TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
Zomertijd: 7 uur vroeger
Wintertijd: 6 uur vroeger

1.964.000 km2,
met meer dan 105 miljoen inwoners.

Mexico ligt in  Noord-Amerika, grenzend aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala, de Grote Oceaan en de Golf van Mexico.
De hoofdstad is Mexico-stad.
Peso (onderverdeeld in 100 centavos).
Het voltage in Mexico is 110 Volt. Het gebruik van een adapter of wereldstekker is handig met 2 platte polen, zoals ook in de USA wordt gebruikt.
WETENSWAARDIGHEDEN
Rijafstanden van-naar:
Playa del Carmen - San Felipe      265 km
San Felipe - Chichen Itza                 120 km
Chichen Itza / Izamal                        63 km
Izamal - Campeche                             260 km
Campeche - Villahermosa               377 km
Villa Hermosa - San Cristobal       320 km
San Cristobal / Palenque                 191 km
Palenque - Xpuijl                                  359 km
Xpuijl - Tulum                                         343 km
Tulum - vliegveld Cancun                129 km


Mexico is een zeer groot land, indien je een paar weken rond wilt trekken, moeten er dus keuzes gemaakt worden. Wij bezochten de staten Yucatan, Campeche, Tabasco, Chiapas en Quintana Roo. We wilden op zoek naar oude Maya en Azteken ruÔnes, Tequila's, Tortilla's, blauw water, witte stranden, cenotes, koloniale steden, Zocalos, Haciendas en  nationale parken.

We kozen voor een combinatie van rondtrekken beginnend en eindigend met een paar daagjes strand. Anita was helemaal weg van het grensgebied met Guatamala en Belize. Dat is echte jungle met indianendorpjes en bananenplantages. Rob vond de ruines van Chitzen Itza en Uxmal de hoogtepunten. Vooral Uxmal heeft zoveel details nog. Raar volkje toch wel die Azteken, Tolteken, Olmteken en Maya's, daar kon je maar beter niet op de koffie gaan. Met name in Yucatan voel je echt de "Carribian" met bountystrandjes, palmbomen en toeristen. In tegenstelling tot Costa Rica viel het wild een beetje tegen hoewel er ook nog wel plekken te vinden zijn waar nog wel wild en vogels voorkomen. Tijdens de reis zagen we brulapen, veel leguanen, een slang en op veel plaatsen mooie kolibries.

De Mexicanen zijn een aardig volkje die een goede cocktail kunnen schenken en houden van goede koffie. En over het eten in Mexico kunnen we duidelijk zijn: Genieten! Het lekkerste aten we bij een tentje in San Cristobal waar we voor slechts een paar euro de heerlijkste salsa's, taco's en tortilla's aten. Langs de kust waren het Europese prijzen en door de lage dollar was 70 dollar voor een klein diner in Tulum geen uitzondering.

Met  Mexico schrijven we er weer een hele mooie en cultureel gezien intigrerende reisbestemming bij. In ons reisverslag vind je alle informatie over de rondreis die we hebben gemaakt. Wil je meer weten stuur dan even een mailtje.
Duiken.
Het duiken in Mexico is de moeite waard maar wel best prijzig. 80 dollar voor een duik in de cenotes duik bij Tulum is geen uitzondering en voor 2 snelle duikjes bij Playa del Coco ben je toch ook al snel 80 dollar kwijt. Tulum had wat meer koraal als Playa maar weer veel minder vis. In totaal hebben we maar 5 duiken gedaan, te weinig om echt een goed beeld te vormen eigenlijk.  Mexico kan onder water niet tippen aan de Rode Zee maar dat maakt niety zo heel veel uit. De omgeving maakt het weer anders en zeker niet minder speciaal. Het was wel bijzonder om de laatste duik zowat pal voor de ruines van Tulum te maken. Dat is een hele aparte beleving en het leverde ook mooie plaatjes op vanaf het water. We hebben veel spijt dat we de onderwatercamera niet hebben meegenomen, vooral voor de duiken in de cenotes.

