TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In de zomer is het in Oeganda 1 uur later dan in Nederland en in de winter is dat 2 uur.
236.040 km2 (7x zo groot als Nederland
met ca. 30 miljoen  inwoners

Oeganda ligt in Oost-Afrika, aan weerszijden van de evenaar. Het land wordt geheel ingesloten door Soedan in het noorden, Kenia in het oosten, de Democratische Republiek Kongo in het westen en Rwanda en Tanzania in het zuiden. De hoofdstad is Kampala
Oegandese shilling
Het voltage in Oeganda is 220-240V. Buiten de grote steden zijn er soms stroomonderbrekingen. Het gebruik van een adapter, wereldstekker of Britse verloopstekker is handig.
Wetenswaardigheden
Taal
De officiële voertaal in Oeganda is Engels door de Engelse overheersing tot 1962, daarnaast worden er door de stammen lokale inheemse talen gesproken voor een zeer groot deel Luganda en Swahili. Oeganda telt meer dan 30 inheemse talen.

Vervoer
We wilden Oeganda zelf ontdekken, maar wel met een privéchauffeur c.q. gids. Zo hadden we alle tijd om rond te kijken en de overigens zeer goed Engelssprekende chauffeur nam verder alle reisbeslommeringen uit onze handen. Dit is ons uitstekend bevallen. Het vervoer vond plaats in een 4wd Toyota Landruiser met open dak. Een 4x4 is zeker noodzakelijk.

Wegen / brandstof
Er wordt in Oeganda links gereden, er zijn maar een paar geasfalteerde wegen in Oeganda, veel zand- en gravelwegen met gaten en stenen, dus veel Dust! Het doet onze naam eer aan. In de hoofdstad Kampala is het een mierenhoop veel, boda boda's (bromtaxi's) matatu's (taxibusjes) en een aaneengesloten file. Gelukkig is het buiten de hoofdstad een stuk rustiger op de wegen.

Bewegwijzering
Bewegwijzering is redelijk, een goede wegenkaart of GPS is indien je zelf gaat rijden een must. Wij waren in de bevoorrechte positie van een eigen chauffeur c.q. gids die ons veilig van plaats naar plaats bracht.

Geld
Wij vonden het handigst contant Amerikaanse Dollars om te wisselen voor de Oegandese shilling, maar ook de Euro wordt op sommige plaatsen geaccepteerd. Op sommige plaatsen kun je pinnen en in steden wordt ook wel de creditcard zoals Visa  geaccepteerd.

Gezondheid
Neem hiervoor contact op met de lokale GGD of een travel clinic, omdat zij hierin gespecialiseerd zijn. Wij kunnen hier geen uitspraken over doen, omdat de adviezen vaak veranderen.

Reisadvies voor Oeganda
Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisgids / Boeken
Wij namen als handboek mee

  • Wereldwijzer Oeganda door Paul de Waard, met praktische informatie, achtergronden, bezienswaardigheden, kaarten en plattegronden.
  • Te gast in Oeganda.

De landenreisboekjes Te gast in zijn bedoeld als kennismaking met het echte leven in verre landen. Elke uitgave bevat artikelen van meerdere auteurs die een speciale band hebben met een land. Zij schrijven op levendige wijze en met kennis van zaken over onderwerpen die hen na aan het hart liggen. Het geeft een goed inzicht in de levenswijze en omgangsvormen van de bewoners van het land. Bovendien bevat elke uitgave naast praktische reisinformatie ook tips over fair en duurzaam reizen.

Onze Indruk
Op safari in Oeganda met als hoogtepunt de gorillatrekking in Rwanda, onze droom om berggorilla's in hun natuurlijke omgeving te zien, werd voor ons een onvergetelijke ervaring. Buiten deze trekpleister heeft Oeganda een grote diversiteit in landschappen: kratermeren, regenwoudparken met chimpansees zoals Kibale Forest, stoffige, hete savannen in Queen Elisabeth NP en Ishasha sector met zijn boomklimmende leeuwen, Murchisson Falls met honderden nijlpaarden, giga-nijlkrokodillen, olifanten, buffels en adembenemende watervallen. In Murchisson Falls ondernamen we ook een privéboottocht naar de Delta, dus niet richting de watervallen zelf zoals veel toeristen doen, maar ook de andere kant op en dit was echt geweldig. Verder is het voor vogelliefhebbers een paradijs met honderden kleurrijke vogels. Oeganda heeft meer vogelsoorten dan enig ander land in Afrika.

