Reisinformatie Seychellen
Onze indruk en korte samenvatting van de rondreis.
 
Algemene informatie (2017-2018).
Van 7 t/m 25 oktober zijn we te gast geweest op de idyllische Seychellen in de Indische Oceaan. In 18 dagen tijd bezochten we Praslin, La Digue, hoofdeiland Mahé en last but not least de droombestemming Silhouette Island.
Tijdens deze 18 dagen betrapten we elkaar er regelmatig op dat we gewoon maar wat zaten te staren in de verte. En dat is alles wat je nodig hebt op deze eilandengroep want de verbazing over de views -waar je ook bent - is oneindig. Net als de Malediven  waan je jezelf in het paradijs! Echter, de combinatie van prachtige (ongevaarlijke) jungle, knalwitte stranden en de felblauwe zee tillen de Seychellen ver boven de Malediven uit vinden wij en totaal niet te vergelijken. Behalve dat zijn er dan ook nog de aardige, vooral relaxte mensen, een verfijnde Creoolse keuken met smaken en geuren uit Afrika en Azie, veel luxe maar ook veel ingetogenheid en een hoge dosis aan rust.

De Seychellen zijn bijzonder, apart, onwerelds maar goed bereikbaar als je bereid bent wat extra's neer te tellen. Voor ons staan de eilanden hoog in de ranglijst van droombestemmingen.

Vluchtschema.
vluchtnummer    datum    verbinding                            vertrek       aankomst         type toestel                                  operator
AF 641                      07 okt    Amsterdam – Parijs          13.45          15.00                    Airbus A318                                 Air France
AF 3980                   08 okt    Parijs– Mahé                        19.45          08.00+1              Airbus A330                                 Air Seychelles     
HM3096                  08 okt    Mahé – Praslin                    10.00          10.20                    Dehavilland Twin Otter         Air Seychelles
KL 4133                   24 okt    Mahé – Nairobi                    16.15          18.25                   Boeing 737                                    Kenia Airlines
KL 556                      24 okt    Nairobi – Amsterdam       23.55          07.10+1             Boeing 747-400                          KLM  
Op de Seychellen wonen ongeveer 93.000 mensen waarvan 90% op Mahé, het grootste eiland.  De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 170 mensen per km2. Op Praslin, het tweede eiland wonen ongeveer 6000 mensen. Van de 115 eilanden zijn er maar 30 bewoond, soms met niet meer dan 10 bewoners. Meer dan de helft van de inwoners woont in de steden, de rest leeft op het platteland. Victoria is met 26.000 inwoners meteen een van de kleinste hoofdsteden ter wereld.

De meeste inwoners van de Seychellen stammen af van Afrikaanse slaven, andere groepen van migranten uit Europa, India, China en de Arabische landen. Hierdoor is bevolking nu een bonte smeltkroes van verschillende culturen die goed met elkaar overweg kunnen. Bijna 20% van de bevolking is niet ouder dan 14 jaar en 7% van de bevolking is ouder dan 65.
De Seychellen is een land en eilandengroep voor de kust van Afrika die bestaat uit circa 115 eilanden. Een aantal bekende eilanden zijn: Mahé, Curieuse Island, Praslin, La Digue en Silhouette Island. De hoofdstad van de Seychellen is Victoria, op het hoofdeiland Mahé. Op dit eiland woont circa 90% van de totale bevolking.

De Seychellen zijn tropische eilanden waarvan de meeste witte zandstranden en helderblauw water hebben. Rond de eilanden kan men uitstekend duiken of snorkelen tussen een grote verscheidenheid aan tropische vissoorten en koraalriffen. Meer landinwaarts vind je tropische regenwouden, granietrotsen en een paar Nationale parken. Op de Seychellen komen planten en dieren voor die nergens anders voorkomen. De bevolking van de eilanden leeft voornamelijk van landbouw en visvangst en natuurlijk van het toerisme.

Officiële naam                  : Republiek der Seychellen
Continent                            : Afrika
Oppervlakte                      : 455 km²
Hoofdstad                           : Victoria
Inwoneraantal                  : 93.000 inwoners (2017)
Regeringsvorm                : Republiek
Hoogste punt                    : 905 m (Morne Seychellois)
Afstand                                : 7.900 km
Vluchtduur vanuit NL   : ongeveer 10 uur
Bevolking.
Taal.
Engels, Frans en Creools zijn de officiële talen van de Seychellen. Het Creools is doorgaans de omgangstaal en is ook een mengelmoes van Frans, Arabisch, Engels en een paar talen van het Afrikaanse vasteland.

Het Creools van de Seychellen is vrijwel gelijk aan dat van Mauritius en Martinique, maar verschilt van het Creools dat op La Réunion wordt gesproken. Engels is dus één van de officiële talen van de Seychellen en bijna iedereen in het land spreekt die taal dan ook wel een beetje. Wel heeft men soms een erg Creoolse tongval, waardoor woorden voor reizigers die zelf niet al te goed Engels spreken soms wat lastig te verstaan zijn.
Vervoer.
Verkeer is op de Seychellen bijna overal gering en het beperkt zich tot de grootste eilanden. Op Mahé en Praslin rijden busdiensten en taxi's. Het is ook mogelijk om zelf een auto te huren tegen redelijke tarieven (Vanaf ongeveer €50,- per dag voor een kleine auto. Op Mahé is het oppassen geblazen vanwege het vaak ontbreken van een berm naast het wegdek. En lokale weggebruikers zijn vaak niet de allerbeste chauffeurs, iets om serieus rekening mee te houden tijdens je tourtje! Er wordt op de Seychellen trouwens links gereden.

