Onze indruk en korte samenvatting van de reis.

Suriname.
In september en oktober 2013 hebben we een individuele reis gemaakt naar Suriname en Curacao. 2 weken met de highlights van Suriname werden afgesloten met een aantal dagen in een resort op Curacao. Vooral Suriname heeft ons verbaasd door de gastvrijheid en de eenvoud van het reizen naar de diepe binnenlanden. Dit land heeft een roemruchte geschiedenis als het gaat om de invloed vanuit Nederland. In het jaar dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft wordt de discussie over de rol van Nederland tijdens de slaventijd bijna dagelijks aan de kaak gesteld. Toch heeft het totaal geen invloed op de manier waarop Surinamers de Nederlandse toeristen behandelen. Wij vonden de mensen erg vriendelijk en vooral zeer beleefd.  De controverse tussen Paramaribo met zijn cultuur en de pure jungle in de binnenlanden maakt deze reis erg afwisselend.

Curaçao was vooral relaxed. We verbleven in een mooi resort in de Jan thiel Baai met een prachtig strand en uitstekende voorzieningen. Een tocht over het eiland liet de andere kant zien van Curaçao, namelijk een mooie natuur en heerlijk rustige hotelletjes bij Westpunt. 

In ons zeer uitgebreide (foto) reisverslag kun je onze dagelijkse belevenissen terugvinden en op het tabblad route vind je uitgebreidere info over de bezienswaardigheden.

Godsdienst.
De meeste inwoners behoren tot het Christenlijke, Islamitische of Hindoestaanse geloof.

Cultuur.
De Surinaamse cultuur behoort tot een van de meest bijzondere ter wereld. Natuurlijk zijn er veel invloeden uit Nederland hoewel die door de recente onafhankelijkheid wel wat afnemen. Suriname kenmerkt zich tegenwoordig vooral door een kleurrijke mix van culturen doordat er Creolen, Javanen, Hindoestanen, Indianen en Chinezen naast elkaar leven. Al deze bevolkingsgroepen hebben hun eigen cultuur en tradities. De multiculturele samenleving is in Suriname overal aanwezig en bepaalt zo voor een groot deel de identiteit van Suriname.
Bezienswaardigheden in een notedop.
Suriname bestaat voor het grootste gedeelte uit Amazonewoud dat nauwelijks verschilt van de jungle in Brazilië. Grote delen van het land zijn moeilijk te bereizen waardoor de natuur in al zijn rijkdom bewaard is gebleven. Op sommige plekken zijn landingstrips aangelegd zodat ze met het vliegtuig in relatief korte tijd te bereiken zijn. Hier zijn lodges en kampen te vinden, van zeer primitief tot luxe. Voor een indruk van de plantages ga je naar het Commewijne District waar steeds meer oude plantages geschikt gemaakt worden voor toerisme.

Brownsberg en Stone Island zijn gebieden die op slechts een paar uur rijden van Paramaribo liggen en dus als dagtrip gedaan kunnen worden.

Paramaribo is een leuke, gastvrije stad met een interessante historie en prachtige oude gebouwen. Er zijn cafés en restaurants voor ieder budget en de stad is prima bereisbaar door de goedkope taxi's.

Reisadvies voor Suriname.

Voor een actueel reisadvies : Ministerie van Buitenlandse Zaken

Klimaat.
Suriname heeft bijna overal een tropisch regenwoudklimaat. De droogste maanden zijn september en oktober. Suriname heeft een dubbele regentijd, in januari regent het flink maar de grote regentijd is van april tot en met juli. De gemiddelde temperatuur is in Paramaribo 27 graden Celsius. De gemiddelde dagelijkse maxtemperatuur is het hoogst in oktober en het laagst in januari. De minimumtemperatuur bedraagt het gehele jaar door ongeveer 23 graden. De vochtigheid bedraagt gemiddeld 80%. Winden waaien overheersend matig uit oostelijke richtingen. Het klimaat in het binnenland wijkt weinig af, in het algemeen is de neerslag er hoger.

Kleding en andere zaken.
Je mag in een land met een tropisch regenwoudklimaat veel vocht en regen verwachten. Zelfs een kleine inspanning zorgt ervoor dat kleding binnen notime nat en vochtig wordt. Het is daarom handig om lichte kleding te dragen en altijd een poncho of regenjas bij de hand te hebben. Lange broeken en T-Shirts met lange mouwen zijn goed om de muggen weg te houden en stevige schoenen voor in de jungle zijn een must.