De bevolking is over het algemeen zeer vriendelijk, hartelijk en gastvrij, in eerste instantie een beetje verlegen en overal hoor je waar er kinderen zijn: "Mzungo, Mzungo." En 0, wat zijn er veel kinderen in Oeganda!  De geur van houtskool is overal en het bijzondere transport van de Matokes op fietsen en vrachtwagens is een grappig gezicht. Ook kun je er avontuurlijke activiteiten ondernemen voornamelijk in Jinja zoals bungeejumping en raften op de Nijl. Het was een prachtige maar ook pittige reis. Ook ervaarden wij geen massatoerisme (met uitzondering van Jinja) wat wel zo lekker is. Volgens Winston Churchill is Oeganda de parel van Afrika en dat klopt naar onze mening helemaal. Meer algemene informatie, de bezienswaardigheden uitgebreide informatie over de  nationale parken etc. vind je hieronder. Je kunt ons altijd benaderen indien je meer wilt weten.

Fotograferen.
Een tele- of zoomlens is erg aan te raden voor het fotograferen van de zeer diverse dierenwereld in Oeganda, zeker ook voor het fotograferen van de primaten zoals de chimpansees. Echter bij de gorilla's hadden wij een telelens niet nodig, daar we vrij kort op de gorilla's zaten. Voor het fotograferen van mensen is het wel zo beleefd eerst toestemming te vragen. Meestal geeft dit geen problemen, soms vragen de mensen een kleine vergoeding. Wij hadden zelf een keer de vrijheid genomen om mensen op een veemarkt te fotograferen vanuit de auto, dit gaf vanuit de menigte heftige reacties, tja we hadden beter moeten weten. Een klein raamstatiefje indien je fotografeert vanuit de auto of rijstzakje is handig. Een verrekijker dient zeker onderdeel van de bagage te zijn. Tijdens het reizen moesten we onze cameraspullen goed opbergen in een fototas en/of handdoek door het vele fijne stof en vocht. Foto's van militaire installaties zijn verboden. De meeste lodges, hotels en kampen hebben faciliteiten voor het opladen van batterijen.


Gorillatracking
Wij kozen voor een tocht in Rwanda in het National Parc des Volcans (een werkelijk schitterende omgeving met vulkanen) omdat het regenwoud daar minder dicht is en je zo mogelijk een beter zicht op de gorilla's' hebt. In Rwanda zijn er 7 gorillafamilies welke bezocht kunnen worden en wij werden ingedeeld om op zoek te gaan naar de Umubano Group met aan het hoofd de zilverrug Charles.  Overigens hoorden wij van veel reizigers dat ook de gorilla's in het Mgahinga national en het Bwindi Impenetrable Park in Uganda zeer goed te zien zijn. Je moet natuurlijk altijd wel geluk hebben, of de trackers deze imposante dieren kunnen vinden. Wij hadden "de pech" dat we er een zeer pittige tocht voor over moesten hebben van in totaal 7 uur lopen, klimmen, klauteren en aan bergwanden hangen. Het heeft heel wat fysieke inspanning van ons gevergd. Vanwege de doornenstruiken zijn tuinhandschoenen voor de trekking een must. De gorilla's namen een loopje met ons en we moesten van de ene naar de andere bergkam, kruipend door doornenstruiken en tja ook dat is een onvergetelijke ervaring. Maar dan oog in oog met deze verre goedmoedige neven en nichten, laat heel wat indruk achter, ook al mochten we maar een klein uurtje van deze fascinerende wezens genieten.

Een gorillapermit is prijzig: $ 500,-- en dient een aantal maanden van tevoren geboekt te worden. De inkomsten worden door de overheden goed besteed en gebruikt om de Nationale Parken en de gorilla's te beschermen. Beide parken zijn vanuit Kisoro goed te bezoeken. Je dient wel rekening te houden met extra visumkosten en een verplichte verzekering van de auto indien je vanuit Kisoro naar Rwanda gaat in totaal 110,- euro p.p. (Rwanda in, Oeganda terug in).Overnachten.
De overnachtingen waren zeer divers, van luxe lodges, tot very basic hutjes, tenten, een boomhut in de jungle (een zeer aparte ervaring!). De overnachting in Mihingo lodge was geweldig, tenten met aangemetselde badkamer ensuit, met grote open ramen voorzien van kippengaas van waaruit vanuit je bed 's-nachts de geluiden van het park kon horen en je onder de douche en zelfs op het toilet zo de voorbijtrekkende apen kon zien.

