Onze indruk en korte samenvatting van de reis.
IJsland -land van ijs en vuur.
Eind augustus / begin september 2015 hebben we een individuele rondreis gemaakt in IJsland (het eiland rond inclusief de Westforden). Wat een verscheidenheid aan bijzondere natuurverschijnselen en landschappen. Kokende modderpoelen, warme bronnen, pruttelende zwavelbronnen met daar tegenover gletsjers, watervallen in allerlei vormen, steenwoestijjnen, ijskoude gletsjerrivieren en meren. De reisafstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn nooit zo groot. Wat een rust en ruimte hebben wij ervaren, maar ook snel wisselende temperaturen en weersomstandigheden. Indien je er op voorbereid bent geeft dat geen problemen. We zouden dolgraag nog eens teruggaan, het is een land dat je niet meer loslaat.
In ons zeer uitgebreide reisverslag kun je onze dagelijkse belevenissen terugvinden en op het tabblad route vind je uitgebreidere info over de bezienswaardigheden. Uiteraard kun je een uitgebreide fotoselectie terugvinden bij het tabblad Foto-album
Godsdienst.
De meest voorkomende godsdienst is de Evangelische Lutherse kerk. Je ziet op IJsland veel Lutherse kerken. 1 % van de bevolking is Rooms Katholiek. Door de overheid is volledige godsdienstvrijheid gewaarborgd.
Naast deze moderne godsdiensten worden vooral elfen nog steeds met respect behandeld. Zo worden de wegen speciaal om bekende elfenheuvels heengeleid. Ook hangen sommige IJslanders nog steeds het Noord-Germaanse geloof van de Vikingen aan.
Fotograferen.
IJsland is zo fotogeniek en door het wisselende weer zal het landschap er steeds weer anders uitzien.
De grote verscheidenheid aan landschappen en palet aan kleuren vormen een continue bron van inspiratie voor een ieder die van fotograferen houd. De prachtige landschappen zijn bij uitstek geschikt voor een breedhoeklens, maar ook een telelens mag niet ontbreken voor de vele soorten vogels welke op het eiland voorkomen. Polarisatiefilters en grijsfilters zijn zeker een aanrader om te gebruiken. Bescherm de camera goed tijdens tochten voor het beschermen tegen stof en onverwachte neerslag. Met name het vulkanisch zand is erg fijn en scherp. Ook voorzichtigheid in de buurt van hete bronnen, de zwaveldampen zijn erg slecht voor de lens van je camera.
Zorg dat je voldoende geheugensticks of andere opslagruimte bij je hebt en voldoende accu's reservebatterijen voor de zeker honderden foto's welke je gaat maken en daarbij winkels zijn niet altijd in de buurt om een extra geheugenkaartje te kopen.
Overnachten.
Keuze te over in IJsland om te overnachten van luxe hotels, boerderijovernachtingen, hutten, campings, slaapzakaccommodaties tot comfortabele kleinschalige overnachtingsplekken zoals de guesthouses , hostels of bed & breakfasts, waarbij men dan vaak kan kiezen voor kamers zonder eigen faciliteiten (douche en toilet worden dan gedeeld met meerdere mensen op een gang). Dit gaf voor ons totaal geen problemen. Niet in elke accommodatie is een lift aanwezig. Vaak maar zeker niet altijd zijn er ook keukenfaciliteiten aanwezig om indien gewenst je eigen eten te koken. Voor ieder wat wils.
Hoewel er voldoende accommodatie op elke bestemming binnen IJsland te vinden is, kunnen de populaire plekjes nog wel eens vol raken in de zomermaanden. Tussen juni en eind augustus moet je op sommige plekken ruim vooraf boeken.
Geld / valuta / taks-free.
Het is lastig om in Nederland aan IJslandse Kronen te komen, los van het feit dat de koers ongunstig is. Geld kan bij aankomst in IJsland heel gemakkelijk gepind of Euro's gewisseld worden voor IJslandse Kronen op de luchthaven in Keflavik bij de bagageband of net na de douane. De meeste plaatsen van enige omvang hebben een bank, postkantoor of pinautomaat. Creditcards zoals VISA en Euro/Mastercard worden bijna overal geaccepteerd. Let wel om te betalen hiermee heb je wel de pincode nodig. Ook voor het betalen van b.v. hotels, huurauto's en de winkels kan je hiermee terecht. Ook bij de vaak onbemande tankstations kun je je creditcard gebruiken, maar bijna altijd heb je hier ook de pincode voor nodig.
Wanneer je inkopen hebt gedaan van minimal 4000 kronen bij dezelfde winkel en daar ook een tax-free refundvoucher voor hebt ontvangen, kun je dit voucher omwisselen bij een special loket op de luchthaven in Keflavik International Airport voor het terugontvangen van de Betaalde BTW. Wanneer je met creditcard betaald hebt, kan dit ook in het centrum van Reykjavik bij het tourist information center. Je kunt er ook voor kiezen het bedrag automatisch naar je bankrekening te laten overmaken.