Reizen door de lucht tussen de eilanden wordt verzorgd door Air Seychelles. De vluchten van Mahé naar Praslin en Fregate duren maar kort en vertrekken meedere keren per dag. Voor toeristen met een grote beurs staan helikopters klaar om geheel in stijl naar het hotel te vliegen.

Normaal gesproken reizen toeristen tussen de eilanden echter met snelle ferry's (catamaranboten). Een tocht van Praslin naar Mahé duurt maar een klein uurtje. Op Mahé, Praslin en La Digue kunnen fietsen gehuurd worden.  Vooral La Digue leent zich uitstekend voor een fietstocht in de schaduw van de bomen.
Klimaat.
De Seychellen hebben een warm en vochtig klimaat waarbij de temperatuur varieert tussen de 26 en 30 graden. Van mei tot en met september waait er een droge zuidoostmoesson die zorgt voor relatief koele en droge lucht. Aan de zuidoostzijde van de eilanden komen dan vaak korte maar hevige regenbuien voor en ook kan er veel zeewier aanspoelen. Van eind november tot en met februari/maart waait de noordwest-moesson, die warme, vochtige lucht aanvoert met soms ook weer fikse regenbuien.  Aan de noordwestzijde van de eilanden kan de zee dan wild zijn en er kan ook weer zeewier aanspoelen. De natste maanden zijn december en januari.

Mahé is het eiland met de meeste regenval; op de wat verder gelegen eilanden valt minder neerslag. Het regent op de Seychellen bijna nooit dagen achtereen. Als de moessonwinden draaien, in de maanden april/mei en september/oktober, is de zee het rustigst en het best geschikt om te duiken.
Duiken.
De eilanden van de Seychellen behoren tot de beste duikstekken ter wereld! De beste tijd om te gaan duiken is in maart, april, mei, september, oktober en november. Van september tot en met november is het walvishaaientijd waardoor je het gelukt kunt hebben dat je deze indrukwekkende dieren tegen kunt komen rond de eilanden. Gemiddeld is de watertemperatuur rond de 29 graden.

Als je aan de Seychellen denkt dan denk je aan enorme rotsen van graniet. Stel je die rotsen voor bedekt met sponzen, hard en zacht koraal met daar omheen heel veel rifvissen in alle maten en kleuren. De rotsen bieden mooie plekken voor de zeedieren maar ook zeker voor de duikers door gaten, grotten, overhangen en gangetjes waar je doorheen kunt zwemmen.

De diversiteit aan onderwaterleven is ernorm en rijker dan bijvoorbeeld op de Malediven. Er is veel klein spul als naaktslakjes, garnalen, gobies etc. en door het vele plankton in het water is er ook veel grote spul te spotten zoals roggen, schildpadden, haaien,  papagaaivissen en groupers.

De duikstekken liggen vanaf 5 minuten - tot een uur varen vanaf de duikscholen en zijn gemiddeld 20 meter diep. De stroming kan soms erg sterk zijn dus voor de liefhebbers zijn er leuke driftbuien te maken. Zelf spullen meenemen is eigenlijk niet nodig omdat het vaak all-inn prijzen zijn per duik die overigens qua prijs niet mals zijn en varieren van €50,- tot ruim boven de €100,- per duik!

De duikcentra zijn van goede kwaliteit met prima spullen en boten en bekwame tot zeer bekwame duikgidsen die een uitstekende service leveren. Een duikje bij ieder eiland dat je bezoekt is zeker aan te raden maar je zult dus behoorlijk in de buidel moeten tasten!
Geld en prijzen.

Op de Seychellen wordt betaald met de Seychelse roepie (rupee) (SCR). Pinnen is mogelijk bij banken en bij pinautomaten. Niet alle automaten kunnen alle pinpassen aan dus let hierop als je gaat pinnen. 

De prijzen op de Seychellen liggen een stuk hoger dan in Nederland, gemiddeld +20%. Restaurants zijn iets goedkoper als in Nederland (10%), levensmiddelen zijn ruim de helft duurder (54%). Het prijsverschil kan in toeristische gebieden afwijken van het gemiddelde.
Eten en drinken.
Men raadt het af om uit de kraan te drinken maar tanden poetsen of koffie zetten (koken) is prima om te doen op de eilanden.  Het eten is van een hoogwaardig niveau met veel variatie en veel vers fruit. De Creoolse keuken is een mix van kruiden en gerechten en zeer smakelijk te noemen.
TIJDSVERSCHIL
OPP./INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
Tijdens onze zomertijd is het op de Seychellen 2 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op de Seychellen 3 uur later.
De Seychellen kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De totale landopp. beslaat ongeveer 450 km2. De eilanden liggen over een oppervlakte van 400.000 km2 verspreid over de Indische Oceaan. Het grootste eiland is Mahé, met 152 km2 net zo groot als Texel. Praslin is het tweede eiland met 127 km2. Het kleinste bewoonde eiland is Aride, slechts 0,7 km2 groot. De 73 eilanden aan de buitenkant van de archipel bestaan uit koraal.
De Seychellen, officieel de Republiek der Seychellen, zijn een land en archipel in Afrika ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent.
De munteenheid van de Seychellen is de Rupee. De Rupee is in Nederland niet verkrijgbaar. Je zult dus op het vliegveld bij aankomst moeten wisselen of pinnen.
Op de Seychellen worden de stopcontacten van type G gebruikt. De netspanning is 240 V en de frequentie is 50 Hz. Je hebt voor de Seychellen een reisstekker nodig.
Telefoneren en Internet.
Op de bekende, meest bezochte eilanden zijn uitstekende telefoonverbindingen en de hotels beschikken over goede (Wifi) Internetverbindingen.