Algemene informatie (voor alle informatie geldt onze bevindingen in 2014).
Oman bestaat veel uit woestijnen en uitgestrekte duinen. In het noordoosten van het land domineert het prachtige Hadjargebergte het landschap. De hoogste top Is Jebel Shams. Aan de kustgebieden vind je prachtige wadi's. Dankzij de winning van koper kwam dit gebied 5000 jaar geleden al tot ontwikkeling. De productie van wierook bracht later in het zuiden van het land ook welvaart. Na de intrede van de Islam in de 7de eeuw ontstond er een levendige handel, die ertoe leidde dat Oman een van de welvarendste en invloedrijkste landen rond de Indische Oceaan werd. Tot in de 19de eeuw was Oman een belangrijke schakel tussen de culturen van de landen in het Verre Oosten, India en Oost Afrika. Deze invloeden vermengden zich moeiteloos met de Islamitisch-Arabische cultuur en zijn terug te vinden in het hedendaagse leven. Maar in het midden van de 19de eeuw isoleerde het land zich volledig en voor meer dan een eeuw was het voor buitenlanders haast onmogelijk Oman binnen te komen. De vader van de huidige sultan streefde ernaar de tijd stil te laten staan en zijn land voor alle westerse invloeden af te sluiten. Hierin kwam in 1970 verandering toen de macht overgenomen werd door Sultan Qaboos bin Said. Hij heeft zijn land doelgericht maar behoedzaam de moderne tijd binnen geleid. Hierdoor bestaan er nog veel tradities en historische bouwwerken die in andere Golfstaten door de modernisering verloren zijn gegaan.

Het grootste deel van de Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit zand en steenwoestijn, lagunen en kreken, zoutvlakten en aan de kust liggen wel zo'n 220 eilandjes, waarvan er ook kunstmatig worden aangelegd voor landwinning. De grootste oase is Liwa met zo'n', 52 dorpen. Dit landschap maakt deel uit van 's werelds grootste zandwoestijn Rub al-Khali-woestijn (Het Lege Kwartier), die voor het grootste deel in Saoedi-ArabiŽ ligt. De VAE spant zich enorm in de woestijnen vruchtbaar te maken, dat je o.a. goed kunt zien  aan de irrigatietechnieken aan weerszijden van de snelwegen in dit gebied. In het noorden en noordoosten van het land liggen uitlopers van het Hajargebergte. De hoogste piek vind je in de oasestad Al Ain zo'n 1300 meter hoog. Er zijn geen rivieren in het land . De enige wadi's vind je op een korte afstand tussen het Hajargebergte en de Perzische Golf.

Hoewel de oudste nederzettingen binnen de emiraten al  eeuwen voor onze jaartelling stammen, is de Verenigde Arabische Emiraten als zelfstandig land betrekkelijk jong. Pas sinds 1971, toen de emiraten niet meer onder Brits bewind stonden, is de Verenigde Arabische Emiraten een zelfstandige staat. Sinds de ontdekking van olie in 1962 hebben de VAE een enorme verandering ondergaan van een niet ontwikkeld land naar een uiterst welvarende samenleving.

Onze indruk en korte samenvatting van de reis.

Emiraten en Oman.
In september/oktober 2014 hebben we een individuele rondreis gemaakt in de Verenigde Arabische Emiraten en het sultanaat Oman. We hebben genoten van deze verrassende combinatie. Het zijn beide mysterieuze, luxueuze, boeiende, unieke maar ook gastvrije bestemmingen. De VAE hebben we als zeer bruisend ervaren, zeker in Dubai waar veel toeristen komen voor de vele shoppingmalls en luxe hotelpaleizen, maar er is zoveel meer te zien. Prachtige stranden, indrukwekkende gebouwen en de woestijnen en oase in het lege kwartier, de Rub Al Kahli zo overweldigend mooi. Vergeet niet de prachtige moskeeŽn in o.a. Abu Dhabi en Muscat, je kijkt je ogen uit. Oman het is het land van 1001 en 1 nacht, maar het land  verandert in een zeer snel tempo, gelukkig hebben zij het traditionele en authentieke goed weten te behouden, al zit er dan wel een luxe randje omheen. Voor beide geldt het zijn landen met fascinerende contrasten. Gastvrijheid is een belangrijk deel van het Arabische leven. En dit dankzij eeuwenoude tradities, we hebben het dan ook in beide landen mogen ervaren.