Tips en fooien.
Het geven van fooien is in IJsland niet gebruikelijk. In IJsland is de fooi inbegrepen bij de rekening. U hoeft dus geen fooi te geven. als de bediening bijzonder vriendelijk is geweest, geeft men vaak wat extra voor de goede service.
Reisdocumenten.
Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is vereist. Deze dient na het vertrek in IJsland nog 3 maanden geldig te zijn. Er is geen visum nodig
Gezondheid.
Voor IJsland zijn geen inentingen nodig.
Klimaat.
IJsland ligt op de Midatlantische rug net ten zuiden van de poolcirkel. In tegenstelling tot wat de ligging en naam doen vermoeden is het in IJsland vaak warmer dan vaak wordt gedacht. Dankzij een uitloper van de warme golfstroom ligt in de zomer de temperatuur gemiddeld rond de 12 graden. Maar ook in de zomermaanden kan een aantal dagen per jaar een temperatuur van 20 graden worden gemeten. In het binnenland kan er gemakkelijk nachtvorst optreden. Door de noordelijke ligging gaat de zon op IJsland zomers maar heel kort onder.
Aangezien IJsland op een overgangsgebied ligt van koude en warmere lucht- en waterstromingen waait het bijna altijd op het eiland. Hierdoor kan het IJslandse weer gemakkelijk binnen het uur veranderen en dat een dag die met regen begint niet zelden eindigt met een stralende middag of avond. In het zuidwesten valt jaarlijks meer neerslag. Meer noordwaarts achter de grote ijskappen is het aanzienlijk droger weer.
Wij zijn eind augustus / begin september naar IJsland geweest en dit was goed om te doen. We hebben geluk gehad met het weer, en eigenlijk alles wel zo'n beetje gehad. Soms ondervonden we een kleine teleurstelling doordat we wat later in het seizoen waren. Zo waren bijvoorbeeld bepaalde excursies naar de eilanden in het noorden al gesloten en het seizoen van de papegaaiduikers voorbij, al wisten we dat van te voren. We hebben veel geluk gehad want we hebben ze nog gezien. Het mag de pret niet drukken want we hebben zoveel kunnen zien en beleven.
Voor actuele weersomstandigheden www.vedur.is
Enkele Wetenswaardigheden over IJsland.
Taal.
Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd. Het IJslands behoort tot de Scandinavische talen, maar wijkt wel af van de talen van het Scandinavische vasteland We verstonden er echt letterlijk niets van, maar gelukkig met uitzondering van enkele ouderen, spreken de meeste IJslanders ook Engels.
Wegen / bewegwijzering etc.
De bewegwijzering op de IJslandse wegen is goed.
IJsland kent verschillende type wegen: geasfalteerde, gravelwegen en de zogenaamde F wegen (ongeasfalteerd, slecht wegdek vol met kuilen en gaten). De laatste zijn niet het gehele jaar open en enkel toegankelijk voor een 4 WD auto. Weersomstandigheden bepalen vaak de begaanbaarheid van de wegen. De meeste bergwegen en wegen in het binnenland hebben een oppervlak van los grind. Vooral langs de kant van de weg is dit erg los, dus het is belangrijk om voorzichtig te rijden en vaart te minderen bij het passeren van andere auto's. De bergwegen zijn vaak ook erg smal. Dit geldt ook voor bruggen die in de breedte slechts aan 1 auto plaat biedt. De bergwegen zijn vaak erg kronkeling, waardoor het reizen vaak langer duurt dan men vooraf denkt.
De volgende regels gelden bij autorijden in IJsland. Het dragen van veiligheidsgordels zo wel voor- als achterin is verplciht. Off road en buiten de gemarkeerde wegen is verboden. Voertuigen kunnen sporen in het landschap achterlaten welke nog generaties lang te zien zijn. De maximale snelheid buiten de bebouwde op geasfalteerde wegen kom is 90 km per uur. Gravelwegen 80 km per uur. Binnen de bebouwde kom 50 km per uur. Het is wettelijk verplicht ook overdag met licht aan te rijden. Kijk ook uit voor loslopend vee op de weg. Houd ook rekening met blinde hoeken en heuvels.. Er zijn veel benzinepompen met name langs de ringweg maar zorg er voor de zekerheid voor dat je altijd met een volle tank rijdt. Met name in de fjorden en ook het binnenland zijn de benzinestations schaars en/of zijn benzinestations gesloten.
Voor meer informatie over autorijden op IJsland en actuele informatie over de wegen inzake berijdbaarheid en of de weg geopend is, kun je respectievelijk terecht op de volgende websites www.safetravel.is en www.road.is
Een leuk en onderhoudend filmpje over regels en rijden in IJsland (driving with Elfis) kun je hier vinden. www.drive.is
Algemene informatie (voor alle informatie geldt onze bevindingen in 2015)
Bevolking.