Eten en drinken.
Daar blinkt Suriname in uit. De vele culturen hebben gezorgd voor een gevarieerd aanbod in Surinaamse, Javaanse, Chineese, Thaise of Nederlandse maatijden. De biefstuk smaakt heerlijk, net als de kip. Voor de kleine beurs kun je terecht bij een pizzeria of grand café. Het prijsniveau voor een goede maatijd varieert van een prijs op Nederlands niveau tot goedkope maar lekkere kant en klaar maaltijden.

Drinkwater.
In Paramaribo is kraanwater uitstekend drinkbaar, daarbuiten worden flessen aangeraden. In het binnenland is het water vaak heel zuiver omdat er totaal geen verontreiniging is.

Souvenirs.
Handgemaakte souvenirs van hout worden vooral in de binnenlanden aangeboden. Verwacht echter geen hoogdraverig houtsnijwerk!

Internet.
In Paramaribo hadden we overal de beschikking over internet (daarbuiten totaal niet).

TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In de zomer is het in Suriname 5 uur vroeger als in Nederland, in de winter is het tijdverschil 4 uur.

De totale oppervlakte van Suriname163.820 km² en heeft een kustlijn van 386 km.
Het aantal inwoners in 2013 is slechts 566.000.
Suriname grenst in het oosten aan Frans-Guyana en in het westen aan Guyana (het voormalige Brits-Guyana). De hoofdstad Paramaribo ligt in het Noordoosten aan de Surinamerivier.De munteenheid van Suriname is de Surinaamse dollar of SRD.

Er zijn munten van 1, 5, 10, 25, 100 en 250 cent, muntbiljetten van 1 en 2½ SRD en bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 SRD.
De netspanning in Suriname is 127 volt en 60 hertz. Hotels zijn vaak voorzien van 110 volt. In Suriname worden dezelfde stekkers gebruikt als in Nederland.
TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In de zomer is het op Curaçao 6 uur vroeger als in Nederland, in de winter is het tijdverschil 5 uur.
Dit is het grootste eiland van de Antillen en meet 444 km2. Er leven 150 duizend mensen op het eiland.
Het eiland ligt in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Met het onbewoonde Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse Gulden (ANG).


De netspanning op Curaçao bedraagt 110-130 Volt / 50 Hz. De Nederlandse stekker past niet in het stopcontact en dus is een reisstekker een must.
Enkele Wetenswaardigheden over Curaçao.

Enkele Wetenswaardigheden over Suriname.

Taal.
Als Nederlander ben je in Suriname in het voordeel, immers de voertaal is Nederlands. In de binnenlanden spreken de bewoners echter hun eigen talen en dialecten. De gidsen en het personeel spreken meestal Nederlands of in ieder geval Engels.

Vervoer / Wegen / bewegwijzering etc.
Suriname heeft een mager wegennet dat wel van een goede kwaliteit is. Ook Paramaribo is goed zelf te berijden maar ze rijden wel aan de linkerkant van de weg. Voor de tochten naar de lodges in het binnenland vlieg je vanaf Zorg en Hoop in kleine vliegtuigjes die ongeveer een uur vliegen naar Kajana of Kabalebo. Het uitzicht is fenominaal.

Algemene informatie.
Suriname heet officieel de Republiek Suriname en ligt aan de aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. Het land grenst in het oosten aan Frans-Guyana, in het westen aan Guyana (voormalig Brits-Guiana), in het zuiden aan Brazilië en in het noorden aan de Atlantische Oceaan. Suriname heeft zowel met Guyana als met Frans-Guyana een grensgeschil. Het land is 163.820 km² groot en heeft een kustlijn van 386 km.


Reisorganisatie.
Wij kozen voor That's It! tours Suriname, een boekingskantoor in Paramaribo dat inspeelt op alle aanbod van reizen, trips of tours door Suriname. Vrijwel alle tours/expedities in Suriname  kunnen door That's It Tours geboekt worden voor de prijs waarvoor ook de touroperator zelf de tour aanbiedt! That's It Tours maakt enkel gebruik van goede betrouwbare touroperators met oog voor kwaliteit en service. De tours zijn geheel verzorgd, inclusief maaltijden, vervoer, overnachtingen, gidsen die de tours begeleiden en uitleg geven over het gebied, de historie over het gebied en de lokale flora en fauna.

