Knight Inlet - Grizzly's aan de zalm.
Voel de kracht van de Grizzly als hij een zojuist gevangen zalm naar binnen werkt.

Vanaf een platform bij de rivier heb je de kans om te zien hoe de beren zich in het najaar tegoed doen aan de zalm. Het is voor de Grizzly's pure noodzaak om tijden de zalmentrek zoveel mogelijk vis te verorberen. Tijdens de winterslaap, die duurt van november tot april, zullen ze teren op hun vetreserves en de jongen een aantal maanden zogen. Als de lente aanbreekt ontwaken de beren en komen de jongen voor het eerst naar buiten. Al die tijd is moeder in een diepe roes geweest waarbij ze haar hartslag terugbrengt tot enkele slagen per minuut.
Killer Whales - Wolves of the sea.
De Orca, een fascinerend zoogdier met een reputatie.
Tijdens ons verblijf op de Knight Inlet Lodge leerde gids Shawn ons alles over Orka's. Volgens de geleerden zijn er 3 soorten; Resident, Transient en Offshore. De Offshore komt nooit aan de kust en leeft van vis terwijl de Resident juist altijd op nagenoeg dezelfde plaatsen rond de kust verblijft. Beide soorten leven van vis. De Transient is echter een vleeseter die leeft van zeezoogdieren als robben en zeeleeuwen maar ook haaien en walvissen. De laatste soort trekt rond en komt op gezette tijden terug naar de kust. Terwijl de viseters juist veel lawaai maken is de Transient een stille, stiekeme sluipmoordenaar. De doorgaans grote dorsal fin loopt puntig toe. In Canada zagen we zowel de Transient- als de Resident Orka.
Wasberen.
De plaag voor menige lodge en buurt.
Wij vinden ze schattig om te zien maar in Canada denken ze daar heel anders over. Vaak worden ze gezien als een plaag omdat ze vuilniszakken openrukken en ziektes zouden verspreiden. Pas op de laatste dag, tijdens een middagrit door Stanley Park in Vancouver zagen we ze dan eindelijk van dichtbij. Altijd vrolijk en altijd aan het spelen, wat een leven!
Ton's of bears.
De Zwarte Beren van de Nationale parken.
Deze moeder met 3 jongen zagen we op een mooie avond in Jasper National Park. Ze liepen langs de weg en moeder was druk doende met het eten van gras terwijl de "cubs"heerlijk aan het spelen waren. Vanaf het punt dat we Jasper NP binnen reden zagen we eigenlijk dagelijks zwarte beren. Grizzly's is een heel ander verhaal.
Met dank aan Brenda voor het maken van deze korte filmpjes.
Multimedia Canada