Amateurfotografen.........................
Waar boeken
Voor een safarireis is Uganda meer dan de moeite waard. De natuur is er overweldigend, primaten en vogels de belangrijkste attractie en er is zeker nog geen massatoerisme.  Veel mensen organiseren hun Oeganda-reis via een Nederlands bureau. Maar je kunt je reis ook rechtstreeks met een Oegandese reisorganisatie regelen.
Het voordeel van met lokale organisaties te reizen is dat het geld in het land wordt besteed  en daarnaast is het ook een stuk voordeliger.

Neem eens een kijkje bij Advantage Safaris, zij kunnen alles voor je reis regelen, eventueel ook de gorillapermits.
Avantage Safaris is een Eco-toerisme Safari bedrijf met het hoofdkantoor in Kampala, Oeganda Oost-Afrika. Hun specialiteit is het organiseren van safari's naar alle bestemmingen in Oeganda en Rwanda. Zij organiseren  gorilla  & chimpansee trackings en birdwatching. Als een Eco-toerisme bedrijf, zorgen ze ervoor dat lokale mensen betrokken raken en profiteren van de opbrengst van de toeristische activiteiten als een stimulans om het milieu te beschermen.

Voor meer info kijk op de website: www.advantage-safaris.com
Eten en drinken
Matoke is het nationale gerecht. Een gerecht met groene banaan, tomaat en vlees of vis. In Oeganda wordt veel verse vis, kip en vlees met rijst gegeten. In veel gerechten wordt ananas en banaan gebruikt, daar deze goedkoop te krijgen zijn. Vers tropisch fruit en groenten zijn er in overvloed. Een breed scala aan gerechten zowel traditionele als internationale worden geserveerd in de hotels en restaurants. Er wordt aangeraden water uit flessen te drinken

Klimaat
Doordat het land op de evenaar ligt is het gehele jaar aangenaam met temperaturen rond de 25 graden met schommelingen tussen de 20 en 28 graden. Het regenseizoen in Oeganda is van maart tot mei en in november en december. In het regenseizoen zijn onverharde wegen moeilijk begaanbaar. Op hoger gelegen gebieden en op berghellingen kan het frisser en de temperaturen wat lager zijn.

Rotstekeningen
In Oost Oeganda kun je oude rotstekeningen vinden. De Nyero rotstekeningen in Kumi worden op ongeveer 400 jaar oud geschat. Niemand weet wie deze tekeningen gemaakt heeft. De Kakoro rotstekeningen in de buurt van de stad Mbale zijn minder spectaculair maar gemakkelijker te bereiken. De tekeningen zijn naar verluidt het werk van jagers-verzamelaars die in dit gebied ongeveer 2000 jaar geleden leefden.

Budongo Forest Reserve
In het grootste heuvelachtige mahonie bos in Oost-Afrika, het Budongo forest leven grote aantallen chimpansees. Het is ook een zeer belangrijk vogelgebied met tot nu toe meer dan 330 geregistreerde soorten. Sommige van deze vogels zoals de Yellow footed fly catcher  komt alleen hier voor. Om veel vogelsoorten te zien is de 'Royal Mile' een breed pad door het bos een must. Ook chimpansee tracking bij Kaniyo Pabidi en Busingiro zijn belangrijke activiteiten in dit tropische regenwoud.

www.budongo.org
www.traveluganda.co.ug/budongo.asp

Bwindi Impenetrable Forest National Park
Dit bergachtige "ondoordringbare bos" in het zuidwesten van Oeganda  is het grootste oerwoud in Oost-Afrika. Bwindi Impenetrable Forest National Park is een restant van wat eerst een zeer groot oerwoud was in Zuid-West-Oeganda, Rwanda, Burundi en het oosten van de Democratische Republiek Congo en is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het heeft in de afgelopen 25.000 jaar geen ecologische veranderingen meer ondergaan en biedt een zeer grote variatie aan flora en fauna.
Oeganda algemeen
De bron van de rivier de Nijl, Lake Victoria, Murchison Falls, Shoe Bill, het ondoordringbare bos, berggorilla's, Albertine Rift endemische soorten, bergen van de maan, chimpansees, Virunga vulkanen, Oeganda is de thuisbasis van al deze legendarische namen.