De IJslandse bevolking telt zo'n 320.000 inwoners. Momenteel groeit dit aantal jaarlijks met 0,6 procent. De meerderheid hiervan woont in en rondom de hoofdstad Reykjavik. De rest woont verspreid over de kleinere kustplaatsjes. Het land is maar beperkt bewoonbaar, zo is het binnenland van het eiland onbewoond. Slechts 6 % is van buitenlandse afkomst. De republiek IJsland is het dunbevolkste land van Europa. Er is weinig criminaliteit, armoede en vervuiling kent men nauwelijks.
De inwoners zijn Scandinavisch, vriendelijk, cultureel en modern. Kenmerkend voor de IJslandse cultuur zijn de vele sagen en legenden, waarin de IJslander heilig gelooft. Als klein en afgelegen volk kennen de IJslanders een sterke nationale identiteit en zijn trots op hun land. De omgang is informeel.
Reisorganisatie.
In goed overleg is onze reis in overleg samengesteld met Askja Reizen in NL. De reis is naar onze volle tevredenheid verlopen.
Reisgids.
Wij namen als handboek Wereldwijzer van IJsland mee. Foto's maar vooral informatie over de geschiedenis, praktische informatie, beschrijvingen van de bezienswaardigheden en andere wetenswaardigheden.
Kleding en andere zaken.
Met de juiste uitrusting en gemakkelijke kleding is reizen en wandelen op IJsland een geweldige belevenis. Zorg voor goede (enkelhoge)wandelschoenen met goed profiel bij voorkeur waterdicht en een goede wind- en waterdichte regenjas en broek. Een poncho is niet fijn door de wind. Warme en ventilerende kleding is geen overbodige luxe. Een warme winddichte jas, trui of sweater en redelijk winddichte lange broek of eventueel thermo ondergoed eronder. Daarnaast hebben waren wij erg blij met onze mutsen en soms ook handschoenen. Gelukkig hebben wij ook gewoon enkel onze T shirts aan gehad. En ja ook zwemkleding en de korte broek mag niet vergeten worden. De weersomstandigheden kunnen er enorm schommelen, het ene moment heb je stralend mooi weer, 10 minuten later zit je in een storm. Je kledingkeuze moet je op deze wisselende weersomstandigheden kunnen afstemmen. Door laagjes te dragen kun je snel inspringen op de wisselende omstandigheden. Een kleine dagrugzak om voor bij wandelingen je extra kleding in te doen is makkelijk. Zorg ook voor muggenwerende spray.
Eten en drinken.
Veel hotels en restaurants bieden verschillende visgerechten, lam- en schapenvlees en van kip tot paardenvlees afkomstig van de IJslandse paarden. Maar ook de Indische, Indiase en Japanse keuken ontbreekt niet. Rundvlees is wat beperkter verkrijgbaar. Aardappelen worden veel gegeten. Over het algemeen zijn het gerechten waarvan de ingredienten lokaal verkrijgbaar zijn. Jammer genoeg wordt er ook nog steeds walvis gegeten. Een ander vreemd gerecht is Hákarl, het gerotte vlees van de Groenlandse haai. Ook fronsten wij ook onze wenkbrauwen dat de grappige papagaaiduikers zo nu en dan door IJslanders gegeten worden.. Qua zuivelproduct is natuurlijk de IJslandse skyr, een soort van kwark dat je overall ziet een product dat je geproefd moet hebben.
Vaak kun je ook bij benzinestations een eenvoudige maaltijd kopen. Je hebt in IJsland diverse supermarkten. Als je de alcohol (erg duur) buiten beschouwing laat zijn de prijzen voor het uit eten gaan duurder dan de prijzen in Nederland.
Kraanwater.
Het koude kraanwater (Kalt vatn) van IJsland behoort tot het beste drinkwater van de wereld. Het is helder bronwater dat zonder toevoeging van mineralen via het leidingstelsel wordt gedistribueerd. Warm kraanwater (Heitt vatn) kan een zwavelgeur hebben. Het water is echter zuiver en schoon. Door veel hotels wordt een eigen geothermische warmwaterbron gebruikt en komt rechtstreeks uit de bron en kan daardoor zeer heet zijn. Eerst altijd goed voelen dus. In sommige gevallen kan het voorkomen dat sieraden met name zilver verkleuren als ze in contact komen met het water.
Vervoer.
Voor autorijden op IJsland heb je geen internationaal rijbewijs nodig, enkel een geldig Nederlands rijbewijs is voldoende. Reis je met de huurauto alleen langs de ringweg nr. 1, dan is een 4x4 niet nodig.
Telefoneren / Internet.
De mobiele telefoon werkt op veel plaatsen, vooral in en rond de bewoonde gebieden. Er zijn echter ook delen in IJsland waar geen bereik is. De meeste hotels op IJsland beschikken over een internetverbinding / wifi al dan niet gratis.