In ons zeer uitgebreide (foto) reisverslag kun je onze dagelijkse belevenissen terugvinden en op het tabblad route vind je uitgebreidere info over de bezienswaardigheden..

Fotograferen.
In Oman is het fotograferen van militaire en civiele vliegvelden verboden, evenals het nemen van foto's van militaire gebouwen en objecten, overheidsgebouwen en ambassades. De grote verscheidenheid aan mensen vormen een continue bron van inspiratie voor een ieder die van fotograferen houd. Let wel voor sommige vrouwen is het niet toegestaan om gefotografeerd te worden en wordt zeker niet op prijs gesteld..

Het is een groot plezier om in de Emiraten te kunnen fotograferen. De moderne architectonische gebouwen, het palet aan kleuren in de uitgestrekte woestijnen. Lokale mensen worden niet graag zonder toestemming gefotografeerd. Het fotograferen van ministeries, ambassades, officiŽle gebouwen en sommige gebieden kunnen leiden tot een prompte ondervraging of zelfs een veroordeling.

Zorg dat je voldoende geheugensticks of andere opslagruimte bij je hebt voor de zeker honderden foto's welke je gaat maken.

Bevolking.
In 1993 werd er voor het eerst een officiŽle volkstelling in Oman gehouden. Op dit moment (2014) leven 3.219.775 mensen in Oman. Ongeveer 30% daarvan zijn buitenlanders; gastarbeiders, Europeanen en immigranten. Per vierkante kilometer wonen er ongeveer 15 inwoners en daarmee is Oman een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Door de hoge bevolkingsgroei zal de bevolking van Oman elke 20 jaar verdubbelen.

In de Verenigde Arabische Emiraten wonen ongeveer 5,6 miljoen mensen. Slechts 19 % van de bevolking is Autochtoon. 23 % van de bevolking bestaat uit andere mensen van Arabische afkomst en IraniŽrs. 50% van de bevolking bestaat uit gastarbeiders uit Zuid-AziŽ en nog eens 8 % zijn westerlingen en Oost-Aziaten. Slechts ongeveer 20% van de inwoners mag zich burger van de Verenigde Arabische Emiraten noemen.

Godsdienst.
De islam is veruit de grootste religie in Oman. Het is echter het enige land ter wereld waar de meerderheid van de bevolking (ongeveer 75 procent) de ibadisme stroming aanhangt. Verder is nog ongeveer 24 procent soennitisch en slechts een klein sjiitisch en christelijk.

De Islam is de meest voorkomende godsdienst van de Verenigde Arabische Emiraten. (76%). Het merendeel van de bevolking is Soenniet.

Overnachten.
Niet alleen de verleidingen van het Sultanaat Oman zelf spreken tot de verbeelding, ook op het gebied van accommodatie weet Oman de bezoeker te verrassen. Van sprookjesachtige desert camps en romantische guesthouses tot superluxe hotels en verwenresorts en alles daartussen in. De overnachtingen waren van ons dan ook zeer divers, een strandresort ,een bedoeÔenentent in de Wahibi Zandwoestijn  en sfeervolle hotels. Keuze te over in de Verenigde Arabische Emiraten, zeer zeer luxe hotels en resorts tot comfortabele kleinschalige overnachtingsplekken. Voor ieder wat wils, waarbij het Qasr al Sarab resort  in de Liwa oase een speciale vermelding krijgt, wat een prachtig plek!!!

Taal.
In Oman is Arabisch de enige officiŽle taal. Daarnaast wordt door een groot deel van de bevolking Engels gesproken. De voertaal in de Verenigde Arabische Emiraten is Arabisch maar bijna iedereen spreekt goed Engels.

Vervoer.
Wij vonden de meest comfortabele manier om door de Emiraten en Oman met eigen vervoer. Doordat we ook offroad gingen in Oman huurden we daar een 4WD. In Dubai hebben we ons overigens per metro verplaatst. Je bent snel op de plaats van bestemming. goedkoop, veilig, schoon en erg punctueel want hij rijdt iedere 6 minuten. Er zijn 2 lijnen in gebruik, een rode en een groene lijn.