Het land heeft een rijke biodiversiteit als gevolg van de ligging en de hoogteverschillen in het landschap (600-5100m). Habitats omvatten: dorre semiwoestijn, rijke savannen, laagland- en bergregenwouden, uitgestrekte moerasgebieden en een Afro-alpine zone. De gezamenlijke oppervlakte aan wildparken bedraagt zo'n 11.000 km².

De laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van de infrastructuur en de instandhouding van de parken en in het wild levende dieren, ongetwijfeld heeft Oeganda een aantal van de beste resterende natuurlijke bossen in Afrika. In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen is er geen safari massatoerisme. De speciale attracties zijn de berggorilla's, chimpansees en met de 1010 verschillende soorten vogels, waarvan een aantal endemische uit het Albertine Rift gebied, is Oeganda een paradijs voor vogelaars. De rivier de Nijl, de langste rivier in de wereld begint haar 6500 km lange reis vanuit het Victoriameer in Jinja en doorkruist het Murchison Falls National Park.

De Oegandese bevolking bedraagt ongeveer 28 miljoen mensen. In het midden en westen is Baganda de grootste bevolkingsgroep. Er zijn enkele pygmee gemeenschappen in de bossen van West-Oeganda. Meer dan 30 talen worden gesproken, Engels is de officiële taal, Luganda en Swahili zijn ook veel gebruikt.

De republiek Oeganda bereikte de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1962. De koninkrijken Buganda, Boenyoro, Tooro en Ankole werden afgeschaft na de onafhankelijkheid en het land maakte turbulente tijden door met name in de periode 1971-1979 van wijlen dictator Idi Amin. De koninkrijken werden hersteld in 1993. Met uitzondering van enkele gebieden is Oeganda nu een stabiel land, goed bereisbaar met een hartelijke gastvrije bevolking.

Bezienswaardigheden - dieren - nationale parken Oeganda

Berggorilla's
De berggorilla's leven in het Bwindi Impenetrable Forest National Park en Mgahinga National Park. Ongeveer de helft van de in totaal 700 berggorilla's komen voor in Oeganda, de overige in de Democratische Republiek Congo en Rwanda.

Chimpansees
De chimpansees komen voor in Budongo Forest, Kibale Forest, Kyambura Gorge, Imaramagambo Forest, Bwindi Impenetrable Forest National Park en Ngamba Chimpanzee Sanctuary. Grote inspanningen en wettelijke bescherming hebben ertoe geleid dat er nog zo'n 3000 chimpansees leven in Oeganda.

Vogels
Oeganda is voor vogelliefhebbers een ultieme bestemming met meer dan 1000 vogelsoorten, waarvan meer dan de helft van de Afrikaanse vogels in Oeganda voorkomt. Het is het beste land om de legendarische Shoebill te zien en de endemische soorten van het Albertine Rift gebied. Andere bijzondere vogels zijn o.a. de Nahans Francolin, Purvels illadopsis, Green breasted Pitta, Grauers rush grasmus, African Green Broadbill en Papyrus Gonolek. Het is voor vogelaars een waar paradijs. Advantage Safaris heeft een prachtige vogelreis in haar pakket zitten waarbij o.a. het Mabamba moeras, Mabira bos, Budongo bos, Murchison Falls, Kibale forest, Bwindi Impenetrable Forest National Park, Echuya bamboebos, Mgahinga Gorilla National Park en Lake Mburo bezocht worden om deze schitterende vogels te kunnen bewonderen.

