Fotograferen:
Voor (natuur)fotografen is NamibiŽ het Walhalla met sterk contrasterende landschappen en de diverse dierenwereld. Voor het fotograferen van mensen is het wel zo beleefd eerst toestemming te vragen. Meestal geeft dit geen problemen, soms vragen de mensen een kleine vergoeding. Een klein raamstatiefje indien je fotografeert vanuit de auto is handig en ook een verrekijker is onmisbaar in NamibiŽ, Botswana en Zimbabwe. Berg je cameraspullen goed op tijdens het reizen, bijvoorbeeld in een fototas en/of handdoek door het vele fijne stof.

Overnachten:
Doordat wij geheel selfsupporting waren hebben we voornamelijk overnacht op campings (niet te vergelijken met campings in Europa). De sanitaire voorzieningen op campings zijn in NamibiŽ goed en schoon en er is bijna overal warm water. Op vrijwel alle campings vind je braaiplekken en kun je ook uit gaan eten. We hebben een uitzondering gemaakt en overnacht in een hotel in Swakopmund, dit doordat de plaats direct aan de Atlantische kust ligt en het hier 's-nachts in onze reisperiode zeer koud kan zijn door de Benguala stroom die direct uit Antartica komt.

Taal:
De officiŽle voertaal in zowel NamibiŽ, Botswana alsook Zimbabwe is Engels, maar in NamibiŽ wordt ook Duits en Afrikaans gesproken en soms kom je, indien je een beetje langzaam praat met gewoon Nederlands ook een heel eind.

Vervoer:
Wij vonden de leukste manier om in NamibiŽ en omliggende landen te reizen met eigen vervoer. Op je eigen tempo alles gaan ontdekken. Wij huurden een volledig uitgeruste Nissan 2.4i 4x4 Off road met daktent voor 2 personen. Dit is een ruime auto die van alle gemakken en kampeerspullen was voorzien. Het is handig om bij aankomst een plastic voorraaddoos te kopen om al je etenswaren in te bewaren, zo blijft je suiker en rijst etc. stof- en insectenvrij.

Wegen / brandstof:
Men rijdt in NamibiŽ, Botswana en Zimbabwe links en het is het beter niet in het donker te rijden. In NamibiŽ zijn veel zand of gravelwegen en Botswana heeft een beperkte infrastructuur. In Boswana is een 4x4 voertuig noodzakelijk door de onverharde wegen in de nationale parken, er zijn ook geasfalteerde wegen. Het wegennet is niet echt ingewikkeld. Een GPS kan in Botswana handig zijn. Wij betaalden in NamibiŽ ongeveer Ä 0,75 per liter (voor iedere 10 km) benzine (2007). Zorg dat je altijd voldoende brandstof bij hebt, uit eigen ervaring weten we dat er niet overal benzinepompen zijn of men heeft niet voldoende brandstof.
Bewegwijzering. Bewegwijzering is in het Engels.

Gezondheid:
Wij raden aan om contact om te nemen met de lokale GGD of een travel clinic, omdat zij hierin gespecialiseerd zijn.
Wij kunnen hier geen uitspraken over doen, omdat de adviezen vaak veranderen.

Reisadvies voor NamibiŽ / Botswana / Zimbabwe:
Ministerie van Buitenlandse Zaken.
TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In de winter (onze zomer) is er geen tijdverschil. In de zomer bedraagt het tijdverschil plus 1 uur.
825.418 km2
Iets meer dan 2 miljoen inwoners.

NamibiŽ ligt in Zuidelijk Afrika, aan de Atlantische Oceaan, tussen Angola en Zuid-Afrika. NamibiŽ is verdeeld in 13 regio's. De hoofdstad is Windhoek.
Namibische Dollar (onderverdeeld in 100 Cents)
Het voltage is 220/230 V. Een wereldstekker en omvormer 12 V/230V voor het laden van accu's van video en fototoestel is handig.
NAMIBIE.
BOTSWANA.
TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In de winter (onze zomer) is er geen tijdverschil. In de zomer bedraagt het tijdverschil plus 1 uur.
600.372 km≤
Ruim 1,8 miljoen inwoners

Botswana ligt in Zuidelijk Afrika. Het grenst aan Zuid-Afrika (zuiden en zuidoosten), NamibiŽ (westen, Zambia (noorden) en Zimbabwe
(noordoosten) en is verdeeld in negen districten.
Hoofdstad: Gaborone.
Botswana Pula (onderverdeeld in 100 Thebe.
Het voltage is 220/230 V. Een wereldstekker en omvormer 12 V/230V voor het laden van accu's van video en fototoestel is handig.
TIJDSVERSCHIL
OPP/INWONERS
LIGGING/
HOOFDSTAD
MUNT
EENHEID
VOLTAGE
In de winter (onze zomer) is er geen tijdverschil. In de zomer bedraagt het tijdverschil plus 1 uur.
390.759 km≤, ca. 9,5x Nederland
Aantal inwoners zo'n 13 miljoen.

