PROGRAMMA, ROUTE, BEZIENSWAARDIGHEDEN EN VERBLIJF

Op deze pagina vind je in grote lijnen onze route, het programma, de bezienswaardigheden en de lodges/resorts waar we geweest zijn.
Dag 3. Dolfijnen-  en Plantagetour.

Commewijne is het gebied van de vroegere plantages, de vruchtbare kustvlakte leende zich goed voor de aanleg van uitgestrekte plantages en de afstand tot Paramaribo was niet zo groot. Hier werden voornamelijk suiker, koffie, cacao en tabak verbouwd. Voormalige plantages die nu nog vaak bezocht worden zijn Mariënburg, Frederiksdorp, Johanna Margaretha, Rust & Werk en Peperpot.

Met een taxi rijden we naar Leonsberg waar we aan boord stappen van een korjaal. De eerste stop is plantage Rust & Werk waar we zien hoe de mensen bezig zijn met de verwerking van garnalen. Als we terug de rivier opvaren zien we een aantal roze dolfijnen opspringen uit het water. De gids neemt ruimschoots de tijd om de dieren te fotograferen. We varen door naar Frederiksdorp waar we lunchen en genieten van de omgeving.

Na een heerlijke Javaanse lunch varen we terug om een stop te maken bij fort Nieuw Amsterdam. We wandelen door het openluchtmuseum en bezoeken de gevangenis. Hierna varen we terug richting Leonsberg.

Overnachting Guesthouse Amice, Paramaribo.


Dag 2. Paramaribo.

We starten ons avontuur in de hoofdstad. De driehoek aan de Surinamerivier waarin de oude stadskern zich bevindt is makkelijk te voet te herkennen. Je vindt daar onder andere de Palmentuin, het Fort Zeelandia met de huisvesting van het Surinaams Museum, de officierswoningen bij het pleintje voor het Fort, het onafhankelijkheidsplein met het ministerie van Financiën, het Hof van Justitie, het voormalige woonhuis van Susanna du Plessis, het hoekhuis, het presidentieel paleis en het gebouw van de Nationale Assemblee.

Het is boeiend om met een ervaren gids het andere gedeelte van het centrum te verkennen (de Citytour). Tijdens een 3 uur durende wandeling zie je in de Keizerstraat de moskee en de synagoge. In de Gravenstraat (of Henck Arronstraat) staat de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika, de St. Petrus en Paulus Kathedraal uit 1885. Deze stadswandeling is speciaal gericht op de monumenten van de stad. Met de opbrengst van deze tour worden trouwens gratis rondwandelingen als speurtocht georganiseerd voor zesdeklassers van de basisscholen.

Overnachting Guesthouse Amice, Paramaribo.Dag 4 en 5. Brownsberg en Stone Island.

Brownsberg is het bekendste natuurpark van Suriname en ligt ongeveer 130 km. ten zuiden van Paramaribo op een hoogte van 500m. Brownsberg wordt bereikt na ongeveer 2 1/2 tot 3 uren rijden via de Afobakaweg die ook bekend staat als de "rode"weg vanwege het stoffige lateriet. Inmiddels is de weg ge-asfalteerd. De laatste 7 km gaan via een slingerpad heuvelopwaarts naar een plaats middeni n het oerwoud.

Daar is uitzicht over het Brokopondo stuwmeer (het Professor Dr.Ir. Van Blommesteinmeer) en de uitgestrekte jungle. Er zijn wandelpaden door het tropisch regenwoud naar de verschillende watervallen, zoals de Leovallen, de Irenevallen, de Koemboevallen of de Witikreek. Er is een grote verscheidenheid aan flora en fauna te zien.

Ston Island is een schiereiland bij het Stuwmeer en biedt u een prachtig beeld van het adembenemende meer met de kenmerkende boomtoppen die boven het water uitsteken. Hier kan worden gezwommen, gevist of gewoon geluierd in een hangmat of bij het kampvuur. De accomodatie bestaat uit lodges waarvan enkele aan de rand van het water gelegen zijn en waar de bedden voorzien zijn van klamboe's.