Wildleven en natuurparken
Oeganda heeft prachtige natuurparken met enorme verscheidenheid aan wild. De aantallen wild zijn weer langzaam groeiende na de zware periode welke het land heeft doorgemaakt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het land telt 10 nationale parken en een tiental wildreservaten. Je kunt er vele bootsafaris, gamedrives en wandelsafaris maken.
Ngamba chimpansee-eiland
Door grote inspanningen van natuurbeschermer Jane Goodal is er een 100 ha. grote beschermingsgebied voor chimpansees aangekocht, het Ngamba Island Sanctuary. Het eiland ligt zo'n 32km van Entebbe in Lake Victoria. Het eiland is voor 90 % begroeid met regenwoud en een ideaal opvanggebied voor chimpanseeweesjes, die slachtoffer van de illegale handel zijn en volwassen dieren uit bijvoorbeeld circussen. Onder toezicht van betrokken verzorgers leven de chimpansees hier samen in groepen. De vaak getraumatiseerd apen kunnen niet meer onafhankelijk van mensen leven en daarom blijven de chimpansees ook als volwassenen zoveel mogelijk in vrijheid op het opvangcentrum. De opbrengst van de entreegelden gaat naar het verzorgen van de chimpansees.

Queen Elizabeth National Park
Dit bekendste en meest toegankelijke nationale park ligt in de grote Western Rift Valley en is door UNESCO uitgeroepen tot een biosfeerreservaat. Het park is opgesplitst door het Kazinga kanaal in een noordelijk en zuidelijk gedeelte en beschikt over een grote biodiversiteit: open savanne, regenwoud, papyrus moerassen en kratermeren. Queen Elizabeth NP heeft meer soorten zoogdieren dan enig ander park in Oeganda met 95 geregistreerde zowel Savanne- alsook bossoorten. Voorkomende zoogdiersoorten zijn o.a. leeuwen, buffels, luipaarden, hyena's, olifanten, wrattenzwijnen, nijlpaarden, mongoose, diverse soorten antilopen, bavianen, chimpansees en Oeganda Kob. Het Kazinga kanaal verbindt Lake George met Lake Edward. Ook vogelaars komen in dit park niets tekort, het telt meer dan 600 soorten.

In Queen Elizabeth kun je ondermeer een chimpansee tracking doen in Kyambura Gorge (Chambura Gorge), game drives, boottochten op het Kazinga kanaal en vogels spotten. Het zuidelijk gedeelte van Queen Elizabeth, Ishasha sector is met name bekend om zijn zeldzame boomklimmende leeuwen.

Locatie: Western Rift Valley, Zuid-West Oeganda in de buurt van Kasese.

Wanneer bezoeken: elk moment van het jaar.


In Murchison Falls kun je ondermeer gamedrives in het noordelijk gedeelte van het park maken, een boottocht van zo'n 17 km naar de Murchison Falls, een boottocht naar de delta van de Victoria Nijl in het Albertmeer en een wandeling naar de spectaculaire top van de watervallen.
Entebbe
Op ongeveer 45 minuten rijden van de hoofdstad Kampala ligt aan de oevers van het Victoriameer de stad Entebbe, tot 1962 de hoofdstad van Kampala. De internationale luchthaven en nog enkele ministeries van de regering bevinden zich hier. Bezienswaardigheden in Entebbe zijn de Botanische tuinen met een diverse vogelwereld, primaten waaronder zwart-witte colobussen, vervet monkeys, vlinders, tropische planten en oude exotische bomen (sommige zijn meer dan 200 jaar oud).

Kigungu landing site; een gedenkteken waar de eerste katholieke missionarissen voet op Oegandese bodem zette, Lutembe Bay (beroemd om zijn trek- en watervogels) en het Uganda Wildlife Education centrum een dierentuin die met behulp van internationale fondsen is gemoderniseerd en waar veel te leren is over de in het land voorkomende zoogdieren, vogels en reptielen. Ook kun je relaxen aan de oevers van het Victoriameer, 's-werelds tweede grootse zoetwatermeer.

Fort Portal
Deze hoofdstad van het Kabarole district ligt in het westen van Oeganda. Fort Portal is gelegen aan de voet van het Ruwenzori-gebergte en voor veel reizen een tussenstop en uitvalsbasis voor een bezoek aan  de  westelijke nationale parken zoals het Kibali Forest National Park en het Semikli National Park. Het ligt in een gebied met koffie- en theeplantages. Vroeger was het de hoofdplaats van het Toro-koninkrijk. In de buurt van Fort Portal zijn de graven van twee Toro-koningen te vinden, de Karmabi Tombes.

