TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
Zomertijd: 2 uur vroeger.
Wintertijd: 1 uur vroeger.

Ca. 710.000 km2  en ca. 32 miljoen inwoners. (ca. 17 keer groter dan Nederland.
Marokko ligt in het Noorden van Afrika aan de Middelandse zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan en heeft Algerije en de Westelijke Sahara als buurlanden. De hoofdstad is Rabat.
De Marokkaanse munteenheid is de Dirham, onderverdeeld in 100 centimes.
Het voltage in Marokko is 220 Volt, maar je vind er ook in oudere gebouwen 110 Volt aansluitingen. Een adapter is handig. 
MAROKKO.
WETENSWAARDIGHEDEN.


In de zomer van 2006 zouden we niet op reis gaan, maar tijdens de vakantie begon het te kriebelen en zouden we alsnog een last minute boeken. Waar konden we snel een reis boeken naar een bestemming die niet al te ver vliegen was naar een land bezoeken waar veel in korte tijd te zien zou zijn. En tja, het werd Marokko. Wat een wereld van verschil met Holland op slechts een kleine 4 uurtjes vliegen! Het werd een rondreis met Fox Reizen langs een prachtige natuur van Marokko, waaronder het Atlasgebergte en de Todrakloof, de  indrukwekkende Koningssteden Fes, Marrakech, Rabat en Meknes en een overnachting in de Sahara woestijn vanwaar we 's-nachts onze melkweg konden bewonderen. Marokko is ook wandelen in een labyrinth van kleine straatjes en winkeltjes in de Kasbahs en Soeks van waaruit het je gaat duizelen wat er allemaal te koop wordt aangeboden. Ook de heerlijke geuren van specerijen doen noch lang herinneringen oproepen aan dit mooie land. We waanden ons echt 12 dagen lang in een Arabisch sprookje. De bevolking is zeer gastvrij en behulpzaam.Voor ons bleek het mysterieuze en magische Marokko een schot in de roos!

Fotograferen.
Er is zoveel om vast te leggen in Marokko, wij kwamen met heel wat kleurrijke foto's van de paleizen, oases, de woestijn en mozaiken thuis. Voor het fotograferen van mensen is het wel zo beleefd eerst toestemming te vragen. Over het algemeen vinden mensen het niet fijn om gefotografeerd te worden. Het fotograferen van vrouwen kan nogal wat weerstand oproepen, het is tenslotte een islamitisch land. Verder is het streng verboden vliegvelden, militaire objecten of politie te fotograferen.

Overnachten.
Hotels zijn er in Marokko in alle prijsklassen te vinden. Een aparte aanrader is een overnachting in een Berbertent in de Sahara. Je gaat er met een dromedaris heen en krigt een heerlijke maatijd aangeboden. Na een nachtje onder de sterren ga je vroeg in de ochtend weer terug.

Geld.
De Marokkaanse munt is de Dirham. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd, vooral in de grotere winkels, hotels en restaurants. Pinnen en geld wisselen kan bij de grote banken. Fooien geven is in Marokko gebruikelijk indien je  tevreden bent met de service.


Afdingen.
Het is gebruikelijk om af te dingen. Vaak gaat er de helft of meer van de vraagprijs af, met name in de Soeks. Het afdingen is een spel en neem hiervoor dan ook de tijd. Niet al teveel spullen meenemen vanuit Nederland, er gaat gegarandeerd een volle koffer met koopwaar terug!

Bedelen.
Regelmatig zie je bedelende mensen en kinderen. Soms zijn ze erg opdringerig. Let wel er zitten ook veel nepbedelaars tussen, die er hun business van gemaakt hebben, dit ten koste van de werkelijk arme bevolking in het zuiden.

Kledingvoorschriften.
Marokko is een islamitisch land. Het dragen van niet al te uitdagende kleding wordt erg op prijs gesteld en je toont respect door je juist bedekt te kleden. Met name in de buitengebieden worden ontblote benen en schouders niet gewaardeerd. Dit geldt minder voor de moderne steden en de badplaatsen. Een grote sjaal is makkelijk om je snel te kunnen bedekken.

Taal.
De officiŽle voertaal is Arabisch, Berbers en veel mensen spreken ook Frans. Met je Engelse woordenschat kom je niet zo ver. In het noorden van Marokko wordt ook wel Spaans gesproken.

Vervoer en wegen.
Voor deze reis hadden we te weinig voorbereidingstijd, vandaar dat we er voor kozen om dit met een georganiseerde busrondreis te doen. Maar je kunt in Marokko ook heel goed individueel rondreizen. Het georganiseerd rondreizen heeft ook hier als grote voordeel dat je nergens over na hoeft te denken. In ons geval was de Nederlandse gids goed thuis in het land en de achtergronden van de cultuur en bevolking. Je hoort dan toch vaak weer interessante verhalen. 

De wegen in Marokko zijn goed en over het algemeen bijna allemaal geasfalteerd. In het Atlasgebergte is een 4x4 wel aan te raden. In de steden is het een wirwar aan auto's, ezels, brommers en vrachtwagens. Buiten de grote steden wordt er een stuk rustiger gereden.
Gezondheid.
Neem hiervoor contact op met de lokale GGD of een travel clinic, omdat zij hierin gespecialiseerd zijn. Wij kunnen hier geen uitspraken over doen, omdat de adviezen vaak veranderen.

Reisadvies voor Marokko:
Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Marokko, in alle opzichten het land van Duizend en 1 nacht.
De meest prachtige mozaieken.
Bewegwijzering.
De bewegwijzering is wat schaars en aangegeven in het Arabisch en Frans. Een goede wegenkaart en/of GPS biedt uitkomst.


Reisinformatie Marokko