en met  leuke veranda's.
Heb je iets aan onze informatie en/of ons reisverslag gehad of heb je zelf nog tips voor een reis naar Costa Rica? We vinden het leuk als je een berichtje achterlaat in ons gastenboek.


Reisinformatie Costa Rica