Kampala
De hoofdstad van Oeganda met 1,2 mln. inwoners vormt tevens een district en dankt zijn naam aan 'Kasozi Ka'mpala' oftewel de heuvel van de antilopen. Het is een snel groeiende en tevens grootste stad van Oeganda verspreid over 7 heuvels. Bezienswaardigheden zijn o.a. de Kasubi Tombs-begraafplaats van de voormalige Buganda koningen, deze hebben een belangrijke spirituele betekenis voor de Oegandezen, het heiligdom Namugongo Martyres, het nationale museum van Oeganda in het centrum en de Namirembe kathedraal (de oudste kathedraal in Oeganda).

Kibale Forest National Park
Het Kibale Forest National Park bevat tropisch regenwoud, moerassen en grasland en is beroemd om de Chimpansee trackingen en het overvloedige vogelleven. Het Kibale Forest heeft 13 soorten primaten waaronder ook Colobusapen, Bush baby's en ongeveer 335 vogelsoorten. Seizoensgebonden komen er in het woud ook bosolifanten voor. In het park zijn diverse wandelmogelijkheden en chimptrackingen van zo'n 2-3 uur. In aanvulling op de gebruikelijke chimpansee trekkingen, kan men in Kibale Forest ook deelnemen aan de Chimpanzee Habituation experience. Hierbij wordt er een troep chimpansees een hele dag gevolgd, zodat je de mogelijkheid hebt al hun dagelijkse activiteiten te zien. Een onderzoeksteam laat de chimpansees geleidelijk wennen aan de aanwezigheid van mensen in het bos. Deze volle dagtocht begint zeer vroeg en eindigt in de vroege avond.

Net buiten het park ligt het Bigodi wetlands Reservaat. In dit moerasgebied leven diverse water- en bosvogels en ook een aantal soorten primaten. Ook hier kun je onder begeleiding van een gids een wandeling maken.

Locatie: Kibale Forest is gelegen in West-Oeganda zo'n 12 km van de stad Fort Portal.

Kidepo Valley National Park
Dit  1442 km ² grote Nationale Park ligt zeer afgelegen, is het minst bekend maar waarschijnlijk wel een van de mooiste nationale parken van Oeganda. Het bestaat uit bergwouden en savannevlaktes begroeid met acacia's en Borassus palmbomen. De hoogteverschillen in het park leveren spectaculaire uitzichten. Het park biedt een ruige, wilde en een ongekende diversiteit in flora en fauna. De fauna bestaat uit meer dan 450 vogelsoorten waarvan een deel uniek zijn voor dit gebied en 80 zoogdiersoorten waaronder hyena, aardwolf, caracal, cheeta, kudu, dikdik, Kavirondo bush baby, leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels wilde hond, grootoorvos, jakhalzen, jackson's hartbeest, oribi, Varreaux adelaars valken en gieren, diverse neushoornvogels……….. Sommige dieren komen enkel in dit deel van Oeganda voor zoals de koedoe, het jachtluipaard en de struisvogel. De populatie aan dieren is weer groeiende en herstellende na het jarenlange stropen onder het regime van Idi Amin.

Locatie: het park is moeilijk bereikbaar en ligt op zo'n 700 km van Kampala in het noordoosten van Oeganda aan de grens met Soedan en dicht bij Kenia. Het park is te bereiken over de weg of middels het charteren van een privévliegtuigje of lijndienst vanaf Entebbe met Eagle Air of United Airlines tot binnen de grenzen van het park. Indien je over de weg reist, dient er altijd eerst advies te worden gevraagd over de conditie en veiligheid van de wegen en de politieke toestand. Informatie hierover onder andere bij Uganda Wildlife Authority UWA en ministerie van buitenlandse zaken.

Wanneer bezoeken: het gehele jaar.