In Playa doken wij bij Tank-Ha Dive Center. Niks mis mee, Nederlandse leiding en goede spullen. In Tulum  ga je voor een duik in de cenotes naar Mexi-Divers. Geen website maar wel professionele IANTD divemasters.
Reisinformatie Mexico
Fotograferen.
Mexico is een zeer kleurrijk land en erg leuk om op de plaat vast te leggen. Voor het fotograferen van mensen is het wel zo beleefd eerst toestemming te vragen. Meestal geeft dit geen problemen, soms vragen de mensen een kleine vergoeding. De Indiase bevolking met name rondom San Cristobal is zeer terughoudend. Het is verboden militaire installaties te fotograferen. Ook een verrekijker dient onderdeel van je bagage te zijn.

Overnachten.
Voor wat betreft overnachtingen in Mexico zijn er zeer veel mogelijkheden. Wij hebben overnacht in leuke posada's, kleine hotelletjes, haciŽnda's en jungle/eco villages met veel groen en hangmatjes op de veranda. Met uitzondering van een vies stadshotel in Villahermoza wat voor ons slechts een doorreisstad was.

Taal.
De officiŽle voertaal in Mexico is Spaans, maar dit wijkt af van het Europese Spaans. Indien je geen Spaans spreekt is het handig een klein miniwoordenboekje mee te nemen. Op het schiereiland Yucatan wordt ook wel veel Engels gesproken, maar naarmate je verder het binnenland ingaat, kom je met je Engelse woordenschat niet meer zo ver.

Vervoer.
We wilden Mexico zelf ontdekken en in de gebieden waar wij zouden komen was dit goed en veilig te doen. Bij het reispakket zat een Dodge Verna personenwagen. De auto was een barrel vol deuken en krassen met een versleten onderstel van alle verkeersdrempels die je om de paar minuten wel tegenkomt.

Wegen / brandstof.
Over het algemeen hebben we voornamelijk alleen op geasfalteerde wegen gereden. Men rijdt in Mexico rechts. Het rijden heeft ons wel wat grijze haren bijbezorgd. Buiten de steden gaat het allemaal wel, maar rond en in de grote steden laten de Mexicanen hun temperament zien. Dan bestaan er geen strepen meer, vliegen ze links en rechts langs je heen en gebruiken ze de toeter overdadig. Alles bij elkaar toch nog dik 3000 km rondgereden en dan hebben we slechts nog maar een puntje van Mexico gezien. Het rijden in Mexico schiet nooit op, er is altijd wel iets. Wegwerkzaamheden, megatrucks (echte prachtige Amerikaanse trucks met dubbele trailer) of militaire- of politiecontroles. En daar word je een beetje stil van want het is een boel wapengekletter en uiterlijk vertoon. Let op voor de vele topes en vibradores, de verkeersdrempels, deze staan niet altijd even duidelijk aangegeven. Ook de plaats van verkeerslichten geeft in het begin wat verwarring, deze staan namelijk na de kruising  i.p.v. in Nederland voor de kruising.
Benzine: wij betaalden zo'n 8-10 peso's  (ca. 45-60 eurocent per liter). Het is wel opletten of de pomp voordat je gaat tanken op 0 gezet wordt. Voor een aantal federal highways moet er tolgeld betaald worden.Bewegwijzering.
Bewegwijzering is in het Spaans en laat soms te wensen over. Een goede wegenkaart meenemen is een must. De bewegwijzering op de snelwegen is uitstekend.

Geld.
Wij vonden het handigste contant Amerikaanse Dollars om te wisselen voor de Peso, maar ook de Euro wordt op sommige plaatsen geaccepteerd. In de meeste steden in Mexico kan gepind worden en ook de creditcard zoals Visa wordt geaccepteerd. Helaas zijn wij met de creditcard slachtoffer geworden van kopieerfraude. Het schijnt dat dit vaker voorkomt in Mexico, ben hier dus alert op.

Gezondheid.
Neem hiervoor contact op met de lokale GGD of een travel clinic, omdat zij hierin gespecialiseerd zijn. Wij kunnen hier geen uitspraken over doen, omdat de adviezen vaak veranderen.

Reisadvies voor Mexico:
Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisgids / Boeken.

Er zijn ontzettend veel boeken/reisgidsen over Mexico. Wij namen als handboek mee:
  • miniwoordenboek Spaans
  • Nelles guide Mexico
  • Capitool reisgids Mexico