Wij zijn oprecht enthousiast over Erna en That's It Tours. De geboekte tochten waren keurig verzorgd, zo ook alle documentatie vooraf. Erna gaf thuis al veel informatie en advies over de te volgen route en wat het beste te doen. Die persoonlijke zorg werd nog eens benadrukt aan het begin van de vakantie en op de laatste dag voor ons vertrek. Erna checkte de kwaliteit van het programma en de gidsen en toonde zich begaan met de wijze waarop wij de tour ervaren hadden. Als je verzekerd wilt zijn van een afwisselend programma dat aansluit bij het reisschema van- en naar Suriname dan kunnen wij That's It Tours van harte aanraden! Op de website kan alle informatie over het aanbod aan tours gevonden worden.

Reisgids.
Wereldwijzer heeft een handzaam reisboekje met achtergronden over de geschiedenis, cultuur, natuur en bevolking van Suriname. Verder is er praktische informatie over accommodaties, vervoer, restaurants en bezienswaardigheden. Het boekje is eenvoudig op Internet te bestellen.

Curaçao.
We zijn maar een klein weekje op Curaçao geweest maar hebben toch een aardige indruk gekregen van het eiland. Hieronder volgt wat handige informatie.
Algemene informatie.
Curaçao is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Het behoort tot de Benedenwindse eilanden, samen met Bonaire en Aruba. Met het onbewoonde Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot 10 oktober 2010 was het een eilandgebied en het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad, tevens voormalig hoofdstad van de Nederlandse Antillen. Op Curaçao wonen ongeveer 150.000 mensen.

Bevolking.
Curaçao kent een diverse mix aan bevolkingsgroepen. De meerderheid van de Antillianen is Creool, dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst die als de inheemse bewoners worden beschouwd. Er ook minderheden van Europese Nederlanders, Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Brits-West-Indiërs, Dominicanen, Haïtianen en Colombianen. Er wonen ruim 100 verschillende nationaliteiten op het eiland.
Bezienswaardigheden in een notedop.
Op Curaçao hoeft niemand zich te vervelen. Natuurlijk moet je het centrum van Willemstad en de pontjesbrug hebben gezien. Fort Amsterdam ligt om de hoek en de drijvende markt en het Maritiem Museum liggen op loopafstand van de brug. Verdere aanraders zijn de grotten van Hato bij het vliegveld, Het Curaçao Sea Aquarium waar gezwommen, gesnorkeld en gedoken kan worden met dolfijnen, de zoutpannen van Jan Kok waar flamingo's verblijven en natuurlijk de natuurparken bij Westpunt.

Fotograferen.
Vooral de zonsondergang vanaf één van de honderden strandjes is een aanrader. Ook de natuurfotograaf kan zich uitleven met de kleuurijke vogels, flamingo's en pelikanen. Het Christoffelpark heeft veel bijzondere plekjes om te fotograferen.

Overnachten.
Dit behoeft geen uitleg. Er is een keur aan hotelletjes, guesthouses en resorts in alle prijsklasses.
Taal.
Gewoon lekker Nederlands praten en iedereen verstaat je.

Vervoer / Wegen / bewegwijzering etc.
Je zou denken dat rijden op het eiland als vanzelf gaat. Dat klopt ook wel maar dan moet je wel een paar dagen hebben rondgereden. De bewegwijzering (vooral van het vliegveld naar Jan Thiel) is een drama maar met wat vragen en een goede kaart kom je er uiteindelijk wel aan uit. Parkeren in Willemstad doe je het best buiten het centrum.
Geld.
Euro's en Dollars worden over het algemeen geaccepteerd, Antilliaanse guldens kun je bijna overal pinnen.

Tips en fooien.
Gelijk aan Nederland.

Paspoort en visum.
Je hebt een geldig paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is.

Klimaat.
Het klimaat van Curaçao is erg aangenaam. De meeste regen valt in het regenseizoen van oktober tot februari. De temperatuur is relatief constant met kleine verschillen door het hele jaar heen. Passaatwinden zorgen overdag voor verkoeling. De gemiddelde temperatuur is overdag 31,2 °C en 's nachts 25,6 °C. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 26,5 °C en de warmste maand is september met een gemiddelde temperatuur van 28,9 °C. Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november maar het eiland wordt nauwelijks aangedaan door tropische stormen of orkanen.