Zimbabwe ligt in Zuidelijke Afrika en grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid- Afrika en Botswana.
Is verdeeld in 8 provincies met als hoofdstad Harare.
Zimbabwe Dollar (ZWD).
Het voltage is 220/230 V. Een wereldstekker en omvormer 12 V/230V voor het laden van accu's van video en fototoestel is handig.
Reisgidsen en boeken:
Na een reis door Zuid-Afrika komt Ton van der Lee in de Namibwoestijn in NamibiŽ terecht. Hij wordt gegrepen door het prachtige landschap, de uitgestrektheid en de eenzaamheid. Hij bivakeert ruim een jaar in een rivierbedding vol slangen en schorpioenen, ergens in de buurt van Solitaire wat niet meer is dan een eenzame benzinepomp waar zo af en toe eens een toerist komt om te tanken. Ton kiest bewust voor de isolatie, een toeristische lodge is aan hem niet besteed. In het hete klimaat van de woestijn voelt hij zich in zijn element. Er is geen regelgeving voor wildkamperen en dus kan hij dit ongestraft doen. Ton sluit vriendschap met Moose, de eigenaar van de benzinepomp. Echter, Ton kan geen weerstand bieden aan zijn commerciŽle inslag en start een restaurant bij de benzinepomp. Het is het begin van de vercommercialisering van Solitaire. Spoedig stroomt het geld binnen maar tegelijkertijd verandert de sfeer en leiden ruzies uiteindelijk tot een onhoudbare situatie die Ton geen andere keuze laten dan zijn biezen te pakken en zijn tocht door Afrika weer op te pakken.

Dit boek is zo aangrijpend dat je het in ťťn keer uit kunt lezen.  Iedere NamibiŽganger MOET dit boek vooraf lezen en zeker een stop maken bij de benzinepomp. De heerlijke appeltaart is een genot om te eten en doet je meteen denken aan de tijd dat Tom hier verbleef.


Olifanten in de nacht (kampeerreis door Zuid-Afrika, Botswana en NamibiŽ door Ada Rosman.

Er zijn ontzettend veel boeken reisgidsen over deze landen geschreven. Wij namen als handboek mee:
  • Zimbabwe / Botswana / NamibiŽ (Dominicus) door Bas Vlugt.
  • Namibie (Nelles gids)
Leuk om vooraf te lezen:
Solitaire van Ton van der Lee (fantastisch als je NamibiŽ gaat bezoeken).
In 2003 zijn Ada en Jan Rosman 5 weken in Zuid-Afrika, Botswana en NamibiŽ. In NamibiŽ brengen ze een bezoek gebracht aan de Himba's bij Opuwo, Sossusvlei en Etosha NP. Van deze fascinerende reis heeft Ada een prettig leesbaar boek geschreven met een heldere blik op de natuur en cultuur van de bewoners van deze prachtige landen. Op de website www.adarosman.nl kun je meer lezen. Een aanrader om ook weer vooraf te lezen.


Solitaire zoals wij het aantroffen in 2007.

WETENSWAARDIGHEDEN.
Namibie:
NamibiŽ is een over het algemeen droog en dunbevolkt land, zeer goed individueel te bereizen met eigen vervoer. Er zijn prachtige nationale parken, de delta in de Caprivistrook met moerassen en rivieren, uitgestrekte woestijnen en vergezichten. Er leven kuddes antilopen, (woestijn)olifanten, nijlpaarden, krokodillen, veel vogels, zebra's maar ook roofdieren zoals leeuwen, cheeta's, luipaarden en hyena's. Een vriendelijke en authentieke bevolking. Het Himbavolk heeft onze harten gestolen. Wij reisden in de winterperiode in NamibiŽ (bij ons zomer) en 's-nachts, 's-ochtendsvroeg en 's-avonds kan het behoorlijk koud worden, een dikke trui, muts en thermo-onderkleding voor de nachten is, indien je in een tent overnacht dus geen overbodige luxe. Overdag lopen de temperaturen in de winterperiode heerlijk snel op tot zo'n 25-30 graden (afhankelijk waar je bent). Ook hebben we genoten van de donkere avonden met de schitterende sterrenhemels. Je waant je hier soms echt alleen op de wereld. NamibiŽ, een zeer indrukwekkend land waar we genoten van de rust en stilte.

Botswana:
In Botswana bezochten we enkel het Chobe park (Kasane) en hier moeten we dus zeker nog een keer terug naar toe. Het heeft een subtropisch klimaat, maar ook tijdens onze reis was het 's-nachts behoorlijk koud. Al direct na de grensovergang zien we ontzettend veel olifanten, dieren kunnen vrij bewegen tussen de parken en er zijn geen hekken om de parken, zoals wel in veel gevallen in NamibiŽ, prachtig om te zien. Als je vanuit Namibie de grens met Botswana oversteekt mag je geen vlees, kaas en melk produkten meenemen. Hier wordt streng op gecontroleerd en je kunt je duur gekochte vleeswaren onherroeppelijk inleveren.
Zimbabwe:
We hebben een klein uitstapje gemaakt naar de imposante Victoria Watervallen. Om hier vanuit Botswana te komen moet je er wel een flinke stapel dollars voor over hebben. Je betaalt aan de grens te veel geld voor visa, verzekering, auto etc. etc. Rijd je met 2 auto's dan is het beter om voor 1 dag gezamenlijk in 1 auto de grens over te gaan. Zimbabwe kent strenge regels voor de omgang met buitenlanders. Mocht je een eettentje kunnen vinden, vraag dan eerst naar de prijzen want je kunt voor verassingen komen te staan.
Probeer je aan de regels van het regime te houden en pas op weg naar Zimbabwe op voor overstekende olifanten.
Reisinformatie NamibiŽ en Botswana
ZIMBABWE.