Diverse websites spreken elkaar tegen voor wat betreft een internationaal rijbewijs. Wel of niet meenemen. Wij hebben voor de Verenigde Arabische Emiraten een internationaal rijbewijs aangeschaft, dit is verplicht. Voor Oman zou dit niet gelden, echter om taalproblemen te voorkomen is het wel handig als je deze bij hebt.

Wegen / bewegwijzering etc.
Het wegennet in zowel Oman alsook de Emiraten is zeer goed ontwikkeld. Bewegwijzering is bijna overal in zowel in het Arabisch alsook in het Engels. De meeste wegen zijn 2- of 4-baans snelwegen en men rijdt in beide landen rechts..De stedelijke gebieden zijn prima te bereizen met een normale personenauto. Een terreinauto is alleen off-road noodzakelijk: in de woestijn, de wadi's en de bergen. Met name in Dubai en Abu Dhabi wordt vrij roekeloos gereden, als je buiten de steden bent wordt het een stuk rustiger.

Geld.
In Oman wordt betaald met de Omaanse rial. Banken zijn vaak alleen in de ochtenden open. Het weekend in Oman is op donderdag en vrijdag. Maar in de grote steden en op de luchthaven zijn overal pinautomaten te vinden Creditcards zoals VISA en Mastercard worden bijna overal geaccepteerd. In kleinere winkels en op markten moet men met contant geld betalen. De munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham, geldautomaten zijn ruimschoots aanwezig vooral in de grote plaatsen en ook de creditcards worden  op veel plekken geaccepteerd.

Tips en fooien.
In de meeste hotels en restaurants in Oman zijn 17% servicecharge en tax bij de rekening inbegrepen. Fooien zijn niet gebruikelijk, maar worden meestal wel op prijs gesteld. Het geven van fooien in de Verenigde Arabische Emiraten is vergelijkbaar met de rest van de wereld. Sommige restaurants hebben de service inbegrepen in de rekening, anders is een fooi van 10% gepast.

Paspoort en visum.
Voor een verblijf in Oman is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Deze kunt je online aanvragen, bij de ambassade van Oman in Den Haag of op de luchthaven bij aankomst in  Oman (1 maand geldig). Een visum is niet nodig als je een visum voor de Verenigde Arabische Emiraten hebt gekregen voor maximaal 30 dagen. Voor een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder is een visum verplicht. Deze krijg je gratis bij aankomst op de luchthaven. Dit visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen, waarbij deze voor de duur van deze dagen ook geldig is in Oman

Gezondheid.
Voor zowel de Verenigde Arabische Emiraten alsook Oman worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Neem contact op met de GG&GD voor een persoonlijk en actueel medisch advies.

Reisadvies voor Verenigde Arabische Emiraten en Oman.
Wij hebben ons in Oman en de Verenigde Arabische Emiraten totaal niet onveilig gevoeld. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Voor een actueel reisadvies kun je terecht op de website van Buitenlandse Zaken.

Klimaat.
Oman heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25 tot 35 graden. In de woestijngebieden kunnen de temperaturen oplopen tot circa 45 graden en in de berggebieden kunnen de temperaturen dalen tot circa 5 graden.
Het weerbeeld in de Emiraten is vrij eenzijdig: van warm tot zeer warm tot extreem heet in de zomer met een zeer kleine kans op neerslag, een hoge relatieve luchtvochtigheid en veel zon. Zelfs het zeewater is in de zomermaanden warmer dan dertig graden.


Enkele weetjes over Oman.
TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
ln Oman is het tijdens onze zomertijd 2 uur later. Tijdens onze wintertijd is er 3 uur tijdsverschil.


De totale oppervlakte van Oman beslaat iets meer dan 300.000 km2 en Oman is daarmee ruim acht keer zo groot als Nederland
Aantal inwoners ongeveer 3,3 miljoen.