Lake Mburo National Park
Het kleinste savanneachtig nationaal park Lake MBuro bestaat voornamelijk uit open savannes, acacialandschappen en moerassen en heeft een duidelijke andere fauna dan andere parken. Lake Mburo is het beste park in het land om de gigantische eland antilopen te zien, evenals zebra, topi's en impala's en waterbokken. De vijf meren in het park trekken nijlpaarden, krokodillen en watervogels aan, terwijl de papyrusmoerassen dieren verbergen zoals de Sitatunga antilopen en de rood, zwart en gele Gonelek vogel. Het park beschikt over 68 verschillende soorten zoogdieren waaronder zebra's, Impala's, buffels, Oribi's, topi-antilopen en elandantilopen, hyena's, jakhalzen en luipaarden en er zijn meer dan 315 verschillende kleurrijke bos- en watervogels, waaronder o.a. de nationale vogel van Oeganda de kroonkraagvogel, pelikanen en visarenden.

Activiteiten in het park zijn ondermeer diverse begeleide natuurwandelingen, wandelingen naar de zoutgronden, gamedrives en een boottocht op Lake MBuro.

Locatie: het is gelegen in Mbarara district in het westen van het land op zo'n 5 uur rijden van Kampala.

Wanneer bezoeken: het gehele jaar.


Vandaag is het een ecologisch eiland omgeven door een van de hoogste menselijke dichtheden in Afrika (100 tot 450 personen per km). Het park heeft een grote rijkdom aan diersoorten waaronder o.a. berggorilla's, chimpansees, colobusaapjes, reuzenzwijnen, antilopensoorten, blauwe meerkatten, olifanten en luipaarden, 350 vogelsoorten waaronder de neushoornvogel en 200 vlindersoorten. Het park is beroemd omdat het bijna de helft van de resterende berggorilla's herbergt. De overige berggorilla's welke nog voorkomen, leven in Mgahinga National Park, Rwanda en de Democratische Republiek Congo.
Mount Elgon National Park / Sipi Falls
Een weinig bezocht maar prachtig gebied in het oosten van Oeganda zijn de Sipi Falls, 3 watervallen aan de rand en uitlopers van Mount Elgon National Park. Je kunt naar de watervallen wandelen, maar ook naar de top van de watervallen en de nabij gelegen Manyara Grotten bezoeken. Ook kun je hier een unieke abseiltocht maken met uitzicht over de Sipi watervallen. Wandelingen rond de watervallen bieden een prachtig uitzicht op de vlaktes en de hellingen van Mount Elgon National Park.

Mount Elgon is de achtste-hoogste berg van Afrika. Deze uitgedoofde vulkanische berg kan alleen te voet worden verkend en biedt voor veel klimmers en wandelaars een alternatief voor de moeilijkere Rwenzoris. Je kunt er dagwandelingen maken en meerdaagse tochten naar de top. Mount Elgon heeft 5 toppen Wagagai (4321m), Sudek (4302m), Koitobos (4222m), Mubiyi (4211m) en Masaba (4161m). In het gebied leven apen, kleine antilopen, luipaarden olifanten, buffels, gevlekte hyena's en meer dan 300 unieke vogelsoorten. 

Locatie: Mount Elgon ligt in het is het grensgebied tussen west Kenia en Oeganda, ten oosten van de stad Mbale.

Wanneer bezoeken: de beste tijd om Mount Elgon te bezoeken is in het droge seizoen (juni tot augustus en december tot maart). 

www.uwa.or.ug/mountain.html

Mgahinga Gorilla National Park
Dit is Oeganda's kleinste, maar waarschijnlijk het meest scenic park met prachtige uitzichten. Dit tropische regenwoud maakt deel uit van het Parc National del Volcans in Rwanda en het Parc National des Virungas in de D.R. Congo.  Het park heeft zeldzame soorten flora en fauna en is beroemd om zijn berggorilla's en zeldzame gouden apen. Echter de kans op het zien van berggorilla's is in het Bwindi National Park groter.

In totaal leven er zo'n 76 soorten zoogdieren waaronder ook zwart- en wit colobus aapjes, bosolifanten en luipaarden. Het gebied is vooral belangrijk voor vogelaars en heeft een aantal van de Albertine inheemse soorten. Voor bergbeklimmers biedt het een alternatief voor de Rwenzori; Mgahinga Gorilla National Park biedt drie uitgedoofde vulkanen voor lichamelijk fitte wandelaars. De drie vulkanen zijn Sabinyo 3645m, Gahinga 3400m en Muhabura 4127m en gemakkelijker te beklimmen dan de Rwenzori.

Locatie: ligt op de grens met Rwanda en de Democratische Republiek Congo  in Zuid-West Oeganda (Kisoro district).