De eerste dag wandelen we naar de Leowatervallen en zwemmen op Stone Island in het Brokopondo stuwmeer, tussen de Piranha's en de honderden boomstronken. De gids verzorgt het eten en zet koffie. De 2e dag maken we een korte tocht over het meer naar een klein eilandje. Hier kan gezwommen worden waarna we terugvaren naar ons huisje. Na de lunch rijden we terug naar Paramaribo.

Overnachting in een huisje op Stone IslandDag 7. t/m 10. Kajana - Kosindo.

Kajana is een Saramacaans dorpje in Boven-Suriname in het oerwoud aan de Gran Rio, ruim 200 kilometer ten zuiden van Paramaribo. Het is het makkelijkst te bereiken per vliegtuig. Het is dan ongeveer een uur vliegen voordat je landt op de landingsstrook bij Kajana. Het is hier nog puur en paradijselijk. Vlakbij het dorpje ligt de vakantielodge Kosindo (letterlijk: kom zitten). Hier zijn hutjes met bedden met klamboes, een eigen douche en toilet en een betegelde vloer. Geen overdreven luxe, maar netjes en schoon.

De mensen zijn er erg vriendelijk en je voelt je hier meteen thuis. Vrouwen die aan het koken zijn of de was op hun hoofd dragen naar de rivier om het te wassen of een hengeltje uitwerpen, mannen die terugkomen met de korjaal van een boottochtje of terugkomen van een kostgrondje, kinderen die spelen in de houten korjaal, die op het droge ligt voor een nieuw likje verf….Alles gaat lekker zijn gangetje daar en je komt hier heerlijk tot rust. Onthaasten is hier niet moeilijk.

DAG 1
Vertrek per vliegtuig vanaf Zorg & Hoop. Met een korjaal varen we naar Kosindo waar een welkomstdrankje en -hapje staan te wachten. op het einde van de middag maken we een rondwandeling door het dorp Kajana en de kostgrondjes.

DAG 2
De ochtend begint met een thermoskan gekookt water voor koffie of thee. Na het ontbijt volgt een korjaaltocht van ongeveer 20 min. naar het beginpunt van de wandeltocht door het tropisch regenwoud. We lopen door het woud naar de voet van de Okoberg en beklimmen deze. De looptocht duurt heen ongeveer 2 ½ uur waarbij de beklimming zelf ongeveer een half uur tot drie kwartier vergt.

DAG 3
Na het ontbijt maken we een lange wandeling door de verschillende dorpjes en krijgen uitleg over het leven in het binnenland. Na een lekkere lunch vertrekken we per korjaal naar Awarradam. Dit is een mooie brede stroomversnelling waar we genieten van een natuurlijke watermassage in de stroomversnelling.

DAG 4
In de ochtenduren is er tijd om te relaxen, door het dorp te wandelen, te zwemmen in de rivier, te lezen of lekker te relaxen en gewoon nog even te genieten van de prachtige omgeving. Vroeg in de middag vliegen we terug naar Zorg & Hoop.

Overnachting Kosindo River Lodge, Kajana.


Dag 6. De Warappatour.

Tijdens deze dagtrip rijden we door het disctrict Commewijne, we varen over de Commewijnerivier en wandelen over de nog werkende (staats)plantage Alliance. Ook bezoeken we het kleine dorpje Bakkie (plantage Reynsdorp) waar we rondsnuffelen in een klein privémuseum. Hoogtepunt van de dag is de boottrip door de fantastische Warappakreek van 8,5 kilometer. Langs deze kreek bevinden zich overblijfselen uit de slaventijd zoals de restanten van een oude stoomsuikerfabriek uit 1830, oude poorten, sluisjes en ringdammen. We komen uit op het achterliggende strand aan de Atlantische oceaan waar we wandelen en relaxen. Een heerlijke dag met unieke combinaties.

Overnachting Guesthouse Amice, Paramaribo.


Dag 11. t/m 16. Nature Resort Kabalebo.

Nature Resort Kabalebo is een schitterende lodge in het Westen van Suriname, malariavrij en gelegen in het ongerepte Amazonewoud. In is een keuzemogelijkheid tussen 5 verschillende accommodaties variërend van luxe, airconditioned kamers tot avontuurlijke, traditionele cottages aan de oever van de Kabaleborivier. De Cabana's aan de oever van de rivier liggen wat verder van de lodge af en bieden heel veel rust en privacy maar vooral een onvergetelijk uitzicht over de rivier.