Oman is een land in het Midden-Oosten in het zuidwesten van AziŽ. Het land ligt in het zuidoosten van het Arabisch Schiereiland en bestaat uit twee delen. Het land wordt in het noordwesten door de Verenigde Arabische Emiraten opgesplitst in de delen Oman en Musandam. Verder grenst Oman in het westen aan Jemen en Saoedi-ArabiŽ en heeft het in het noorden een kustlijn aan de Perzische Golf, de Straat van Hormuz en de Golf van Oman en in het oosten aan de Arabische Zee en de Indische Oceaan.
De hoofdstad van Oman is Muscat.

De Rial Omani is de  munteenheid van Oman, die onderverdeeld is in 1.000 Baisa's.
220 V, een driepolige adapter is noodzakelijk. Neem een internationale adapter mee.

Kleding en andere zaken.
Lichte zomerkleding is voldoende voor het grootste deel van het jaar. In verband met de islamitische cultuur is het fijn om in het openbaar ruimvallende kleding te dragen waarbij de schouders en knieŽn bedekt zijn. Het dragen van badkleding kan zonder problemen op hotelstranden en bij de zwembaden van de hotels.

Tijdens een reis in Oman valt het op dat de bevolking zelf heel divers gekleed gaat; van traditionele disdasha's & abaya's tot jeans en T-shirts. Vrouwelijke toeristen hoeven niet gesluierd gekleed te gaan. Wel wordt aangeraden je niet te te luchtig te kleden. De Grand Mosque in Oman en de is de enige plek waar vrouwen zich geheel moeten bedekken tijdens een bezoek. Voor mannelijke toeristen volstaat luchtige zomerkleding, maar liefst wel gecombineerd met een langere broek. Alleen kinderen dragen korte broeken. Ook waren we blij met een vestje in het gebergte van Oman en dan met name in de avonden.

De Verenigde Arabische Emiraten is een modern maar tevens Islamitisch land en het is af te raden om korte broeken/rokjes, strakke topjes en te dragen, vooral voor vrouwen. Langere katoenen broeken en T-shirts zijn voldoende. Vergeet je lange broek, sjaal en een shirt  of blouse met lange mouwen niet (voor een bezoek aan de Sheik Zayed Moskee in Abu Dhabi). 

Eten en drinken.
De keuken van Oman kent veel invloeden van omringende werelddelen met name India. Rijst, kip, vis en groente vormen meestal de basis van de maaltijd. De Arabische keuken in de Emiraten biedt een grote diversiteit aan gerechten.
De Arabische specialiteiten komen onder meer uit SyriŽ, Libanon of Egypte en zijn zeker het proberen waard. Typisch Arabisch is ook de koffie. Sterke koffie die uit kleine glazen wordt gedronken. De Europese en de Aziatische keuken zijn in de Emiraten ook goed vertegenwoordigd.

Drinkwater.
Er wordt afgeraden om het kraanwater te drinken. Mineraalwater is overal verkrijgbaar en in sommige hotels inbegrepen.

Internet.
Op de meeste plaatsen hadden we beschikking over internet (buiten Wahibi Sands), al dan niet tegen betaling.

Reisgids.
Wij namen als handboek de Dominicus reisgids Oman en de Verenigde Arabische Emiraten mee. foto's maar vooral informatie over de geschiedenis,  praktische informatie, beschrijvingen van de bezienswaardigheden en andere wetenswaardigheden.

Reisorganisatie.
In goed overleg is onze reis samengesteld met Aladin Travel in NL. Onze reis is naar volle tevredenheid verlopen.

Enkele weetjes over de Verenigde Arabische Emiraten.

TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In de Verenigde Arabische Emiraten is het in onze zomertijd 2 uur en in onze wintertijd 3 uur later dan in Nederland.

De oppervlakte van de Verenigde Arabische Emiraten is ongeveer 80.000 vierkante kilometer. De Verenigde Arabische Emiraten zijn daarmee ongeveer 2 keer zo groot als Nederland.
Het land telt ongeveer 5,6 inwoners .De Verenigde Arabische Emiraten is een land dat bestaat uit een zevental Emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras Al-Khaimah en dat  ligt aan de noord-oostkust van het Arabisch schiereiland, aan de Perzische Golf.
De hoofdstad van de VAE is Abu Dhabi.

De munteenheid in de Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham (AED).
De netspanning in de Verenigde Arabische Emiraten is 220/240 volt. Neem een wereldstekker mee.Reisinformatie VAE en Oman