Wanneer bezoeken: het gehele jaar, maar het park heeft zeer natte regenseizoenen van februari-mei en september-december.

Murchison Falls National Park
Dit is het grootste beschermde gebied in Oeganda doorsneden door de Victoria Nijl en grenzend aan het Albertmeer. Het park ontleent zijn naam aan de Murchison Falls,  één van de belangrijkste attractiepunten van het gebied. De Nijl perst zich hier door een zes meter brede kloof in de rotsen en stort hier zo'n veertig meter met een donderend geraas naar beneden. In het gevarieerde landschap van regenwouden en savannes  leven  olifanten, grote concentraties krokodillen, leeuwen, nijlpaarden, de Rothschild giraffen, bavianen, wrattenzwijnen, buffels, luipaarden en veel soorten hertachtigen zoals Uganda kob, oribi, waterbuck en het hartebeest. Een andere speciale attractie van het park is de zeldzame Shoebill Stork oftewel Schoenbekooievaar. Murchison Falls National Park is de enige plaats waar men bijna zeker is van het zien van deze bijna uitgestorven zeldzame vogel, vooral in het deltagebied. In het hele gebied komen ongeveer 450 vogelsoorten voor.


Rwenzori Mountains National Park
De Rwenzoris zijn beroemd om het  opmerkelijke schouwspel van de met eeuwige sneeuw en ijs bedekte bergtoppen, watervallen en meren in het centrum van Equatoriaal Afrika. Afrika's mooiste Alpine gebied. Het hoogste punt van Oeganda ligt in de Rwenzori Mountains NP namelijk Mount  Margherita 5100m. Rwenzori NP grenst aan de Democratische Republiek Congo aan het Virunga Nationaal Park over een afstand van 120 bij 50 km en heeft diverse vegetatiezones.

Vanwege het ecologisch belang werd het gebied door Unesco in 1995 uitgeroepen tot World Heritage site. Het park heeft een unieke flora en fauna, waaronder enorme boomvarens, de reuzen lobelia, bamboebossen, moerassen en zeldzame vogelsoorten. In de lagere delen leven ondermeer chimpansees, olifanten, bosbokken, wilde zwijnen, blauwe apen, genetkat en luipaarden.

De centrale pieken worden al lange tijd bezocht door ervaren bergbeklimmers, een absolute uitdaging. Een heen- en terugreis naar de top duurt minstens 5-7 dagen en de beste tijd om te klimmen is van juni-augustus en december-februari. Maar ook kortere en minder zware tochten door geoefende bergwandelaars kunnen worden gemaakt. Accommodaties in Rwenzori National Park zijn beperkt. Alle tochten zijn onder leiding van de Rwenzori Mountaineering Services RMS.

www.rwenzorimountaineeringservices.com

Semliki National Park
Dit 225 km2 grote nationale park staat voornamelijk bekend bij vogelaars, vlinder- en plantenliefhebbers. Het ligt in een overgangsgebied van verschillende klimatologische en ecologische zones en is het enige laagland tropisch regenwoud in oost Afrika. De fauna bestaat uit meer dan 430 vogelsoorten, meer dan 300 vlindersoorten en meer dan 60 zoogdiersoorten waaronder, vliegende eekhoorns, olifanten, bosbuffels, chimpansees maar moeilijk te zien, groene meerkatten, vleermuizen, bavianen en luipaarden.

Belangrijkste attractie in het park zijn twee warmwaterbronnen,de Sempaya Hot Springs die een temperatuur kunnen bereiken van 130 graden. Het park heeft, diverse rivieren, stroompjes en een grote diversiteit aan verschillende boomsoorten. In de regentijd lopen grote delen van het park onder. In het park wonen diverse etnische bevolkingsgroepen waaronder de Batwa pygmeeën.

Semliki National Park moet niet verward worden met het oudste beschermde gebied van Oeganda het Semliki Wildlife Reserve, voorheen bekend als het Toro Game Reserve.

Locatie: het park is gelegen in het uiterste westen van Oeganda in het Bundibugyo district aan de grens met de Democratische Republiek Congo in de Albertine Rift Valley

Wanneer bezoeken: gehele jaar maar beste bezoektijd is juni/juli en december/februari.

Reisinformatie Oeganda