Onze indruk en korte samenvatting van de reis.

Rondreis Cuba Libre.
In april 2015 zijn we voor een korte autorondreis te gast geweest in Cuba. Wij vinden het een land vol verrassingen, zoveel anders dan andere bestemmingen in die regio. In ons uitgebreide (foto) reisverslag kun je onze dagelijkse belevenissen lezen en op het tabblad route vind je meer info over de bezienswaardigheden.

Godsdienst.
Cuba is officieel een atheïstisch land en slechts 10% van de bevolking was praktiserend katholiek in de tijd voor de revolutie. Cuba kent sinds 1975 een vrijheid van godsdienst. Naast het Rooms-katholicisme kent Cuba nog een ander geloof: Santería. Dit is een mengeling van Katholicisme en Afrikaanse natuurgeloven die nog stammen uit de slaventijd. Het is een soort voodooachtig geloof, gebaseerd op geestoproeping, kaartlezen of het werpen van bonen van waaruit de positie van de bonen de toekomst wordt voorspeld.

Cultuur.
Cubanen hebben een grote voorliefde voor muziek, van romantische boleros tot de meer opzwepende ritmes van de salsa, de mambo en de cha-cha-cha. In Cuba zijn veel Casa de la Trova's te vinden, openbare muziekhuizen waar iedereen dit dat wenst mag optreden. De nationale sport is in Cuba is honkbal. Onderwijs, gezondheidszorg en hygiëne staan op een erg hoog niveau.
Bezienswaardigheden in een notedop.
Cuba heeft veel meer te bieden dan socialistische pamfletten en een hoofdstad met een jaren '50 uitstraling! Naast de verplichte bezienswaardigheden uit de boekjes is er overal om je heen een prachtige natuur aanwezig. Niet op de laatste plaats zijn de stranden een absolute must en in onze ogen zelfs mooier dan op de Antillen! Alle door ons bezochte bezienswaardigheden kun je terugvinden in het reisverslag.

Fotograferen.
Fotograferen is in Cuba geen enkel probleem zolang je maar geen militaire objecten vastlegt. Mensen laten zich graag fotograferen, een fooitje is dan op zijn plaats. Bij de bezienswaardigheden in Havana staan vaak mensen gekleed in traditionele kleding en sigaar klaar om voor een vergoeding met je op de foto te gaan.

Overnachten.
Buiten Varadero zijn de hotels over het algemeen somber en ouderwets met weinig luxe. De kamers zijn wel brandschoon. Slapen bij mensen thuis in de zgn. Casa Particularas is erg populair en zeker een aanrader. Mensen zijn spontaan en vriendelijk en erg behulpzaam. Vaak kun je voor het diner aanschuiven tegen een kleine vergoeding.
Geld.
CUC's koop je het beste meteen als je in Cuba aankomt op het vliegveld. Er zijn maar heel weinig pinautomaten te vinden en gebruik van een creditcard is niet overal mogelijk. Neem daarom voldoende contact geld mee.


Tips en fooien.
Het gemiddelde salaris van de Cubaan is erg laag, terwijl men veel meer nodig heeft om rond te komen. Het toerisme biedt voor veel mensen de mogelijkheid om fooien te verdienen, een substantieel onderdeel van het salaris. De hoogte van de fooi hangt af van wat men doet.

Paspoort en visum.
Je hebt een geldig paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is.

Gezondheid.
Het is niet aan te raden om in Cuba uit de kraan te drinken omdat het water niet veilig is. De gezondheidszorg staat in het hele land op een hoog peil.

Klimaat.
Cuba heeft een subtropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheidsgraad van 75- tot 85%. De gemiddelde jaartemperatuur is 25 graden C. De seizoenen lopen gelijk aan de seizoenen in Nederland maar officieel wordt het Cubaanse klimaat verdeeld in twee periodes: de droge periode en de natte periode. De droge periode loopt van september tot en met maart, de overige maanden vormen de natte periode. Deze wordt gekenmerkt door veel zon, hoge temperaturen en in de namiddag een flinke regenbui. Oktober en november zijn de maanden waarin er kans bestaat op storm of een cycloon. Per jaar valt er circa 1.500 milimeter neerslag in de vorm van regen. Het zeewater is het hele jaar door warm, zo rond de 24 graden.

TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In Cuba is het zowel in de winter als in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland.


Cuba heeft een opp. van 110.860 km2 en is het grootste eiland in het Caribisch gebied. Het land telt ruim 11 miljoen inwoners.en ligt ingeklemd tussen Mexico, de Bahama's, Florida en Jamaica.

Cuba heeft 2 munteenheden, de CUP en de CUC die enkel voor toeristen is bedoeld. In omloop zijn biljetten van 1, 3, 5, 10, en 50 CUC.

De CUC kan bij banken worden ingewisseld tegen dollars en euro's.
De netspanning in Cuba is 110-120V maar de meeste hotels hebben 220-240V. Je hebt wel een verloopstekker nodig.
Enkele Wetenswaardigheden over Cuba.

Taal.
De voertaal in Cuba is natuurlijk Spaans, hoe kan het ook anders. Slechts een heel klein gedeelte van de reguliere bevolking spreekt Engels.

Vervoer / Wegen / bewegwijzering etc.
Cuba is een prachtig eiland om met een huurauto te verkennen. Het autorijden op Cuba is wel anders dan in Nederland want hoewel er minder verkeer is, is het toch inspannend om te rijden door de veelzijdigheid van het verkeer. Auto's, paardenkarren, fietsers en loslopend vee maken het reizen door Cuba juist zo mooi. Op Cuba wordt rechts gereden en de verkeersregels zijn vrijwel gelijk aan die in Nederland. De verbindingen tussen de grote steden en toeristische attracties zijn goed. De kwaliteit van de wegen laat helaas nogal eens te wensen over. Het kan voorkomen dat de bewegwijzering matig is. De meeste wegen zijn niet verlicht en het is daarom niet aan te raden om in het donker te rijden. De maximum snelheid op de wegen is honderd kilometer per uur. Het meenemen van lifters is in Cuba meer noodzaak als gewoonte en op je reis wordt je vrijwel continue gevraagd om me te kunnen rijden. Het is echter geen verplichting!Algemene informatie.
Cuba is één van de meest veelzijdige eilanden in het Caraïbisch gebied en met een lengte van 1250 km het grootste eiland in de regio. Cuba kent een grote verscheidenheid aan landschappen; van groene berggebieden met tropische vegetatie tot laagvlaktes met suikerrietvelden, tabaks- en citrusplantages. De stranden van Cuba zijn werkelijk prachtig! Liefhebbers van cultuur kunnen in Cuba hun hart ophalen in de koloniale steden, in musea en bij de intrigerende monumenten van de revolutie. Sigaren, rum, salsa, oude auto's, een jaren 50 sfeertje en een vriendelijke bevolking zorgen voor een unieke vakantiebeleving!

Bevolking.
Op dit moment wonen er ruim 11 miljoen Cubanen op het eiland waarvan meer dan de helft jonger is dan 30. Van de oorspronkelijke bewoners (indianen) is nauwelijks iets meer terug te vinden. De Spanjaarden importeerden veel slaven uit West-Afrika en na de afschaffing van de slavernij haalde men Chinezen naar het eiland om te dienen als goedkope arbeidskrachten. Karakteristiek voor Cuba is de gastvrijheid, vriendelijkheid en trots van zijn inwoners.Reisorganisatie.
Wij hebben geboekt bij Arke die ruime ervaring heeft met Cuba. Let vooral op leuke aanbiedingen!!
GSM.
Het is handig om om in Cuba een lokale simkaart voor in je telefoon te kopen. Hier bellen of gebeld worden met een Nederlandse nummer is erg duur en een simkaart is niet zo duur.

Tip: installeer een offline navigatieprogramma op je telefoon. Scheelt een boel zoeken omdat bewegwijzering vaak ontbreekt.
Reisinformatie Cuba