GSM.
Het is handig om om in Suriname een lokale simkaart voor in je telefoon te kopen. Hier bellen of gebeld worden met een Nederlandse nummer is erg duur en een simkaart is niet zo duur. Bovendien krijg je voor dat bedrag ook nog een gedeelte beltegoed erbij. Telesur (TeleG) is de Surinaamse provider en daarmee heb je op veel plaatsen bereik. Digicel zou ook nog kunnen. Erg handig om taxi's te bellen of contact te onderhouden over de tours of met je hotel of guesthouse.
Reisinformatie Suriname en Curacao
Suriname heeft een parlement, De Nationale Assemblée (DNA) die 51 zetels telt en rechtstreeks gekozen wordt voor een termijn van vijf jaar in algemene, vrije en geheime verkiezingen. De huidige regering wordt geleid door Desi Bouterse.

Bevolking.
De meeste van de 550.000 inwoners van Suriname wonen in het Noorden, in de districten Paramaribo, Wanica en Nickerie. Het dunstbevolkte district is Sipaliwini, dat het grootste deel van het binnenland omvat.De Surinaamse bevolking bestaat uit een mengeling van etnische groepen waaronder Hindoestanen, Creolen, Boslandcreolen (Bosnegers of Marrons, Indianen, Chinezen, Boeroes (blanken, boeren), Joden, Libanezen en Brazilianen.

Fotograferen.
Fotograferen in Suriname gaat gepaard met een aantal handicaps. In de stad is fotograferen geen probleem maar zodra je de binnenlanden intrekt ben je al snel aan het vliegen, varen of rijden. Dit maakt het lastig om een statief te gebruiken. De wandelroutes zijn vrijwel altijd door de dichte jungle waardoor er weinig licht is. Wild spotten gaat het beste vanuit een korjaal maar dan fotografeer je wel vanuit een bewegend platform. Kortom, er komt veel bij kijken om goed belichte scherpe foto's te maken. De bijzondere diersoorten die overal in de jungle voorkomen zorgen bijna dagelijks voor verrassende ontmoetingen.

In de binnenlanden zijn de bewoners gereserveerd doch beleefd maar ze vinden het vaak niet prettig om ongevraagd gefotografeerd te worden. Is het ijs éénmaal gebroken dan zijn er hele mooie plaatjes te maken, vooral in de traditionele dorpen. 

Overnachten.
In Paramaribo is een ruime keuze in hotels en guesthouses in alle prijsklasses. De meeste hotels liggen in het centrum of op loopafstand van het centrum. Wij verbleven in een guesthouse in de buurt van het vliegveld Zorg en Hoop. Een taxiritje naar het centrum duurde ongeveer 10 minuten. Als uitvalsbasis voor de tochten naar het binnenland lag het guesthouse ideaal.

Geld.
Op het vliegveld is het lastig om geld te wisselen of je betaalt een veel te hoge koers. Een taxichauffeur brengt je zo naar een bank of wisselkantoortje waar euro's of dollars geaccepteerd worden. Betalen met creditcard of bankpas is zeker in Paramaribo geen enkel probleem.

Tips en fooien.
Gelukkig kent Suriname geen fooiencultuur als bijvoorbeeld in The States. Eigenlijk is het gelijk aan Nederland, in een restaurant geef je een fooi als het eten is bevallen. In de binnenlanden is het gebruikelijk om een kadootje mee te brengen. Een klein bedrag voor een bezoek aan een dorp opent vaak deuren, bijvoorbeeld om te fotograferen. 

Paspoort en visum.
Je hebt een geldig paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is. Reeds op Schiphol dien je een Tourist card te kopen voor €20,- p.p.

Gezondheid.
In sommige gebieden komt malaria voor. Goede bescherming tegen muggenbeten en het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. De uit Nederland meegebrachte Deet bleek weinig effectief, vooral niet in de kreken in Commewijne. Voor een paar euro kun je een lokale antimuggenlotion kopen die veel beter werkt.
Vaccinaties voor DTP, Gele Koorts, Hep A+B en Rabiës wordt aangeraden voor Suriname. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundige welke vaccinatie voor u zinvol is.

Medicatie.
De meeste medicijnen zijn vrij verkrijgbaar na uitleg van een eventuele klacht. Neem contact op met de GG&GD voor een persoonlijk en actueel medisch advies.


De informatie op deze pagina is door ons met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Mocht je fouten vinden of aanvullingen hebben dan zouden wij het fijn vinden als je dit via de mail even laat weten. En heb je iets aan onze informatie en/of ons reisverslag gehad, ga je zelf naar Suriname of Curacao en heb je nog tips dan horen wij het ook graag via een berichtje in ons gastenboek. De foto's van onze reis kun je bekijken in het fotoalbum dat je hier kunt vinden.