New Mexico
Bezienswaardigheden / Nationale Parken / attracties en steden die wij bezochten.

Bij ons is New Mexico met name bekend door de ontwikkeling van de eerste atoombom tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de staat beschikt over veel natuurschoon, zoals de druipsteengrotten bij Carlsbad en de witte gipsduinen van White Sands. New Mexico heeft uitgestrekte indianenreservaten met zo'n 22 verschillende stammen, kent het Roswell incident, heeft de woon- en begraafplaats van de legendarische Billy the Kid  en is ook de geboortestaat van de nationale held en beroemdheid Geronimo (leider en medicijnman van de  Chiricahua Apache-Indianen). Geronimo leidde als laatste opperhoofd indianenopstanden tegen de blanken door de zuidwestelijke staten van Amerika.

Tijdens onze rondreizen in New Mexico  hebben wij de navolgende steden, parken en andere populaire en minder populaire bestemmingen bezocht:

White Sands National Monument
De hoofdreden voor ons om af te reizen naar New Mexico was het White Sands National Monument. De duinen in dit nationale monument bestaan niet uit zand maar uit gipskristallen en is het grootste gipsen duingebied op aarde. White Sands National Monument ligt binnen het militaire gebied van de White Sands Missile Range. Op de Trinity Site werd hier in 1945 de eerste atoombom tot ontploffing gebracht. Ook worden er in het White Sands Missile Range nog steeds regelmatig raketten getest. Zo'n 40 % van White Sands National Monument kun je veilig bezoeken, het overige deel valt binnen de White Sands Missile Range.


Het eigenaardige witte landschap is ontstaan doordat gips van omringende bergketens wordt uitgespoeld, het verzamelt zich in het lager gelegen Tularosa Basin en kristalliseert zich hier verder uit. Door vergaande erosie wordt het tot hele fijne korreltjes vermalen, waarna het door de wind in een gipsduinenveld wordt opgehoopt. Door de wind veranderen de duinen zich voortdurend en kunnen zich met maximaal 30 meter per jaar verplaatsen. Planten en kleine diertjes hebben zich aangepast in dit ongewone gebied.
Vanuit het bezoekerscentrum kun je er ondermeer een scenic drive maken van zo'n 16 mile lang (heen en terug). Wij deden over deze scenic drive met stops en kleine wandelingen over de duinen ongeveer een uur. Een tocht met een ranger kun je maken naar Lake Lucero, deze zijn echter maar 1x per maand en je dient hier vooraf voor te reserveren. Daarnaast zijn er diverse bewegwijzerde wandelroutes van verschillende lengtes, maar je kunt verder overal vrij in de duinen wandelen. Het is dan wel opletten dat je niet verdwaalt in het duinlandschap. Trek je er echt op uit, neem dan water en snackjes mee, want water is er in het gehele duingebied niet te krijgen.

De sneeuwwitte duinen zijn echt prachtig om te fotograferen, maar het is niet zo gemakkelijk om het sfeertje in dit ongewone witte landschap goed vast te leggen.

Adres: Het bezoekerscentrum ligt aan de US Highway 70, 15 mijl ten zuidwesten van Alamogordo en 52 mijl ten oosten van Las Cruces, New Mexico.

Openingstijden / sluitingen / entreeprijs
White Sands National Monument is het gehele jaar geopend echter soms wordt  in verband met de veiligheid van bezoekers de Dunes Drive gesloten voor een periode van maximaal drie uur doordat het leger wapens test op het aangrenzende White Sands Missile Range. Het bezoekerscentrum blijft dan wel open. Ook US Highway 70 tussen White Sands National Monument en Las Cruces kan gesloten worden tijdens het testen van raketten. De entreeprijs is 3 dollar per persoon (2010), maar je kunt ook de National Park Pass (America the Beautiful pass) gebruiken.

Meer informatie op www.nps.gov/whsa/index.htm ook vind je hier tips om de duinen goed te fotograferen.