Een verblijf in Nature Resort Kabalebo biedt vele mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om in de omgeving van de lodge te blijven om zo één te worden met de schitterende natuur. Of je laat jezelf lekker verwennen met verkoelende drankjes en exotische hapjes. Een klim naar de top van de Misty Mountain geeft een adembenemend uitzicht over het prachtig  landschap van het ongerepte tropische regenwoud; thuis van honderden verschillende diersoorten, waaronder verschillende soorten apen, vogels, jaguars, tapirs, enz...

De Kabaleborivier met zijn stroomversnellingen levert bij uitstek wat de echte kayaker nodig heeft, inclusief het prachtige uitzicht dat het ongerept regenwoud te bieden heeft. Op de Kabaleborivier ga je met een kayak of korjaal het avontuur tegemoet, midden tussen de vele soorten vogels, jaguars, reuzenotters, tapirs, anaconda's en piranha's.

Er zijn dagelijks programma's beschikbaar voor groepen gasten die na het diner in overleg kunnen kiezen wat ze de volgende dag gaan doen.


Het aantal dagen van de tour kan vooraf zelf bepaald worden. Het minimum aantal deelnemers is 2 personen.

DAG 1
We vertrekken vanaf de lokale luchthaven Zorg & Hoop naar Kabalebo, ongeveer 1 uur vliegen. Het vliegveld is gelegen naast het ressort. We genieten van de lunch en maken ons klaar voor een 1 ½ uur durende boswandeling in de buurt van de lodge. Deze boswandeling is in combinatie met een boottocht in een korjaal naar de BWKW-stroomversnellingen waar we zwemmen en zonnebaden. Tegen de avond varen we terug naar de Main Lodge en genieten nog van de natuur, de vogels en de bosgeluiden. In de avond wordt een uitgebreid diner opgediend met ijs als toetje.

DAG 2
Een aantal gasten gaat vandaag naar de Moi Moi watervallen maar wij nemen een dagje rust. Beetje zwemmen en vooral ontspannen bij de Cabana's waar de Ara's af en aan vliegen.

DAG 3
Vandaag varen we stroomopwaarts naar de stroomversnelling bij Zandkreek. Gewapend met koelboxen met warme- en koude versnaperingen leggen we ons te rusten bij het water, poedelen wat en buurten met de andere gasten. In de middag checken we het zwembad uit en lopen terug naar de cabana's voor een goeie douche.

DAG 4
Boottocht over de rivier naar de Was Wasie watervallen. Een 3 uur durende tocht waarbij gestopt word om te vissen op Pacu's en Piranha's. Genoeg tijd om te luieren en te zwemmen bij de stroomversnelling waar kaaimannen voorbijkomen in het snelstromende water. Laat op de middag weer terug op de lodge om te rusten en te lezen. Tijdens het diner zien we eindelijk de ocelotten die vlakbij de Main Lodge komen eten van de gevangen Piranha's.

DAG 5
Voor een aantal gasten wordt een spannende kayaktocht georganiseerd. Wij gaan op zoek naar de luiaards die we helaas niet kunnen vinden. Na een laatste lunch vliegt een deel van de gasten met de Cessna 208 terug naar Paramaribo. Paul en Rob vliegen terug met een Cessna 206 die vracht komt ophalen.

Overnachting Kabalebo Nature Resort, Kabalebo rivier.
Dag 19. Sightseeing Willemstad en Curacao Sea Aquarium.

In de ochtend rijden we naar het centrum van Willemstad voor de bekende Pontjesbrug en een wandeling tussen de gekleurde huizen en winkels. We bezoeken de drijvende markt en rijden rond het middaguur naar het Curacao Sea Aquarium. Een kwartier later hebben we al een 3 kwartier durende snorkelervaring geboekt tussen de dolfijnen. De entree krijg je er gratis bij waarna we de aquaria en exhibities bekijken. de rest van de dag genieten we van de mooie bungalow die van alle gemakken is voorzien.
Dag 18. Jan Thiel Baai.

