Onze indruk en korte samenvatting van de reis.

Finland, Zweden en Noorwegen.

Van 24 juni t/m 12 juli hebben wij een 19-daagse rondreis gemaakt door Fins-, Zweeds en Noors Lapland met als start- en eindbestemming Rovaniemi in Finland. Deze campertocht was voor ons de eerste kennismaking met Scandinavië en met kamperen met een camper. De keuze voor juni/juli was bewust gemaakt omdat de natuur dan op zijn mooist is en de midzomernacht lange dagen mogelijk maakt.

Wij zijn erg onder de indruk van de verscheidenheid aan natuur, cultuur maar vooral de rust op de campsites. Het viel wel op dat er over het algemeen wat oudere toeristen waren die hoofdzakelijk met de camper op pad waren. Hoewel het in Noorwegen wat drukker was konden we met de camper toch overal goed uit de voeten. Het is vooral een kwestie van rustig rijden en altijd op je hoede zijn op parkeerplaatsen.

In juni staan de meeste bloemen in het hoge Noorden in bloei. Langs de wegen, op de campsites en in de natuur zie je overal een rijk pallet aan kleuren van de vele soorten bloemen.
De maakt de natuur nog aantrekkelijker voor lange wandelingen die je ook gewoon s'nachts kunt doen omdat het totaal niet donker wordt in deze periode.
Het grote voordeel van vertrek uit Finland is de mogelijkheid om tegen normale prijzen boodschappen in te slaan. In Rovaniemi deden we zowat alle boodschappen die we konden opslaan in de ruime garage van de camper. En omdat er ook een diepvries aanwezig was konden we zelfs vlees meenemen. Zo beperk je de kosten in het dure Noorwegen.


Godsdienst.

Finland.
De kerk vormt in Finalnd een belangrijk onderdeel van het openbare leven. Bijna 90% van de bevolking behoort tot de Evangelisch Lutherse kerk. De Finse lutherse kerk is op twee na de grootste ter wereld, met 600 parochies en 4,5 miljoen leden. 1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een kleine minderheid. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten.

Zweden.
De Zweden zijn voor ongeveer 89% luthers (daarvan is ca. 30% niet-praktiserend), voor 2% rooms-katholiek, 1% is lid van een of andere Pinkstergroepering en 3% is vrijkerkelijk. Verder vormen de Russisch-Orthodoxe kerk en de moslims grote gemeenschappen. Dubbel lidmaatschap, van de Kerk van Zweden en van een van de kleine kerkgenootschappen, komt regelmatig voor. Hoewel het wekelijkse kerkbezoek laag is, werd in 1980 ruim driekwart van alle kinderen nog gedoopt; 94% van alle begrafenissen was kerkelijk. In 1993 woonden in Zweden ongeveer 16.000 joden.

Noorwegen.
Het christendom heeft Noorwegen pas erg laat bereikt, in de elfde eeuw. 89% van de bevolking is lid van de Evangelisch-Lutherse kerk. De organisatie daarvan is verdeeld in 10 bisdommen. De koning is hoofd van de kerk. Veel Noren hangen andere erkende religieuze organisaties aan zoals b.v. de Pinkstergemeente. Daarnaast zijn er afgescheiden evangelisch-lutherse vrije kerken, methodisten, baptisten en rooms-katholieken.
Fotograferen.
Iedereen zal begrijpen dat Scandinavië bij uitstek geschikt is voor landschapsfotografie. Je kunt er een verscheidenheid aan landschappen fotograferen en door de veelal gekleurde huisjes ontstaan er prachtige contrasten. Vergeet vooral niet om een goed statief mee te nemen. Met namen s'nachts en bij minder licht door bewolking is dat eigenlijk onmisbaar.

Overnachten.
Tja, wat moeten we daar over zeggen. In alle drie de landen kun je een keur aan campings vinden in alle prijsklasses. En natuurlijk mag je vrij kamperen op de meeste parkeerplaatsen waardoor je altijd wel ergens een rustig plekje kunt vinden.
Geld / valuta / taks-free.
Finland is een Euroland, Zweeden heeft de Zweedse Kroon en Noorwegen de Noorse Kroon. Creditcards worden overal geaccepteerd en er zijn overal pinautomaten. Wij hebben op onze gehele reis geen contant geld hoeven pinnen en overal met de bankpas kunnen betalen.

Tips en fooien.
Net als in Nederland verwacht men geen fooi in restaurants etc.

Reisdocumenten.
Gelijk aan de rest van Europa.

Gezondheid.
Gezondheidszorg behoort in alle drie de landen tot de beste in Europa.