White Sands Missile Range Museum
Iets van geheel van andere orde na het prachtige natuurschoon van White Sands National Monument is het White Sands Missile Range Museum zo'n 19 mile ten oosten van Las Cruces, waarin ondermeer diverse raketten bezichtigd kunnen worden en informatie wordt gegeven over het begin van het atoomtijdperk. Buiten het museum staan  diverse raketten welke door de jaren heen getest zijn op White Sands Missile Range. De toegang is gratis.

www.wsmr-history.org

Roswell
"In de zomer van 1947, waren er een aantal UFO-waarnemingen in de Verenigde Staten. Ergens tijdens de eerste week van juli 1947, is er iets neergestort in de buurt van Roswell". Zo gaat het verhaal. Een mysterieuze crash dus van een neergestorte UFO. De stad Roswell noemt zich Alien capital of the World en het toerisme vaart door dit incident goed. We waren in de buurt, dus een bezoek aan het UFO museum en research centrum konden we niet overslaan. De waarheid zou zich in het museum bevinden. In het museum wordt het Roswell incident in geuren en kleuren  uitgelegd aan de hand van oude radiouitzendingen, krantenberichten, films, kunst en een pop. Deze pop werd gebruikt in de SF film over Roswell uit 1994. UFO-fanaten vermoeden dat er brokstukken van buitenaardse materialen en lichamen van het Roswell incident naar Groomlake in Nevada zijn gebracht voor onderzoek. Dit is echter nooit bewezen (zie hiervoor onze Nevada pagina). Wij zijn in het museum niets wijzer geworden, maar het was wel erg leuk om hier rond te wandelen.

Adres: 114 North Mainstreet Roswell. Entreeprijs 5 dollar per volwassene (2010). Het museum is 7 dagen per week geopend.Fort Sumner
De plaats Fort Sumner is gelegen in het oosten van New Mexico. Vlakbij deze plaats  vind je het:

Fort Sumner State Monument  en  het Bosque Redondo Memorial
Fort Sumner State Monument was het centrum van het indianenreservaat Bosque Redondo. Het fort is in 1862 gebouwd voor de strijd met de Navajo en Apache indianen. Een tragische periode uit de geschiedenis van de VS. Tijdens de beruchte "The Long Walk" werden duizenden Navajo's  gedwongen om naar Fort Sumner te lopen vanaf hun vaderland, zo'n 350 mijl. Velen stierven onderweg. In het gebied rondom Fort Sumner werden de Navajo en de Mescalero Apache indianen uitgehongerd aan de oevers van de rivier Pecos en werden gedwongen zich aan het Amerikaanse leger over te geven.  Dit experiment van het leger eindigde in 1868 met de ondertekening van het vredesverdrag.
Een klein museum en een wandelpad met uitzicht over de Pecos rivier geeft informatie over Fort Sumner State Monument en het Bosque Indian Reservation. Wij vonden de foto's in het museum en de geschiedenis zeer indrukwekkend.

Adres: Hwy 60 / 84 3 mijl ten oosten van het dorp Fort Sumner, dan naar het zuiden 3,5 mijl op de Billy the Kid Road. Entree 5 dollar per persoon (2010).
www.nmmonuments.org/inst.php?inst=8


Graf van Billy the Kid
Op loopafstand van het Old Fort Sumner Museum kun je naar het graf van de legende Billy the Kid. Doordat de grafsteen al diverse malen gestolen is staat er nu een metalen kooi omheen. Verwacht er niet te veel van, maar door alle bekende verhalen over Billy en de legende toch wel bijzonder om te zien. Niet te verwarren met het Billy the kid museum in Fort Sumner waar ze een replica van het graf hebben.

Adres Old Fort Sumner, Billy the Kid Road


Rio Grande Gorge-brug
Indien je naar de plaats Taos afreist in New Mexico is het eigenlijk een must om een bezoekje te brengen aan de Rio Grande Gorge Bridge, plaatselijk bekend als de "Gorge Bridge", over de canyon van de Rio Grande rivier. Je kunt er je auto parkeren en over de brug wandelen waar je een spectaculair uitzicht hebt over de kloof en de 200 meter lager gelegen Rio Grande. Op US route 64.


Taos
Helaas hadden wij te weinig tijd om het gezellige kunstenaarsstadje Taos goed te ontdekken. Een oude pueblo indiaanse nederzetting Taos Pueblo (op de werelderfgoedlijst van Unesco en  een National Historic Landmark) staat dan ook zeker nog op onze verlanglijst. De muren van de  pueblo zijn gemaakt van een mengsel van leem, stro en water dat door de zon gedroogd en gehard wordt. De zogenaamde Adobe bouwstijl. Het is nog gedeeltelijk bewoond door de Taos Tiwa indianen.

www.taospueblo.com/about.php


Wel konden wij de vele kunstenaarswinkeltjes en galleries bekijken in de gezellige oude stadskern Taos Plaza.

www.taosguide.com

Terug naar boven