Een mooie dag om te zonnebaden aan het mooie strand en een paar duikjes te maken bij Dive Center Scuba DO. Een goed duikcentrum met zeer betaalbare prijzen.Het rif voor het strand heeft een wand die doorloopt tot ruim 40 meter diepte. Absoluut de moeite waard voor een paar duikjes.
Dag 17. Transfer van Suriname naar Curacao.

Met een vroege vlucht vliegen we in drie uurtjes tijd van Zanderij naar Curacao. Normaliter is de vlucht maar 2 uur maar er is nog een tussenstop op het vliegveld van Port of Spain op Trinidad. Om 13:00 uur lokale tijd arriveren we op Curacao waarna we de huurauto ophalen en in een klein uurtje naar de Jan Thiel Baai rijden, aan de zuidwestkant van het eiland. Het verblijf voor de komende dagen is een bungalow op het Chogogo Resort op slechts een steenworp afstand van het strand. Dit strand heeft strandstoelen in alle soorten en maten, van goedkoop (€5,- tot duur (€50,-).


Dag 19. Naar de natuurparken van Westpunt.

Vandaag rijden we naar de andere kant van het eiland waar we beginnen met een rondrit door het Christoffel Nationaal Park. Het Christoffelpark is het grootste nationale park van Curacao met een enorme variatie aan flora en fauna, Natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen aan de lokale vogels en planten, waaronder soorten die elders op het eiland niet voorkomen als wilde orchideën en de Palabrua, de zeldzame schuuruil, het witstaarthert en nog veel meer. Er zijn 8 wandelroutes, variërend van een rustige wandeling, tot de meer uitdagende klim naar de top van de Christoffelberg. De autoroute leidt naar prachtige vergezichten over de heuvels end de ruige noordkust van het eiland.

Na een kleine 2 uurtjes rondrijden en verschillende stops op mooie plekken in het park rijden we door naar Shete Boka Nationaal Park. Het nationale park Shete Boka ('zeven inhammen of baaien') is opgericht in 1994, en beslaat ca. 200 hectare. Het gebied grenst aan het Christoffelpark en beslaat meer dan 10 kilometer van de ruige noordkust van het eiland. Er zijn een tiental baaien en inhammen waar drie soorten zeeschildpadden hun eieren leggen. De bekendste attractie van het gebied is Boka Tabla, een grot die van één zijde vanaf land toegankelijk is, en waar aan de andere zijde de door de noord-oost passaat opgestuwde zee naar binnen rolt. Naast Boka Tabla zijn er nog een zestal baaien en inhammen in het noordwesten van het park: Boka Wandomi met de natuurlijke brug van Curaçao, Boka Kortalein, Boka Plate, Boka Mansalina, Boka Djegu en Dos Boka. Al deze baaien en inhammen zijn beschermde broedgebieden van zeeschildpadden.

In het noordoosten bevinden zich nog een tweetal baaien: Boka Kalki en Boka Pistol. Boka Kalki is een gedeeltelijk met mangrove overgroeide baai terwijl Boka Pistol een zeer nauwe inham is waar de opgestuwde zee met op pistoolschoten gelijkende explosies tegen de kust slaat.

Na een korte stop bij een ingesloten baai aan de zuidkant van het eiland rijden we naar de oude zoutpannen van Jan Kok waar flamingo's prachtig aftekenen tegen de groene achtergrond. Het maakt de rust van de westkant van het eiland compleet.


Foto by Dive Center Scuba Do, Jan Thiel Baai.

Dag 20. en 21. Laatste dag op het strand en de vlucht naar huis.

De laatste dag wordt vooral aan het strand doorgebracht waar Paul en Rob nog 2 duikjes maken en de vakantie wordt afgesloten met een diner aan het strand. Vrijdagochtend half 12 rijden we richting vliegveld om terug te gaan naar Nederland. Op zaterdagochtend 07:00 komen we aan op Schiphol na een vlucht van bijna 9 uur.
Dag 1.

Aankomst Suriname Johan Adolf Pengel International Airport.

Overnachting Guesthouse Amice, Paramaribo.
Route rondreis Suriname 2013