Klimaat.
Afhankelijk van het land kan het klimaat heel verschillend zijn. Laplap kent zowaar 8 seizoenen waarbij het in juni/juli prettig toeven is met gematigde zomerse temperaturen. Bewolking en regen liggen echter altijd op de loer, vooral in de kustgebieden.

Taal.
De Sami hebben hun eigen talen die nog maar door een handjevol Saami gesproken wordt. De officiële talen zijn natuurlijk Fins, Zweeds en Noors. Het Fins is een Fins-Oegrische taa die verwant is aan het Hongaars. Vooral voor Nederlanders bijna onmogelijk om te leren en te verstaan. Het Zweeds kennen we een heel klein beetje van TV-series en het Noors bevat nog de meest bekende klanken en (geschreven) woorden. Het voordeel is echter dat vrijwel alle Finnen, Noren en Zweden uitstekend Engels praten waardoor communiceren haast overal eenvoudig is. Verder kun je met Duits redelijk uit de voeten en een heel enkele keer met Nederlands....

Wegen / bewegwijzering etc.
De weg vinden is door de lange rechte wegen en uitstekende bewegwijzering in geen van de drie landen een probleem. Afstanden worden aangegeven in kilometers. Met uitzondering van Rovaniemi hebben wij geen druk verkeer of meerbaanswegen gezien. In Noorwegen, met name op de Lofoten, zijn de wegen soms erg smal, vooral voor de camper.
Algemene informatie (voor alle informatie geldt onze bevindingen in 2016)

Bevolking.
Het Noorden van Finland, Zweden en Noorwegen noemt men Lapland dat Land van de Lappen (Noord-Samisch en Zweeds Sápmi, Lule-Samisch Sábme, Zuid-Samisch Saemie en Noors Sameland) betekent. De Laplandse bevolking beschikt over meerdere eigen (Samische) talen, maar niet over een eigen staat. Lapland strekt zich namelijk uit over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De naam 'Lappen' wordt door de bevolking zelf als beledigend ervaren, men geeft de voorkeur aan de naam Saami, Sámi of 'Samen'.

Traditionele Saami wonen in tenten (van rendierhuid) die gemakkelijk af te breken en te vervoeren zijn. Om in leven te kunnen blijven moeten de Laplandse herders hun rendierkudden volgen in hun jaarlijkse voedseltrek. Alleen in de winter blijven de Saami en rendieren op één plaats; in plaats van in tenten leeft dit volk dan in koepelvormige huizen die ze "jaqs"noemen en eruit zien als grote tenten.

De afgelopen eeuw is er in Lapland echter veel veranderd. De Saami zijn vooral steeds nauwer in contact gekomen met de Scandinavische cultuur. De meesten hebben hun nomadenbestaan opgegeven en zich als visser, landbouwer of zelfstandige ondernemer gevestigd of hebben een reguliere baan. Sommige Saami zijn volledig opgegaan in de Scandinavische samenleving waardoor hun leven tegenwoordig weinig meer verschilt van dat van de andere Scandinaviërs. Men streeft er echter wel naar om de de eigen cultuur en taal zoveel mogelijk te behouden. Er is ook meer respect en bescherming gekomen voor de Samische bevolking, hun leefwijze, hun cultuur en hun talen,. Ze hebben zelfs een eigen Samische parlementen dat zetelt in Zweden, Noorwegen en Finland. Lapland heeft ook een eigen vlag die je overal fier ziet wapperen als je door het gebied trekt.
Vervoer.
Iets om absoluut rekening mee te houden tijdens het reizen door Noorwegen zijn de kosten voor de veerdiensten die - vooral voor campers en auto's met caravans flink kunnen oplopen (tarief is afhankelijk van de lengte van het voertuig).
Vervoer.
Voor autorijden is geen internationaal rijbewijs nodig, enkel een geldig Nederlands rijbewijs is voldoende.
Telefoneren / Internet.
Mobiel telefoonverkeer is op nagenoeg alle plaatsen mogelijk.
Reisgids.
Wij hebben voor onze campertocht gebruik gemaakt van het reishandboekje  Noord Scandinavië van Henk Filippo & Elio Pelzers.

Kleding en andere zaken.
Vanwege het grimmige klimaat (ook in de zomer) is het haast verplicht om regenkleding mee te nemen, hetzelfde geldt voor warme kleding. Een pyama doet wonderen in een camper als de temperatuur later op de dag wat daalt.

Eten en drinken.
Als in Nederland m.u.v. alcoholische dranken die duur tot heel duur zijn.

Kraanwater.
Kraanwater is overal gewoon drinkbaar.
Reisinformatie Scandinavie